Черкаська міліція розслідує приватизацію підприємства вартістю 10 млн дол

16 лютого в Черкасах не відбувся черговий раунд судових засідань у справі ДАК «Хліб України» проти ТОВ «КХП Талне» та його власника, депутата обласної ради, екс-регіонала Олександра Короткова. Цього разу захворів суддя. Засідання перенесли на 23 березня. Втім з’ясувалася ще одна деталь: за фактом приватизації КХП міліція порушила кримінальне провадження. Під підозрою може опинитися міський голова Тального. Міській раді та голові Олександру Біленку закидають незаконне рішення про видачу свідоцтва на право власності на Тальнівський комбінат хлібопродуктів. На основі цього документа нібито запустився процес приватизації комбінату Коротковим.

Тальнівський комбінат хлібопродуктів – ласий шматок. Борошно місцевого виробництва славилося ще з радянських часів. Підприємство значилося в державній власності, поки ДАК «Хліб України» не призначив керувати ним заїжджого бізнесмена із Донецької області Олександра Короткова. За його правління комбінат було доведено до банкрутства, а згодом і незаконно приватизовано. Держава від приватизації не отримала ні копійки. Між тим у 2013 році чистий дохід фірми Короткова майже вдвічі перевищував районний бюджет. Фахівці оцінюють ринкову вартість Тальнівського КХП у понад 10 мільйонів доларів.

Восени 2014 року Вищий Господарський суд України скасував судові рішення, які були ухвалені на користь Короткова й дозволяли йому приватизацію найбільшого підприємства Тальнівського району. Вищий Господарський суд керувався законом України, який прямо забороняє приватизацію Тальнівського КХП.

У приміщенні Господарського суду спілкуємося із начальником юридичного управління ДАК «Хліб України» Дмитром Кукіним.

– Свого часу тальнівська міська рада ухвалила рішення про видачу свідоцтва на право приватної власності на Тальнівський КХП, – каже Дмитро Борисович. – На основі цього рішення бюро технічної документації видало довідку на право приватної власності на підприємство, яке за законом не могло бути приватизоване, бо Верховна Рада внесла його в перелік об’єктів, які не підлягають приватизації. На мою думку, міська рада Тального і міський голова порушили закон, бо дозвіл на приватизацію мала дати лише Верховна Рада України.

Міський голова Тального Олександр Біленко так коментує ситуацію.

– Ця історія тягнеться вже 5 років. Мене перевіряли із прокуратури вже не раз. Маю листи, які мені до приватизації, писало керівництво ДАК «Хліб України». Слідчі прокуратури, передивившись їх, сказали, що питань до мене не мають. Ситуація довкола Тальнівського КХП дуже заплутана. Якби вся проблема була в міській раді Тального і його рішенні, то чого суди за 5 років досі не скасували його?

За влади Януковича державна компанія «Хліб України» постійно програвала судові процеси новому власнику Олександру Короткову, який був, кажуть, другом губернатора Черкащини Сергія Тулуба і сина Президента Олександра Януковича. Як тільки влада помінялася, «Хліб України» відразу виграв суд. За фактом незаконної приватизації Тальнівського КХП місцевою міліцією було порушене кримінальне провадження ще в 2013 році. Справа пролежала без руху більше року. В 2014 році була передана до Черкас. Зараз слідство активно просувається.

В цій справі був іще один кримінальний епізод. У 2012 році компанія «Хліб України» намагалася зібрати документи для оскарження в суді рішення про приватизацію. Як тільки про це стало відомо, на тальнівське бюро технічної інвентаризації (БТІ – «Дзвін») було вчинено розбійницький напад. Всі документи, які стосуються КХП були відібрані силою. Серед них і скандальне рішення міської ради про видачу свідоцтва на право приватної власності. Нападників досі не знайшли.

Приміщення тальнівського бюро технічної інвентаризації знаходиться навпроти міліції.


– Того року зранку під’їхало два джипи, – розповідають працівниці. Прізвища не називають. – Двоє стало на дверях, ще двоє зайшли в кабінет до начальниці Валентини Копійченко. Валентина Миколаївна була сама. Нападники силою забрали документи, потім сіли на автомобілі й поїхали. Міліція прибула згодом. Результат їхніх пошуків нам невідомий.
Керівник бюро Валентина Копійченко підтверджує факт нападу.

– Напад був, але говорити на цю тему я не хочу. Мене тоді від переляку перетрусило всю. Більше я нічого не скажу.

Начальник слідчого управління обласної міліції Валентин Кожухівський підтверджує, що міліція порушила кримінальне провадження.

– Справа порушена за фактом приватизації КХП. Конкретних підозр поки нікому персонально не висунуто, але це не за горами. Окремим епізодом справи досліджується факт нападу на БТІ й вилучення документів.

Схоже, золоті часи для Олександра Короткова таки минають.

Юрій Стригун, Дзвін

Теми: Тальне
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ