До 2 літрів води щодня та відсутність стресів можуть допомогти уникнути безпліддя

Ольга Палійчук, Тарас Хомета, Олександр Микитюк

19 квітня у Черкасах відбулася медична конференція «Актуальні питання репродуктивного здоров'я» - за участю провідних фахівців регіону та України. Про сучасні передові методи лікування безпліддя, останні новації у підходах до діагностики та лікування розповідали своїм черкаським колегам фахівці клініки ilaya, повідомляють Новини Черкас.

За словами гінеколога-репродуктолога, ендоскопічного хірурга Олександра Микитюка, із проблемою безпліддя в Україні стикається до 25% пар. Безплідною вважається пара, де у жінки вагітність не настає протягом 1 року регулярного статевого життя. Після 35 років цей термін скорочується до півроку. Після 38 років жінці завагітніти стає все важче - і саме тому, на думку фахівця, вкрай важливим є зростання рівня діагностики у регіонах: що молодший вік жінки, яка після обстеження та направлення до клініки репродукції, звернеться до репродуктолога, то більше шансів у неї є. За статистикою, застосування методу ЕКО (екстракорпорального запліднення – основного методу лікування безпліддя), дає вагітність у 45-50%. У жінок же, яким за 40, шанси – 3-8%.

За словами гінеколога-репродуктолога Тараса Хомети, в Україні лікування безпліддя розвинене на досить високому рівні – українцям доступні ті ж сучасні методики, що сьогодні поширені у світі.

- У нашому розпорядженні – дуже багато методик (від медикаментозних до оперативних), вибір яких залежить від причини безпліддя, - зазначив Тарас Хомета. - Коли я тільки розпочинав працювати, непоодинокими були ситуації, коли жінка по 10-15 років ходила по лікарях, проходила різноманітні обстеження – а справжню причину відсутності вагітності пояснювала нарешті здана чоловіком спермограма. Сьогодні такого вже не зустрічається – лікарі відразу обстежують і чоловіка, і дружину.

- Останніми роками безпліддя стосується порівну як жінок, так і чоловіків – його причина змістилася у бік ендокринних розладів, - констатувала гінеколог-онколог онкогінекологічного центру КЗ «Черкаський ООД» Ольга Палійчук. - Саме тому проблема безпліддя сьогодні є настільки актуальною: переважно, йдеться про захворювання щитовидної залози у людей, які саме досягають репродуктивного віку. Інша проблема – порушення репродуктивних функцій організму: коли жінка після 30 років збирається завагітніти, виявляється, що фолікулярний резерв вичерпано – і овуляція, якщо і буває - вона неякісна.

Репродуктивними проблемами своїх пацієнтів я займаюся уже 20 років. У клініці «Андромеда», яку я очолюю, ми багато років займаємось підготовкою до штучного запліднення жінок, яких потім направляємо у клініки, розташовані у великих містах України. А загалом, цю сферу я освоїла, коли зіткнулася із проблемою зниження можливості репродукції онкохворих, які пройшли багато курсів хіміотерапії. Хоча одразу зауважу, що сьогоднішні методики репродукції дозволяють завагітніти і таким людям.

Які поради дають черкащанам фахівці-репродуктологи?

- Суттєво зменшує шанси звернень до клінік репродукції впорядковане статеве життя із застосуванням методів контрацепції, не зловживання алкоголем та тютюном, нормалізований ритм життя, - радить гінеколог-репродуктолог, ендоскопічний хірург Олександр Микитюк.

- Вчасні профогляди, якими сьогодні так нехтують, дозволяють вчасно виявляти і вилікувати захворювання, що у подальшому може обернутися хронічними проблемами, у тому числі – із вагітністю, - констатує гінеколог-онколог онкогінекологічного центру КЗ «Черкаський ООД» Ольга Палійчук.

- Зазвичай, я передовсім рекомендую своїм пацієнтам налагодити режим життя: це раціональне харчування, вживання достатньої кількості рідини – 1,5-2 літри щодня (обов’язковий компонент здорового раціону), відсутність надмірних навантажень, емоційно-психологічного виснаження. У мене були такі пари, яким достатньо було відкоригувати режим – і вони отримували бажану вагітність, - розповідає гінеколог-репродуктолог Тарас Хомета.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ