Перше найповніше видання творів Михайла Драй-Хмари презентували на Черкащині

Перше найповніше видання творів Михайла Драй-Хмари презентували на ЧеркащиніІз цієї нагоди в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, де відбулася презентація, зібралися представники влади, бібліотек, музеїв, видавництв, засобів масової інформації, керівники, викладачі та студенти провідних вищих навчальних закладів Черкас обласного центру.

Про це повідомляє онлайн-газета Новини Черкас із посиланням на прес-службу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Видання представили на Черкащині заступник директора Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, літературознавець Сергій Гальченко та народний депутат України Микола Томенко.

Микола Томенко зазначив, що Черкащина — перша серед областей, а Черкаський національний — серед вищих навчальних закладів України, де презентують видання. Це цілком зрозуміло, адже саме на Чорнобаївщині, у Малих Канівцях, народився український поет, літературознавець та перекладач Михайло Опанасович. Микола Томенко наголосив, що популяризувати свою малу батьківщину, своїх відомих земляків — обов’язок кожного справжнього українця. Особисто він подбав про те, щоб у його рідних Малих Канівцях, замість стели радянському діячеві Котовському з’явився пам’ятний знак видатному землякові Драй-Хмарі.

— Дуже важливо, що поступово, без галасу, ми починаємо асоціювати кожне село зі знаковими для України людьми, — переконаний Томенко. Він наголосив на важливості гуманітарної політики в Україні та розповів про свої нові та відновлені проекти. Запевнив, що залучатиме до їх реалізації черкаську молодь, про що домовився вже з ректором Черкаського національного Олександром Черевком.

— Самою армією ми Україну не виграємо, якщо програємо гуманітарну та інформаційну війну, — підсумував нардеп.

Літературознавець Сергій Гальченко презентував видання, упорядником якого він був. Книга вийшла у видавництві «Наукова думка» обсягом 710 сторінок. Передмови до видання зробили Іван Дзюба та Микола Томенко. «Твори» Михайла Драй-Хмари побачили світ у рамках бюджетної програми «Українська книга» за підтримки Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Сергій Анастасійович окремо подякував представникам Держкомтелерадіо за допомогу.

За словами Сергія Гальченка, книга містить поезію, поетичні переклади, матеріали наукової діяльності, щоденник 20-х років і листування Драй-Хмари, літературознавчі праці та рецензії. Наклад «Творів» розійдеться по всіх вищих навчальних закладах та книгозбірнях України.

Гості передали Черкащині книги для бібліотек та музеїв, додавши черговий випуск томенківського «Українського щорічника» та книгу керівника національно-культурного центру Шевченка в Москві Володимира Мельниченка.

Учасників заходу від імені голови облдержадміністрації привітав його заступник Віталій Коваль. Він подякував Томенку за підтримку гуманітарних проектів на Черкащині та лобіювання інтересів області у Верховній Раді.

Ректор Черкаського національного Олександр Черевко вручив Сергію Гальченку та Миколі Томенку університетську відзнаку, присвячену 420-річчю Богдана Хмельницького.

— Добре, що є люди, які беруть на себе відповідальність за відродження національних пам’яток, імен, подій, за розвиток національних традицій. Адже ми не досягнемо добробуту, поки не вирішимо питань національних. Це нагальна вимога нашого часу! І популяризація України в світі недарма серед двох пріоритетів державної політики, визначених Президентом.

Підтримуючи український дух, українське слово, ви робите те, що повинен робити кожен справжній українець. І зроблене вами залишиться на роки, на віки, є повчальним і прикладним для всіх, — звернувся він до гостей.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ