Державний департамент Сполучених Штатів долучиться до реалізації черкаських проектів

Делегація з США у Черкасах

Черкаси стали одним із трьох міст в Україні, яке Регіональний Екологічний Центр для Центральної та Східної Європи спільно з Державним Департаментом Сполучених Штатів Америки запросили до співробітництва. Кажуть: їм відомо, що в місті впроваджують велику кількість проектів, спрямованих на енергоефективність. Тож у рамках партнерства пропонують долучитися до розпочатих місцевою владою ініціатив. Аби обговорити всі нюанси, міжнародна делегація зустрілася з міським головою Сергієм Одаричем.

Передовсім, міський голова презентував іноземним партнерам дієві енергоощадливі проекти, які вже вдалося реалізувати в Черкасах. Над ними працюють із часу обрання Сергія Одарича мером.

По-перше, запровадили щоденний контроль за використанням енергоносіїв усіма бюджетними установами. Такий моніторинг тільки за перший рік дозволив зменшити споживання енергії в середньому на 15 %, найбільша ж економія по електроенергії склала до 50 %.

Наступний напрямок роботи, на якому акцентував увагу міський голова, – заходи з модернізації в галузі водопостачання та водовідведення. Власне, Черкасам є чим пишатися, адже мають найнижчу серед інших міст в Україні собівартість, що в результаті впливає на формування тарифу для населення.

– У системі подачі води й водовідведення ми замінили всі насоси, всюди встановили кислотні перетворювачі. Таким чином у всіх мережах вдається тримати рівномірно розподіляти тиск. Завдяки цьому кількість аварій і поривів у нас зменшилася у 60 разів, – сказав він. – Для водовідведення це надважливо, адже будь-яка аварійна ситуація призводить до потрапляння забруднюючих речовин у ґрунтові води. Водночас, в системі подачі води й водовідведення зменшили споживання електрики на майже 55 відсотків.

Далі у планах міської влади в партнерстві зі Світовим банком провести санацію найбільш аварійних каналізаційних колекторів, встановити систему доочистки на водозаборі, охопити всі будинки лічильниками й завести їх на єдину автоматизовану систему контролю.

Ще один із напрямків, над яким працюють у місті, економія тепла та перехід на альтернативні види палива. Для цього переобладнують котельні, встановлюють когенераційні установки, замінюють вікна на склопакети, утеплюють фасади приміщень шкіл, дитячих садочків та медичних закладів тощо.

А ще – у 103 черкаських будинках облаштували індивідуальні теплові пункти. Завдяки цьому мешканці таких будинків із початку опалювального сезону змогли заощадити понад 3,5 мільйони гривень за спожите тепло.

У цілому представник Державного Департаменту США Раффі Баліан високо оцінив розпочаті черкаською владою проекти з енергоефективності.

– Мене дуже вражає все те, що вам вдалося втілити, – сказав він. – Ми переконані, що ви лідер в Україні щодо стійкого розвитку. Ми впевнені, що наша співпраця буде результативною в багатьох сферах. Зокрема, ми б хотіли почати з найголовніших напрямків для здоров’я і життя людей – екології та енергоефективності.

Відтак, на етапі цих перемовин делегати запропонували черкаській владі визначитися з трьома найболючішими проблемами в місті. Обов’язково вони мають торкатися енергетичної й екологічної сфери – ці два аспекти, на їхнє переконання, завжди мають бути пліч-о-пліч. Зі свого боку, обіцяють, допомогти з подальшим аналізом обраних пріоритетів та плануванням дій щодо їхньої реалізації.

– Один із ключових моментів у роботі всіх закордонних муніципалітетів – планування, на це ми не шкодуємо ані сил, ані часу. Тільки на основі ретельно розробленого плану вже ухвалюються будь-які рішення, – зауважив Раффі Баліан.

Спільний проект з написання місцевого плану передбачатиме перш за все проведення анкетування серед представників пересічного населення, бізнесу, влади й науки, аби сформувати два пріоритети, третій однозначний – це енергетика. Далі, у квітні чи травні, проведуть влаштують тренінг й сформують робочі групи для роботи над створенням плану. Після того, як такий план буде готовий у всіх містах-учасниках проекту, в українській столиці проведуть масштабний семінар-тренінг. Туди до всього запросять потенційних інвесторів та країни-донори, які зможуть взятися за фінансування.

За словами Сергія Одарича, Черкаси мають значно більше, аніж три, як того вимагають міжнародні менеджери, пріоритетних проблеми, які слід якомога швидше вирішити. Серед них і подальше впровадження енергоефективних проектів, і розробка концепції поводження зі сміттям у місті, розв’язання проблеми з очисними спорудами, вирішення питань забруднення повітря громадським транспортом та щодо збору дощової води.

У подальшому свої наміри про співпрацю з Центром та Державним департаментом США черкаська влада засвідчить документально – підписанням меморандуму про взаєморозуміння.

Довідка:

Регіональний екологічний центр для Центральної і Східної Європи є міжнародною організацією, яка сприяє вирішенню проблем навколишнього середовища. Засновниками Центру в 1990 році виступили США, Європейська комісія та Угорщина. Ця міжнародна організація відіграє вагому роль у вирішенні актуальних питань у сфері охорони природи і сталого розвитку як у рамках мережі представництв, так і поза ними, передаючи знання і досвід в інші країни і регіони.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ