Герої «Довжанського котла»

воїни з Лисянщини – Віктор Онищук та Віталій Галушка

 

Так званий сектор «Д», який на Донбасі охрестили «Довжанським котлом» пройшли і два воїни з Лисянщини – Віктор Онищук та Віталій Галушка (на знімку) з мобільної прикордонної застави №1. Під атаками сепаратистів і безперервним артобстрілом з боку Росії вони в серпні цього року мужньо охороняли кордон, зриваючи спроби переправити озброєння і боєприпаси для сепаратистів. За нашими бійцями полювали снайпери, обстрілювали їх з мінометів і «Градів», але вони відійшли, тільки отримавши наказ полишити місце дислокації. 6 і 7 серпня Віктор і Віталій вважають своїми другими днями народження, пише lysyanka.com.ua.

У зоні АТО наші захисники перебували фактично два місяці. В них стріляли з «Градів», мінометів і гармат. Прикордонникам доводилося відповідати лише автоматними чергами, харчуватися мізерним сухпайком, і …триматися, вгризатися в землю, втрачаючи бойових побратимів.

- Вогонь по українських військах вели з двох боків. Ми не відстрілювалися, коли вогонь вівся з території Росії, - розповідають хлопці, - ми намагалися знищити вогневі точки противника тільки тоді, коли обстріл вівся з території України.

Над головами прикордонників постійно літали безпілотники: «Декілька штук ми збили, усі вони російського виробництва. Ми вже знали: якщо пролетів безпілотник, чекай обстрілу», – кажуть прикордонники. І відбувалося це, як правило, за графіком, у середньому чотири години щодня.

Прикордонники воювали, як кажуть, в одній зв’язці з десантниками. Сплав цих знань і досвіду різних військових з’єднань допомогли виконати поставлене завдання і вижити в екстремальних умовах.

Доводилося витримувати і психологічні атаки. Відразу після припинення вогню з російського боку, розповідають, на пункті пропуску відкрилися ворота, ніби пропонуючи знекровленим у боях українським воїнам шлях до спасіння, але ніхто з них навіть навіть не подумав перейти на бік ворога… А коли наші прикордонники звільнили від терористів пункт пропуску «Довжанський», то зіткнулися із «сюрпризом». Уся територія пункту була замінована саморобними, але дуже «злими» мінами: звичайні залізні відра, наполовину залиті бетоном, зверху – тротил і великі металеві предмети для максимального ураження. Усі міни були з’єднані між собою і мали рвонути, щойно повернуться українські солдати…

Віктор Онищук, в недалекому минулому працівник ферми в Шубиних Ставах, та Віталій Галушка, колишній міліціонер, в безперервних боях на Донбасі здобули бойовий досвід, стали загартованими, вмілими воїнами. Лише на короткий час вони прибули у відпустку до рідних щоб трішки відпочити, і сьогодні вже знову на передовій. Неоголошена війна путінської Росії проти України триває, і ради того, щоб вона не докотилася до рідної Лисянщини – вони там, в сирих, мерзлих окопах, в нічних дозорах, під обстрілами «Градів» і прицілами ворожих снайперів. З вірою в те, що вже скоро на східному українському кордоні не залишиться жодного сепаратиста, російського чи чеченського найманця, і нарешті запанує мир на нашій землі.

Олександр Щербатюк

Теми: Лисянка
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ