Роботи з ліквідації екологічного лиха в Леськах завершено. Ситуацію стабілізовано

екологічне лихо у ЛеськахЩе протягом учорашнього дня працівники відповідних служб здійснювали рятувальні заходи на водоймах у с. Леськи Черкаського району, аби ліквідувати екологічне лихо, що спричинило загибель близько 300 тисяч рибин. А надвечір її утилізували в місцевому скотомогильнику.

Нагадаємо, декілька днів тому на березі Кременчуцького водосховища на підвідному каналі Леськівської насосної станції почала масово гинути риба. За висновками експертів, причиною цьому стала її задуха.

– Одночасний збіг природних чинників, зокрема аномально висока температура повітря о цій порі, природне цвітіння води, призвели до такої ситуації, – пояснює начальник управління рибоохорони в Черкаській області Дмитро Дядик. – Через це розвинулась синьо-зелена водорость, яка, створюючи плівку, перекрила доступ сонця до води, в результаті фотосинтез не вироблявся, почав падати рівень кисню. Нині ми вже підняли його до 4 мг/куб. дм, а до цього він ледве сягав 0,18.

– Тільки-но виявили явище задухи 29 серпня, відразу почали рятувати рибу, що залишилась у воді, встановивши декілька гідропомп для насичення води киснем, – зазначив директор Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи ОДА Олександр Криворучко. – Терміново скликали обласну та районну комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, прибули керівники ветеринарної, санітарної, екологічної служб. Першочергово вирішено було рятувати живу рибу, що залишилась у воді, та утилізувати непридатну.

За словами Олександра Миколайовича, допомогли в цьому Черкаська ТЕЦ та ПАТ «Азот» після звернення до них обласної адміністрації. Вони надали відповідно 3,5 та 5 тонн негашеного вапна, яке, за рекомендацією Інституту рибного господарства Національної академії аграрних наук, необхідне для знищення водорості. «Вапно вступає у реакцію, в результаті виробляється кисень та знищує водорость. Й водночас вапно є абсолютно безпечним для живої риби», – зазначив Олександр Миколайович.

До роботи долучилися й представники громадської інспекції рибохорони в Черкаській області.

Між тим, за результатами проведеної експертизи, будь-яких хвороботворних бактерій в рибі не виявлено, а тому фахівці впевнено констатують, що вона вимерла через задуху. «Процес утилізації провели відповідно до норм ветеринарної медицини, – розповів Олександр Криворучко, – на сертифікованому скотомогильнику в с. Леськи. У нього засипали рибу, зверху покрили хлоркою, а мішки з-під риби в межах 15-метрової захисної смуги, якою обгороджено скотомогильник, облили соляркою та спалили». Окрім того, за словами начальника Правобережного міжрайонного управління водного господарства Миколи Поповіченка, наразі шкоди для каналу й для людей немає.

– На сьогодні ситуацію стабілізовано, – запевнив Дмитро Дядик. – Проте, щоб повноцінно відновити тутешній рибний фонд шляхом штучного та природного відтворення, необхідно 3-4 роки.

Нині доступ до водойми для рибалок тимчасово обмежено. Проте вже сьогодні є позитивний результат: вода місцями очистилась, невдовзі цвітіння має розійтись.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ