Звенигородські депутати випробували альтернативне обладнання

Вдалі іспити обладнання, яке працює на альтернативних джерелах палива, провели депутати Звенигородської районної ради. Про це «Новинам Черкас» розповіли у Звенигородській РДА.

Днями в тестовому режимі запустили нову котельню центральної районної лікарні. До кінця опалювального сезону та і в подальшому тут топитимуть не газом, а деревом. У ній загалом працюють 3 сучасні котли, які виробляють тепло для обігріву корпусів, розташованих на території медичного закладу загальною площею більше 25 тисяч квадратних метрів. Обслуговують обладнання позмінно 8 операторів та 3 спеціалісти. Перевести районну лікарню на обігрів за рахунок використання альтернативного палива вдалося за ініціативи районної ради.

Цей процес, зі слів директора ТОВ «Укрспецтепло-Черкаси» Вадима Хоруженка, розпочався ще задовго до початку опалювального сезону. Взявши в оренду приміщення, провели його реконструкцію і закупили та встановили сучасне устаткування. Всі заходи, пов’язані з господарчою діяльністю та фінансуванням, покладені на товариство. Лікарня ж отримує лише готовий продукт – тепло. Слід зазначити, що такий вид опалення навіть більш екологічніший ніж газ, адже завдяки встановленим вловлювачам твердих частинок згорання, вплив на зовнішнє середовище мінімальний.

- Одне з найголовніших питань – забезпечення котлів паливом, - мовить Вадим Анатолійович. - Потужності переробляють за добу за незначних морозів до 12 кубометрів дров, які купуємо у державного підприємства «Звенигородський лісгосп». Паливо маємо завжди про запас, зроблений ще в літку у вигляді необхідного об’єму сухої деревини твердих порід, які зберігаємо на закритому складі ПАТ «Звенигородкаагрохім». Тому проблем не виникне навіть за негоди чи за інших можливих перебоїв з постачанням. Можемо перейти й на таке тверде паливо, як тирсобрикет, пелети, вугілля. А якщо виникне гостра потреба скористатися газом, достатньо перекрити засувку і запустити збережену газову котельню. Враховуючи, що вартість тепла від централізованого опалення у зв’язку з подорожчанням газу становить 1700 грн/Гкал, то вартість гігакалорії при альтернативному опаленні - 1028 гривень. У рік таким чином ми суттєво економимо - до ста тисяч місцевого бюджету.

Пробні іспити альтернативного палива провела постійна комісія районної ради з питань комунальної власності, розвитку комунального господарства, транспорту, зв’язку у складі депутатів та представників зацікавлених структур на чолі з головою районної ради Володимиром Кучером. Директор ТОВ «Укрспецтепло-Черкаси» Вадим Хоруженко та завідуючий котельнею Ігор Косенко показали присутнім обладнання в дії. І аби переконатися, наскільки комфортно тепер медичним працівникам і хворим, оглянули хірургічне відділення.

- Активна діяльність територіальної громади на шляху впровадження технологій альтернативної енергетики є дуже важливою з точки зору забезпечення енергонезалежності не лише в межах району, а й всієї держави в цілому, - підсумував голова районної ради Володимир Кучер. – Це дасть змогу в подальшому зіскочити з газової «голки» сусіда-агресора. Окрім цього, маючи на сьогодні чималий дефіцит коштів в галузі охорони здоров'я району, нам необхідно вишукувати усі можливі шляхи поправити ситуацію. І оскільки держава стимулює перехід від газу на альтернативні види палива, не використати цю можливість було б недалекоглядно. Найближчим часом переконаємося у ефективності альтернативного палива і в перспективі намагатимемося забезпечити ним й інші соціальні об’єкти району. До речі подібну технологію планують застосувати і у Звенигородському будинку-інтернаті для інвалідів та престарілих, а також на іншому об’єкті районної комунальної власності - у Звенигородській школі-інтернаті.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ