Книга про легендарного генерала вийшла у світ

Генерал Момот. Наш МІФНоводрук «Генерал Момот. Наш МІФ» презентували в Навчальному центрі Держприкордонслужби України. Сьогодні загиблому виповнилося би 50 років.

Книгу про легендарного прикордонника написав черкаський журналіст Андрій Кравець. Каже: була готова ще у травні. Та тоді він зрозумів, що треба все переписати: щоби чтиво було цікавим бійцям на передовій, усім, хто знав чи бодай чув про Ігоря Федоровича.

– МІФ у назві книги – це його ініціали, – пояснює автор. – Ще малим Ігор Федорович видряпав це слово у під’їзді свого будинку. Але в його житті теж було чимало міфів, містичних збігів. Про це якраз є у книзі. Ігор Момот став легендою ще за життя. До книги ми пропонуємо закладку – в кольорах прикордонного стовпа. На ній мали бути цифри 1107 – та межа, якою завершилося життя Ігоря Федоровича. Але я вирішив, що краще вказати 1808. Тому що є межа, до якої його не було – до 18 серпня 1965 (дати народження). А сказати, після якої дати його не стало, не можна. Тому що він залишається в нашій пам’яті.

Книга про генерал-майора не біографічна. Хоч тут багато фактів із його життя. За розміром – «фронтова». Обкладинку й ілюстрації до неї створила полячка Беата Куркуль. А сам новодрук вийшов у свій за сприяння голови Черкаської ОДА. Юрій Ткаченко багато років товаришував із Ігорем Момотом.

– У кожної людини в житті є знакові люди, – каже очільник області. – Для мене таким був Ігор Федорович. Напередодні загибелі він написав мені серед ночі, що по них працював снайпер. Поранені четверо – один оршанецький. І ключова фраза була: «Вогонь вівся з боку Росії». Звідти їх уже через день накрили «Градом». Для мене Ігор Момот є прикладом у житті. Досі пам’ятаю всі його настанови.

Першими книгу про генерал-майора отримали його знайомі та колеги-прикордонники. Останні кажуть: повернулися живими завдяки Ігорю Федоровичу. І саме під його керівництвом, мовляв, стали воїнами-прикордонниками.

– Я вже прочитала книгу про свого чоловіка, – розповідає дружина Надія Момот. – Мені дуже сподобалася. Минув рік, а говорити про нього все одно тяжко. До речі, Ігор полюбляв читати міфи за життя. А тепер сам увійшов в історію.

Книги «Генерал Момот. Наш МІФ» розішлють по школах і ВИШах. А також їх передадуть на передову. Нагадаємо, багаторічний керівник Навчального центру Державної прикордонної служби України поліг у бою торік 11 липня. Тоді бойовики накрили «Градом» позиції українських прикордонників. Це трапилося на Луганщині. Генерал-майором Ігор Момот став посмертно. Це звання йому присвоїв Президент України Петро Порошенко.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  2. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  3. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  4. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  5. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  6. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  7. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
  8. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  9. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ