Партнерську угоду з ЄС/ПРООН підписано у Канівському районі

Партнерська угода з ЄС/ПРООНПротягом 2015-2016 років можливість взяти участь у третій фазі проекту ЄС та програми розвитку ООН (ПРООН) «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» від Черкащини разом із Монастирищенським районом отримав і Канівський. Тож аби ознайомити актив з шляхами та перспективами участі, розповісти про досвід і напрацювання інших 6 лютого на Канівщину завітали координатори проекту в області Анна Бабкова та Людмила Страшна.

Коротко пригадуючи історію співпраці проекту з канівчанами, слід відмітити перший етап його реалізації. Тоді було виконано 6 мікропроектів – у селах Бобриця, Келеберда, Литвинець, Черниші, Яблунів і Дарівка. Користь від зроблених справ тепер відчуватиме не одне покоління місцевих жителів.

Коментуючи напрямок роботи у третій фазі, Людмила Страшна повідомила, що його продиктували самі реалії життя на селі:

– В попередні роки ми значною мірою орієнтувались на те, щоб зробити життя селян комфортнішим, зручним. Разом з тим зіткнулися з проблемою, що в селах залишається все менше людей, адже немає роботи, можливості успішно господарювати, вигідно продати свою продукцію тощо. Виходячи з цього було вирішено спробувати впровадити, в якості експерименту, економічний компонент, зокрема, щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Така ініціатива була успішно реалізована у трьох селах Черкащини, тож у 2015 році ми продовжуємо працювати за цим же напрямком.

Більш детально про реалізацію третьої фази проекту присутніх поінформувала Анна Бабкова, яка повідомила, що, зокрема, в Канівському районі пропонується створити два сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи за тими напрямками, які визначать самі громади: «Наша мета – збільшити доходи людей, або ж зменшити їх затрати на купівлю товарів, послуг сільськогосподарського сегменту. Що це мається на увазі? Наприклад, за кошти ПРООН можна буде придбати техніку для обробки землі, якою будуть користуватись усі члени кооперативу, організувати централізований та вигідний збут чи переробки продукції – чи то меду, молока, м’яса, сала, яєць тощо. Головне, щоб кінцева мета була спрямована на довготривале задоволення потреб громади».

Стосовно ж відбору до участі у проекті, то здійснюватиметься він на основі анкетування (кількість населення, рівень забезпеченості жителів, інфраструктура тощо), які вже розповсюджені між сільськими головами. Їх потрібно заповнити та передати до райдержадміністрації до 16 лютого. Важливий момент, на якому наголосили куратори – наявність активних громадян, лідерів, які готові зайнятися втіленням в життя мікропроектів.

Загалом же сума від ЄС/ПРООН, передбачена для одного кооперативу становить 31 тис. євро, що складає 80% у співфінансуванні. Ще 20% – частка членів кооперативу, 10% з яких можна залучити у вигляді спонсорської допомоги або нефінансового внеску. Крім того, виділяється 1 тис. дол. на організацію техніко-інформаційного центру для підтримки проекту.

Щодо супроводу кооперативів, то тут вони можуть розраховувати на кураторів у повній мірі: «Ми не лише будемо часто та тісно спілкуватися з учасниками проекту, проводити для них тренінги, роз’яснення, а й надавати допомогу у вигляді залучення фахівців з бухгалтерської справи, юристів, з написання бізнес-планів. Також буде створено інформаційний ресурсний центр на базі району», – говорить Анна Бабкова.

Звичайно, такі привабливі пропозиції не могли не зацікавити сільських голів району, і хоча анкетування та визначення учасників ще не проведено, окремі очільники громад повідомили, що мають в арсеналі активних та відповідальних земляків, а також ідеї щодо реалізації проекту, тож обов’язково використають свій шанс.

Позитивно прихід проекту ЄС/ПРООН на Канівщину оцінили й керівники району – заступник голови районної державної адміністрації Анатолій Дурицький та голова районної ради Дмитро Шелест. Підтвердженням тому стало підписання угоди про партнерство між програмою розвитку ООН, райдержадміністрацією та райрадою.

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ