Черкащани навчалися у вінничан реформ медицини

До реформування медицини готуються на Черкащині. Делегація звідси за участі очільника області їздила переймати досвід таких перетворень до сусідньої Вінниччини.До реформування медицини готуються на Черкащині. Делегація звідси за участі очільника області їздила переймати досвід таких перетворень до сусідньої Вінниччини.

Тут систему охорони здоров’я змінюють уже п’ятий рік. У свій час Вінницьку, Дніпропетровську та Донецьку області обрали на рівні держави як пілотні проекти.

– Звісно, процес реформування дуже складний, – розповідає заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Дмитро Білоус. – У нас він іще триває. Ми вже відокремили різні рівні надання медичної допомоги населенню. Реформування проводили за кошти з державного та місцевих бюджетів. Це на зміцнення матеріально-технічної бази, на автомобільний парк тощо. Маємо також програми задля мотивації лікарів. Завдяки цьому нам вдалося оновити персонал.

Як усе працює – вінницькі реформатори показали своїм черкаським колегам наочно. На сьогодні в області працюють 33 центри первинної медико-санітарної допомоги та 26 центральних районних лікарень. Тут уже запроваджені електронні картки пацієнтів.

– Раніше було так: приходиш, перенаправляють із кабінету в кабінет, чекаєш у чергах, – розповідає місцевий житель, пацієнт одного з центрів первинної медико-санітарної допомоги, що у Вінниці, Володимир Ковальчук. – А зараз усе простіше, зрозуміліше. Навіть до лікаря записують на певний час через комп’ютер у реєстратурі.

Саме наближення якісної медичної допомоги до населення голова Черкаської ОДА називає головною ціллю реформи. Перші кроки на Черкащині теж уже роблять.

– Як і у вінницьких медзакладах, ми розпочали інформатизацію наших, – зауважує Юрій Ткаченко. – «Пілотом» став кардіоцентр, де запрацювала автоматизована система супроводу пацієнтів. Тепер готуємо перелік програм із реформування системи охорони здоров’я області. І в цьому питанні досвід вінницьких колег знадобиться. Бо ми побачили, що вийшло, де були складнощі. Думаю, всі розуміють, що реформування медицини вже давно на часі. І тут потрібно консолідувати зусилля на всіх рівнях влади.

Нагадаємо, реформи в медицині області стартуватимуть із Золотоніського району. Його обрали для пілотного проекту. Столичні фахівці із громадської організації «Рух реформ» уже проаналізували систему охорони здоров’я Золотоніщини.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ