Коробівські селяни скаржаться на заборгованість з боку орендарів їхніх земель

плата за землюГосподарі земельних паїв із села Коробівки Золотоніського району мають справу з двома орендарями – це СТОВ «Коробівське» і приватне підприємство «Віталком». До першого селяни великих претензій не мають, бо хоч орендна плата й малувата (всього 3 відсотки вартості паю), зате розраховуються вчасно. А ось із «Віталкомом» справи кепські: свої законні кошти людям, образно кажучи, доводиться вигризати зубами, розповідає Нова Доба.

Ганна Гмиря та Ольга Бриченко, які, не діждавшись сто разів обіцяних грошей за свої здані в оренду «Віталкомові» орні землі й сінокоси, поїхали до контори господарства добиватися справедливості. Їхати треба було в райцентр, де у відомому в місті офісно-торговому центрі «Маєток» і розташувалися бухгалтерія й керівництво.

– Ми приїхали о сьомій ранку, щоб не проґавити начальників. Коли прийшов директор Олександр Кошіль, одразу взяли його в облогу: «Платіть обіцяне!» – пригадує Ольга Олексіївна, як добивалися виплат за 2014-й рік. – «Не буде вам грошей!» – почули ми у відповідь від пана Олександра. Але з нами ще були Віктор Браїлко, Лідія Строкань, Наталя і Григорій Харченки – словом, ціла команда ображених і сердитих. Вирішили не здаватися й додому не пішли. Згодом вийшов Вадим Криворучко – один із співзасновників – і сказав, що плата буде, але не раніше, ніж опівдні. Але о 12-й нам повідомили, що дадуть аж о 15-й годині. Вирішили чекати, все одно день пропав. О 15-й питаємо, де ж наші гроші. «Далеко, – чуємо у відповідь. – Вони в дорозі, за 70 кілометрів звідси». «Нічого у вас не вийде, – вперлися і ми, зрозумівши, що нас просто хочуть здихатися. – Будемо ночувати у вашому офісі, а без оплати додому не поїдемо». Так і сиділи до 7-ї вечора, поки нам таки видали ті злощасні копійки.

– Але ж не всі мають можливість і сили їздити до офісу «Віталкому», та й не так просто начальників застати, не в усіх вистачає нервів і здоров’я витримувати це знущання, – каже Ганна Митрофанівна. – Дуже старі чи хворі люди не їздять у Золотоношу добиватися свого, от і не отримують орендної плати вже за два-три роки.

Сільський голова Коробівки Сергій Сало і землевпорядник Микола Чугайтеж підтверджують, що орендну плату за свою землю у «Віталкомі» отримали тільки ті селяни, хто дуже добивався, скаржився в прокуратуру, сварився. А хто не їздив у «Маєток», бо старий чи хворий, так нічого й не отримав…

– Ми, селяни, тримаємо якусь живність. Хоча б ті ж самі кури є в кожного. То хотіли б, щоб хоч частину орендної плати нам привозили зерном, як це в інших людей, – ділиться думками Ольга Олексіївна Бриченко. – Коли передала таке побажання, то мені запропонували оплату… качками! Які вони – не відомо. Та й узагалі навіщо вони мені? Дехто просив у рахунок оплати цукор, то дали лише по мішку на один пай.

Із керівниками цього приватного підприємства намагалися дійти згоди у районному управлінні агропромислового розвитку, куди скаржились орендодавці з Коробівки.

– Спочатку вони роздавали обіцянки, – пригадує заступник начальника управління Володимир Побиванець. – Потім стали уникати спілкування, а далі навіть трубку телефону перестали брати.

Авторці цього матеріалу пощастило додзвонитися до директора «Віталкому» Олександра Кошіля.

– Справді, у нас є борг перед селянами Коробівки, – признався Олександр Григорович.

– Тисяч 80. Це всього 18 відсотків усієї плати. Ми все виплатимо за 10 днів.

Як повідомляють у фінансовому управлінні райдержадміністрації, є ще борги за оренду державних земель у Коробівської сільської ради – понад 12 тисяч гривень та фіксованого сільськогосподарського податку – понад 16 тисяч гривень. Про це Олександрові Григоровичу намагалися нагадати у кількох районних службах, але запрошення туди він ігнорує, як і зв’язок із владою села, в якої свого часу попросив у оренду землю, обіцяючи дотримуватися і законів, і правил моралі.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ