На Шполянщині обговорюють п’ять моделей громад

Процес децентралізації влади активно впроваджується по всій території нашої країни. Одним із його напрямків є адміністративно-територіальна реформа. Підписаний Президентом Петром Порошенком Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 5 лютого 2015 року № 157-VIII, надає можливість громадам об’єднуватися, а це в свою чергу, відкриває можливість отримувати додаткове фінансування коштів від держави та самостійне їх використання.

Шполянщина теж має свій перспективний план об’єднання громад. Про це обговорили 5 червня, на розширеному засіданні робочої групи з питань вивчення добровільного об’єднання територіальних громад Шполянського району. Семінар-нараду провів голова райдержадміністрації Володимир Потапенко. В ній взяли участь голова районної ради Іван Скорик, перший заступник голови райдержадміністрації Ірина Береза, заступник голови Ольга Шпиця, а також міський та сільські голови.

На території нашого району попередньо змодельовано 5 територіальних громад: Шполянська (м. Шпола, с. Лозуватка, с. Кам’януватка, с. Терешки, с. Ховківка, с. Топильна, с. Сердегівка); Лебединська(с. Лебедин, с. Журавка); Васильківська (с. Васильків, с. Іскрене, с. Георгіївка, с. Скотареве, с. Капустине); Матусівська(с. Матусів, с. Сигнаївка, с. Бурти, с. Надточаївка, с. Мар’янівка, с. Станіславчик) Лип’янська(с. Лип’янка, с. Межигірка, с. Водяне, с. Маслове, с. Нечаєве, с. Ярославка, с. Нова Ярославка, с. Веселий Кут, с. Витязеве, с. Козачани, с. Антонівка, с. Глиняна Балка, с. Коротине, с. Кавунівка, с. Кримки, с. Соболівка, с. Товмач).

- Держава не змушує об’єднуватись, вона відкриває можливості для того, аби громади мали більше можливості отримувати доходів, і відповідно, на свій розсуд ними розпоряджатися», - наголосив Володимир Потапенко, - Згідно Закону ініціатором об´єднання територіальних громад має бути сільський, селищний, міський голова, який звертається до сільських, селищних, міських голів сусідніх територіальних громад з пропозицією розпочати процедуру об´єднання територіальних громад.

Так, на засіданні заслухали думки голів сіл Шполянського району. Зокрема з пропозицією утворити 4 територіальні громади виступили Сергій Ошовський (голова села Сигнаїка), Іван Бакуменко(голова села Станіславчик), також цю пропозицію підтримали Микола Остапчук (голова села Іскрене) та Олег Волошин (голова села Бурти).

- Наш населений пункт, згідно методичних норм, може ввійти в склад Шполянської територіальної громади, - зауважує Іван Бакуменко, - Тому враховуючи думку жителів села Станіславчик, ми маємо бажання приєднатись до її складу.

Тож, формат обговорення подальшого співіснування людей в рамках реформи триває. Він не є легким, а будь-яка реформа це насамперед страх перед невизначеністю і може, є трішки зневіри. Проте, процес пішов і якщо вище керівництво держави взяло курс на адміністративно-територіальну реформу, так чи інакше вона втілиться. Єдине, що може зробити керівництво району – це вносити певні корективи, приймати участь у обговореннях та надавати правильну інформацію.

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Витязевему і так нічого не світило, а тепер зовсім погасне світло у вікні.
Сільські голови, "якщо Вас ніхто не примушує", навіщо Ви затягуєте зашморг на шиї своїх односельців. А що каже громада, а збори (схід села)що...

Цитата: Олександр
Витязевему і так нічого не світило, а тепер зовсім погасне світло у вікні.
Сільські голови, "якщо Вас ніхто не примушує", навіщо Ви затягуєте зашморг на шиї своїх односельців. А що каже громада, а збори (схід села)що... А вигляд у людей на фото стурбований безвихіддю.
25 октября 2015 16:17
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ