Владика Софроній освятив пам'ятник мужньому патріоту і воїну генерал-майору І.Ф. Момоту

Сьогодні,12 жовтня, на другому міському кладовищі міста Черкаси, де покоїться генерал-майор України Ігор Федорович Момот - мужній патріот України і воїн, Його Високопреосвященством Митрополитом Черкаським і Канівським Софронієм відбулося освячення надгробного пам'ятника.Сьогодні, 12 жовтня, на другому міському кладовищі міста Черкаси, де покоїться генерал-майор України Ігор Федорович Момот - мужній патріот України і воїн, Його Високопреосвященством Митрополитом Черкаським і Канівським Софронієм відбулося освячення надгробного пам'ятника.

Полковник Ігор Федорович Момот, посмертно удостоєний звання генерал-майора, загинув від поранення осколком у голову 11 липня 2014 року під час ракетно-артилерійського обстрілу з боку російсько-сепаратистських угрупувань поблизу селища Олексіївське Амвросіївського району Донецької області.

Перед освяченням Владика звернувся із словом, у якому розповів про героїчні воїнські якості покійного Ігоря Федоровича, зазначивши, що саме при ньому була влаштована та освячена каплиця у начвльному центрі Прикордонних військ України. Окрім цього Владика спростував наклепи які сьогодні зводяться на Українську Православну Церкву в цілому та Черкаську єпархію зокрема, розповівши про виїзди наших священиків у зону бойових дій із гуманітарною допомогою та пастирську опіку військовослужбовців.

 

Присутні на заході зазначали, що Ігор Момот був визначною людиною і непересічною особистістю. Він з першого дня конфлікту на сході й до останнього свого подиху стояв поряд зі своїми побратимами на сторожі цілісності та оборони державного кордону.

– Ігор Момот назавжди залишиться у пам’яті рідних, близьких, бойових побратимів та усіх черкащан як приклад мужності, героїзму та офіцерської честі. За недоторканість та незалежність нашої держави він віддав найцінніше – своє життя, - зазначила у своєму виступі Наталія Кравцова.

– Роль Ігоря Момота для прикордонної служби і для України в цілому важко переоцінити. Основи, які він заклав щодо служіння кордону, щодо підготовки і виховання молоді, будуть жити в нашому навчальному центрі, будуть жити во всій державній прикордонній службі. Наші випускники завжди будуть пам’ятати свого першого вчителя, бюст якого стоїть при в’їзді в «Оршанець», героя генерал-майора Ігоря Федоровича Момота, - додав начальник Навчального центру Держприкордонслужби Дмитро Коцеруба.

– Знаково, що ця подія відбувається сьогодні – напередодні Дня Українського козацтва, Свята Покрови Пресвятої Богородиці, а відтепер і Дня Захисника України, – звернувся до присутніх заступник голови – керівник апарату обласної адміністрації Віталій Коваль. – Ще починаючи з часів козацтва, хоробрі воїни завжди захищали нашу землю від ворогів, як і воїни Святослава Хороброго, і Ярослава Мудрого. Так само Ігор Момот, який до кінця зберіг честь офіцера, став зразком для своїх побратимів, курсантів, для всієї української військової спільноти, адже теж боронив кордони до останнього подиху.

«Маємо бути гідними його пам’яті, – наголосив Віталій Володимирович. – Сьогодні історія, й зокрема наші сусіди, кидають нам нові виклики, але переконаний – сила духу української нації, яка ніколи й ніким не була зламана, обов’язково переможе. А тому берімо приклад із новітніх героїв».

Нагадаємо, генерал-майор Ігор Момот після ускладнення ситуації на українсько-російському кордоні особисто сформував та очолив мотоманеврену групу Навчального центру Державної прикордонної служби, за що 20 червня 2014 року Президентом України був нагороджений Орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня. Його група виконувала завдання з охорони державного кордону на найбільш вразливих ділянках. Підрозділ неодноразово вступав в бій з незаконними військовими формуваннями в районах населених пунктів Дмитрівка, Маринівка і Амвросіївка Донецької області.

Загинув Ігор Момот 11 липня 2014 року о 4:30 ранку в зоні АТО в Луганській області неподалік пункту пропуску «Довжанський», під час обстрілу з установки «Град» позицій українських військових.

Автор фото - протодиякон Іоанн Поліщук

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ