«У чиновників і міліціонерів є годинники за 25 тис. дол. Це – корупція», – Васецький

Олег Васецький, 50 років, директор закритого акціонерного товариства «НВФ «Урожай»

— Недавно в одного з наших чиновників побачив годинник за 25 тисяч доларів, костюм за тисячу доларів. Що тут можна сказати? За яку зарплату посадовець може дозволити собі такі речі? Такий же годинник бачив у декого з міліціонерів. Це — корупція. Хоча вже рік минув після Майдану, — говорить Олег Васецький, 50 років, директор закритого акціонерного товариства «НВФ «Урожай»
, пише Gazeta.ua. Олег Васецький — один з ініціаторів створення громадської організації “Об’єднання територіальних громад”. До організації ввійшли керівники найбільших підприємств області.

— Основний принцип нашого об’єднання — бажання зробити країну та нашу Черкащину економічно потужною. Буде економіка — працюватимуть школи, садочки, наповнюватимуться місцеві бюджети, а це зарплати медикам і вчителям. Всі учасники об’єднання — професіонали, які знають, як працювати, і можуть підняти економіку, — розповідає Олег Володимирович. — Наша організація займається конкретними справами. Нам уже є що сказати. Щотижня це клопітка праця — від нарад, зустрічей, круглих столів, пропозицій до Верховної Ради. Це і допомога учасникам АТО та їхнім родинам. Роботи в нас вистачає всім. Запрошуємо до себе молодь.

Чому створили громадську організацію в області, а не пішли в народні депутати?

— До об’єднання ввійшли аграрії, промисловці та підприємці області. З нами ті, хто розуміє, що за нас ніхто нічого не буде робити на Черкащині. Я ніколи не хотів бути народним депутатом. Не подобаються принципи роботи Верховної Ради. Там махнули лівою — голосуй “за”, правою — “проти”. Навіть якщо не подобається те, за що голосуєш, не маєш права по-іншому, незважаючи на своїх виборців. У Києві ми зламати систему не можемо, а от у Черкаській області — можемо.

Як зламати систему, коли рік обіцяють і президент, і прем’єр реформи, а нічого не відбувається?

— Є загроза, що до влади можуть прийти такі мотороли, бєси, як у Донецьку. Будуть розхитувати ситуацію. І матимемо новий Донецьк у нас. Тому для мене люди діляться на дві категорії — ти або патріот України, або не патріот. В умовах війни інших варіантів бути не може. Хто погодився, зараз працюють на розвиток області.

З Києва приходять більше обіцянок і вказівок, реформ нема. Якби проводили реформи ті, які ми чекали, то ситуація в країні була б інша. Гривня не падала б так. Реформи потрібні негайно. Часу в країни нема.

Децентралізація допоможе?

— Децентралізація — це правильний закон. Законів в Україні прийнято стільки, як ніде, але вони не виконуються. Чому? Одна з причин — культура. В Європі сформоване громадянське суспільство, яке не дає розвиватися корупції, не дає взяти верх беззаконню. У нас через хабарі вирішуються всі питання. Маємо запозичити досвід Грузії та Прибалтики. Губернатора мають обрати люди. А на рівні заступників можна запросити грузинів чи прибалтів. Вони не зав’язані тут ні з ким, нікому нічого не винні. Викорінити корупцію можна лише жорсткими умовами і змінивши кадри. Те саме у судах і правоохоронних органах. Тоді реформа буде успішною. Ще один крок — наповнення місцевих бюджетів. Багато фірм, що працюють на Черкащині, зареєстровані в Києві. Там платять податки, а використовують місцеві ресурси. Це треба змінити — плати податки там, де працюєш. Ми платимо податки в нашій області. Тому ми зацікавлені, щоб із цього бюджету не крали. Щоб його ефективно використовували. Є й велика кількість людей, які хочуть заробляти на ньому. Ми хочемо зламати цю систему. Принаймні в Черкаській області. Все має бути прозоро й ефективно на всіх рівнях.

Багато хто впевнений, що війна все спише.

— Треба навпаки розвивати економіку. А нам затягують на шиї зашморг. От прийняли закон про єдиний соціальний внесок. Замість 40 відсотків підприємства повинні будуть платити 16 відсотків у бюджет. Але для цього треба підняти заробітну плату вдвічі. У нас зарплата середня 3,5–4 тисячі гривень. Підняти її не можемо. Тому цей закон вигідний тим, хто платить 1200 гривень, а решту дає робітникам у конверті. Вони піднімуть до 2500 гривень і платитимуть у бюджет лише 16 відсотків, тоді як я далі буду платити 40. Система не налагоджена. Вигоду отримують ті, хто ніколи чесно не працював з державою. Треба, щоб закони приймали практики. У нашій команді — фахівці, професіонали своєї справи. Ми готові трудитися. Бо якщо реформи запрацюють, економіка піде вгору — виб’ємо ґрунт з-під ніг сепаратистів.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ