Джури - спритні, розумні, сильні патріоти

Дитячо-юнацька військово-спортивна патріотична гра “Сокіл” (“Джура”) Українського козацтваДитячо-юнацька військово-спортивна патріотична гра “Сокіл” (“Джура”) Українського козацтва бере свій початок ще з 2003 року і на теренах району проводиться вже не вперше. Адже, як зазначають засновники, її мета - опанувати тим найкращим, що було в минулому наших славних предків-козаків - геройським, лицарським, гуманним і демократичним, оволодіти культурою, наукою, військовим мистецтвом та господарюванням, – духовно і морально піднятися до рівня української національної ідеї.

Гомінливо і гамірно було на спортивному майданчику Христинівської спеціалізованої школи І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, де представники п'яти навчальних закладів району - Верхняцької ЗОШ І-ІІІ ст.№2, Кузьминогребельської, Орадівської шкіл, Христинівської ЗОШ №2 та команди школи-господарів майданчика зібралися, аби визначити переможців в різних номінаціях і найсильнішого учасника змагань районного етапу Всеукраїнської гри «Джура».

Як свідчить історія, козаки – не просто мужні і відважні воїни – це ще й мудрі, освічені люди, вправні цілителі, сильні і вільні громадяни своєї єдиної козацької республіки. Так і наші «Джури» мали показати високий рівень знань з історії козацтва і своєї України, продемонструвати богатирський дух, фізичний гарт, знання українських традицій, навичок народної та традиційної медицини, вміння долати труднощі, володіти туристичною майстерністю, стройовою підготовкою, а також показати власні вміння змістовно проводити дозвілля.

Відтак, визначивши основні завдання на всіх конкурсних етапах змагань, та об’єднавшись у так звані, «рої» (загони), команди включилися у боротьбу.

Беззаперечним лідером у змаганнях на визначення найкращого у стройовій підготовці «Впоряд» став рій спеціалізованої школи І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, перемогу у конкурсному етапі «Рятівник» вибороли двоє учасників – рій господарів «Гонта» і рій «Верхняцька сотня».

Лідерство на етапі «Відун» теж розділили двоє учасників – верхняччани та «Гайдамаки» - рій Христинівської ЗОШ №2.

Найскладнішим етапом змагань у всі часи була «Туристична смуга перешкод». І найважчою вона є не лише тому, що вимагає особливої підготовки чи спритності, а й через те, що потребує наявності у кожної команди певних туристичних знарядь – карабінів, вервечок, страховок тощо. На жаль, через брак коштів, за словами головного судді змагань Володимира Карчевського, комплект такої туристичної «зброї» є лише один в районі. Тому переможцем у цьому етапі гри стали роївці з «Верхняцької сотні», які набрали найбільше балів і не заробили жодного штрафного.

Цікаво і патріотично пройшов творчий етап «Ватра», до якого чудово підготувалися всі учасники. Проте, найоригінальнішими виявилися «Гайдамаки», які на своїй ватрі зуміли продемонструвати серйозний підхід до тлумачення всіх кольорів української веселки, а також порадувати всіх присутніх яскравими гумористичними мініатюрами з життя козаків за часів цариці Катерини ІІ.

Для етапу «Добре діло» учасники змагань матеріали готували заздалегідь. Там вони в обумовленій формі представили власні добрі справи, які робили протягом минулого року. І за результатами оцінювання перемогу виборов рій «Гонта».

Приємно зауважити, що господарі - Христинівська спеціалізована школа І-ІІІ ст.№1 ім.О.Є.Корнійчука, директор Лариса Трясучкіна, творчо підійшли до проведення заходу - розробили сценарій, підготували ведучих та організували цікаві концертні номери (Вероніка Яковенко, хореографічний ансамбль «Весна» (керівник О.С.Жук та учитель музики Н.В.Лизун), музичне та звукове оформлення, а шановані гості – голова районної ради Олександр Коваль, перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Підвальний, отаман Христинівського козацького полку Степан Ковбасюк, представники відділу освіти РДА, загальноосвітніх навчальних закладів району додали заходу важливості і значущості.

За підсумками роботи журі, перемога в районному етапі Всеукраїнської гри «Джура» дісталася команді «Верхняцька сотня», другими стали «Гайдамаки», а третє місце - у команди господарів «Гонта».

За матеріалами редакції газети «Трибуна хлібороба»

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ