Унікальну церкву звели в Холодному Яру (фото)

на хуторі Буда, що на Чигиринщині, перша в Україні козацька церква останнього отамана Запорізької Січі Петра КалнишевськогоПатріарх Філарет освятив на хуторі Буда, що на Чигиринщині, першу в Україні козацьку церкву останнього отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського. Нині минає 325 років від дня його народження.

Цей праведний у свій час був прикладом для холодноярівців, які до останнього боролися за свободу та державність. Тому саме в цій знаковій місцині і звели храм на його честь. Петра Калнишевського указом Катерини ІІ довічно заслали до Соловецького монастиря. Там він провів аж чверть століття. Навіть коли отримав прощення, все одно лишався ченцем у монастирі.

– Він сказав, що не вийде зі своєї ями, доки Україна не буде свобідною, – переповідає предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет. – Петро Калнишевський прожив 112 років. І ми віримо, що сьогодні він молиться за Україну, бо вона бореться з агресором. Наш праведний переміг терпінням і стражданням. І саме в пам’ять про такого святого ми сьогодні освятили цей храм. Для того, щоби наш народ надихався подвигом пращурів і захищав свою країну. З нами Бог, бо з нами правда!

На Соловках, де помер Петро Калнишевський, його могила не збереглася. Символічна ж є обабіч церкви. Коли три роки тому заклали її перший камінь, головний будівничий разом із однодумцями побували в місцях, що пов’язані з кошовим отаманом.

– Ми взяли трохи землі з Хортиці, на Соловках і з його родового помістя в Пустовійтівці, – розповідає ініціатор зведення церкви Олег Островський. – І всю цю землю поклали в символічну могилу Петра Калнишевського, що біля храму. Тепер кожен патріот може його тут вшанувати. Ми повинні пам’ятати тих, хто зберіг цю землю для нас.

Сама церква дерев’яна. І вона – перша в Україні на честь цього святого. Храм у козацькому стилі з ексклюзивними деталями. Хрести на його куполах виростають із тризубів. В амвоні ж умурований камінь, привезений із Соловків. А всередині церкви – унікальний іконостас. Його тримають на руках різьблені з дерева козаки-запорожці.

– Іконостас два роки вирізьблювали галицькі майстри, – розповідає настоятель церкви святого праведного Петра Калнишевського Василь Циріль. – Такого більш ніде немає. Ми поєднали в одному храмі дві ідеї – козацтва та Візантії, щоби люди могли відчути ту ревність, силу духу та волі святого Петра Калнишевського.

Цю церкву звели коштом меценатів. Це – її ідейники Олег і Леся Островські, генеральний директор компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський, колишній народний депутат Сергій Терещук та ін. Долучився і голова Черкаської ОДА. Усі – отримали благословення від патріарха Філарета.

– Ушановуючи Петра Калнишевського, який віддав своє життя за волю України, ми показуємо ворогам, що пам’ятаємо свою історію та своїх героїв, – зауважує Юрій Ткаченко. – Таким чином ми посилюємо дух наших військових. Калнишевський – приклад того, як силою духу й вірою в Бога можна побороти агресора.

Очільник області сподівається, що цей храм стане духовним центром для паломництва українців. А головне – об’єднає вірян.

Унікальну церкву звели в Холодному Яру (фото)Унікальну церкву звели в Холодному Яру (фото)Унікальну церкву звели в Холодному Яру (фото)Унікальну церкву звели в Холодному Яру (фото)

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ