Жителі Яснозір’я просять підтримки і допомоги

chicken, курица, курка

Зі зверненням не підтримувати незаконне будівництво пташників в адмінмежах Яснозірської сільради жителі Яснозір`я, депутати та члени виконавчого комітету Яснозірської сільської ради звернулись до Черкаської обласної ради, Черкаської райради та народного депутата України, заступника голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Вадима Івченка. Останньому заяву передали в руки під час його прес-конференції у Черкасах.

Станом на 20 лютого 2015 року  вже зібрано більше 1,5 тис підписів жителів Яснозіря, які виступають проти будівництва пташників в адмінмежах Яснозірської сільської ради. І збір підписів триває, пише Вечірка.

«Досить вже наживатися на здоров`ї жителів сіл, прийшла пора чиновникам не давати дозволів на будівництво нових пташників, а подбати про збереження природнього середовища для себе, громади та майбутніх поколінь. А для цього необхідно зобов’язати ДП «Перемога Нова» та «Миронівську птахофабрику» подбати про безпечну роботу уже існуючих виробництв, побудувати належні очисні споруди, установити фільтри на пташниках і.т.д.», - йдеться у зверненні. – Тільки тоді, коли хоча б щось буде зроблено для людей, ми відчуємо зміни на краще, яких так очікували від Революції Гідності!

 Повний текст заяви

 Шановна  Валентино  Михайлівно,  Шановні  Депутати Черкаської обласної ради!

 Ми, жителі с.Яснозір`я, депутати Яснозірської сільської ради та члени виконкому  звертаємось до Вас за допомогою в підтримці нашої громади яка виступає проти  будівництва пташників ДП «Перемога Нова» (група підприємств ПАТ «Миронівський хлібопродукт») в адмінмежах  Яснозірської  сільської  ради.

  Відповідно до Конституції України (ст.140) «місцеве самоврядування  є правом територіальної  громади-жителів села або добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно вирішувати  питання місцевого значення в межах Конституції  і законів України». Згідно ст.10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад  сіл, селищ та міст, є районні та обласні  ради.

Саме тому  ми вирішили звернутись до Черкаської обласної Ради  і Вас як її Голови.

  Коротко по суті справи.

  В 2003р. ДП «Перемога Нова» виявила бажання в адмінмежах с.Яснозір`я  провести будівництво нових пташників для розширення свого виробництва. Але громада села одностайно виступила проти такого будівництва, тому що вже бачила наслідки  діяльності даного виробництва в  сусідньому с.Будище і вплив птахофабрики на навколишнє середовище (а це викиди  забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а особливо – аміаку, забруднення ґрунтових  вод, сморід  навколо вирощення  та переробки птиці).

   На зборах 04 грудня 2003р. жителі с.Яснозір`я  виступили  проти  будь-якого будівництва  пташників  навколо с.Яснозір`я, і в підтвердження було надіслано відповідне рішення до Черкаської  районної  ради ( копія  даного рішення додається).

   Але в 2014р. директор ДП «Перемога Нова» Віктор  Гриньов  знову  розпочав лобіювання  даного проекту, не дивлячись на рішення  громади, підключаючи  сюди чиновників різного рівня, мотивуючи це новими інвестиціями, при цьому повністю ігноруючи громаду села, її жителів.

   На розширеній сесії Яснозірської сільської ради  29 грудня 2014р.за участї виконкому було заслухано пропозиції та аргументи В.Гриньова  відносно будівництва пташників в адмінмежах  Яснозірської сільської  ради і висловлено  категоричне «НІ» такому будівництву (копія рішення додається).

  Наголошуємо на тому, що рішення стосовно заборони будівництва було прийняте депутатами сільської ради у відповідності до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де зазначається, що «виключною компетенцією сільських, селищних та міських рад  є надання згоди на розміщення на території села, селища, міста нових об`єктів, у тому числі місць  чи об`єктів для розміщення відходів, сфера  екологічного впливу  діяльності яких згідно з діючими нормативами включає відповідну територію», також компетенцією рад є «вирішення відповідно до закону питань про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів  місцевого значення ».

  Про повноваження виконавчих органів сільських рад у галузі будівництва та сфері регулювання земельних відносин і охорони  навколишнього природнього середовища також зазначено в ст.31 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

   Акцентуємо увагу на ст.144 Конституції України, згідно якої «органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених  законом, приймають рішення, які є обов`язковими  до виконання на  відповідній  території».

   Тому враховуючи все вище наведене, ми вважаємо, що рішення сесії Яснозірської сільської ради  та громади села про заборону будівництва пташників в адмінмежах  Яснозірської сільської ради  є обов`язковим до виконання  на території с.Яснозір`я.

  Відомо, що на період  будівництва птахофабрики в с.Будище та її роботи Черкаський район  мав верхні  гранично допустимі норми викидів забруднюючих речовин в навколишнє середовище. Після цього проводилося  розширення діяльності, були побудовані нові площадки в с.Мошни иа с.Степанці. Невтішна ситуація по стану забруднення навколишнього середовища і в області.

 Згідно «Регіональної доповіді  про стан навколишнього природного середовища в Черкаській області в 2010 році» за даними Головного управління статистики у Черкаській області викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел становили 61,2 тис.т, що на 5,1 тис.т більше порівняно з 2009 роком. Зростання  викидів  забруднюючих речовин в атмосферне повітря  обумовлено введенням в дію (всіх  24 бригад по вирощуванню бройлерів) об`єктів агропромислового комплексу ЗАТ «Миронівська птахофабрика». Збільшення викидів аміаку на 1,242 тис.т пояснюється введенням в експлуатацію потужного агропромислового комплексу ЗАТ «Миронівська птахофабрика».

Основними забруднювачами атмосферного повітря  в 2010р. залишилися:

-          ВАТ «Черкаське хімволокно» - 24,1тис.тонн (39% від загального викиду області);

-          ВАТ «Азот» - 6,9 тис.тонн(11%);

-          ЗАТ«Миронівська птахофабрика»- 9,5 тис.тонн(16%).

 ПАТ «Миронівська птахофабрика» (с.Степанці  Канівського району) входить до групи підприємств ПАТ «Миронівський хлібопродукт». До складу  цієї групи входить  також і ДП «Перемога Нова» (с.Будище  Канівського району).

     Протягом  січня-вересня 2013р. 52,6тис.тонн забруднюючих  речовин із промислових підприємств опинилося в повітряному басейні Черкаської області. Це на 16% більше показника відповідного періоду минулого року. При цьому викиди  від ЗАТ «Миронівська птахофабрика» становили уже  18,4% від загального обсягу викидів в області.», тобто чітко прослідковується тенденція до щорічного їх збільшення. Про це також свідчать результати держсанепідемнагляду за станом атмосферного повітря в Черкаській області за перший квартал 2014р.

   Село Яснозір`я  розміщене поряд із зоною Чорнобильського забруднення  (сусіднє с.Кумейки  має статус села Чорнобильського забруднення). В період аварії на ЧАЕС в частині полів Яснозірської  сільської ради рівень забруднення перевищував норму, як і в Кумейках.

  Село Яснозір`я  згідно географічного положення  знаходиться  на північному заході Черкаського району біля високого і вузького Мошнівського кряжу між річками Рось та Вільшанка. Роза вітрів проходить з Північного заходу на південь, тобто в напрямку Мошнівського кряжу. Отже всі викиди шкідливих речовин будуть осідати саме на наше село.

 Враховуючи те що село знаходиться в такому географічному положенні, а також існуючий стан забруднення навколишнього середовища, яке завдав Чорнобиль, та вже існуюче виробництво ДП «Перемога Нова», громада села рішуче виступила проти такого будівництва, тому що воно принесе для жителів села  тільки забруднення навколишнього середовища, а звідси зростання серцево–судинних та распіраторних  захворювань, бронхіальної астми, порушення функції дихання та набряку легень, та ін.

   Не менш важливе значення  має і той факт, що в адмінмежах Яснозірської сільської ради переважають малогумусні  піщані  та супіщані грунти  з частим підтопленням  ґрунтових вод.

Тобто всі солі важких металів, формальдегіди, які знаходяться у використаній пташниками воді, будуть потрапляти людям в криниці та свердловини, в річки Рось та Вільшанка, а відповідно і до водозабору м.Черкаси.

    Не дивлячись на всі ці факти, на те що громада села виступила проти такого будівництва, архітектурна рада не надала дозволу на виготовлення проектної документації, а  геологорозвідка, санстанціїя та екологія не отримали ніяких документів, експертиз чи досліджень і також висловили своє «проти», ДП «Перемога Нова» продовжує активно заявляти про свої наміри на будівництво.

  Тому виникає справедливе запитання: чому в гонитві  за  прибутками компанія міліардера  Юрія  Косюка  ігнорує  думку та здоров`я тисяч людей, які тут проживають, роблячи їх життя нестерпним ?

  Хіба не проти  свавілля  чиновників, несправедливості збиралися  люди на Майдані  рік  тому  і віддали своє  життя кращі сини України?

   Чому  ігнорується  думка  жителів села, депутатів? А як же повноваження  місцевих громад  згідно законодавства України, надання  їм  більших прав?

    Виходячи із вище наведених аргументів, ми - громада  с.Яснозір`я, в т.ч. депутати Яснозірської сільської  ради, звертаємось до Вас особисто, Валентино Михайлівно, як до Голови обласної Ради, як до людини, якій ми довіряємо, також звертаємось до депутатів обласної Ради, як до законних представників інтересів громади, з проханням  - припинити  свавілля  адміністрації  ДП «Перемога Нова».

  Досить вже наживатися на здоров`ї жителів сіл, прийшла пора не давати дозволів на  будівництво нових пташників, а подбати про збереження  природнього середовища для себе та майбутніх поколінь. А для цього необхідно зобов’язати ДП «Перемога Нова» та  «Миронівську птахофабрику» подбати  про безпечну  роботу  уже існуючих  виробництв, побудувати  належні очисні споруди, установити  фільтри на пташниках  і.тд.

  Тільки тоді, коли хоча б щось буде зроблено для людей , ми відчуємо зміни на краще, яких так очікували від Революції Гідності!

   Просимо на наше звернення дати письмову відповідь в установлений законодавством строк та оприлюднити її в засобах масової інформації.

  Залишаємо за собою право відстоювати свої інтереси в будь-які дозволені законодавством способи  із оприлюдненням в засобах масової інформації, із залученням громадських та державних структур та організацій, депутатів Верховної Ради, комітетів Верховної Ради, Прокуратури і тд. в разі нереагування  на  дане звернення.

 До даного звернення додаємо:

1.Витяг з протоколу зборів громадян с.Яснозір`я Черкаського району від 04 грудня 2003р.(копія)- 1стор.

2.Рішення спільного засідання виконкому та сесії сільської ради №48-1/VI від 29 грудня 2014р.(копія)- 1стор.

3.Лист  №342\02-25 від 31 грудня 2014р.(копія)- 1 стор.

4.Копії підписів жителів с.Яснозір`я, які виступають проти  будівництва пташників в адмінмежах  Яснозірської сільської ради станом на 20.02.2015р.(копія)- 41 стор.

Збір підписів в даний час продовжується.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  2. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  3. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  4. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  5. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  6. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  7. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  8. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  9. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ