В Україні розпочнеться валютна революція

валютаСкасування валютних обмежень призведе до припливу капіталу в країну

З 2017 року влада почне поступове скасування норм ненависного валютного декрету 1993 року.

Як повідомив народний депутат від БПП і член комітету Верховної ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Руслан Демчак, цільова команда реформ (ЦКР) фінансового сектора розробляє законопроект, який скасує дію валютного декрету 1993 року "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", пише НВ Бізнес.

"Ми аналізували законодавство з валютного регулювання Східної і Західної Європи, порівняли його з українським та ми значно програємо. Тому новий законопроект повинен відрегулювати дію декрету: скасує його і змінить базові принципи валютного регулювання", - повідомив нардеп.

У Національному банку, який також входить до складу ЦКР, підтвердили цю інформацію. "НБУ дійсно планує провести масштабну лібералізацію всієї системи валютного регулювання. Законопроект, який скасовує декрет про валютне регулювання - лише одна з ідей, які зараз обговорюються робочою групою", - прокоментували в прес-службі Нацбанку.

Перше засідання робочої групи, на якому розглядалося дане питання, відбулося в травні. Поки ж готується текст законопроекту, який оприлюднять для обговорення, за словами Демчака, вже через два місяці. Тому поки достеменно відомо тільки те, як зміниться система валютних взаємин у країні.

Як сказав на поточному тижні директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, регулятор виступає за створення єдиної системи валютного законодавства. Тобто за створення, свого роду квазі-декрету, який об'єднає і спростить існуюче законодавство. Зараз, за його словами, сфера валютного контролю регулюється 108 нормативно-правовими актами.

Також, за словами Пономаренка, Нацбанк має намір усунути існуючі прогалини в частині повноважень регулятора, що необхідно для охоплення всіх сфер валютного регулювання і оперативного реагування на зміну ситуації на валютному ринку.

Нове валютне законодавство, за словами Демчака, буде мати принципово новий підхід до валютного регулювання і гарантувати вільний рух капіталу на законодавчому рівні. Як для інвестування українського бізнесу, так і для виведення коштів за кордон іноземцям та громадянам України не потрібно істотно спрощувати дозвільні процедури і бюрократію з боку регулюючих органів.

"Виведення капіталу з України під моніторинг НБУ буде підпадати, але це буде відбуватися за принципом" мовчазної згоди ", будуть повністю скасовані валютні індивідуальні ліцензії (які резидентам потрібно отримувати для виведення власних коштів за кордон), побачимо з тексту законопроекту", - сказав нардеп .

Парламентом даний законопроект, за словами нардепа, повинен бути прийнятий ще до кінця 2016 року. Однак його імплементація не буде одномоментною, відразу ж повідомляє нардеп. З прийняттям валютного закону може бути також передбачений тимчасовий "ліберальний мораторій".

"Можливо, жорстке валютне регулювання, яке регулюється постановами НБУ і залишиться, але базові закони будуть змінені. Ми поступовими кроками йтимемо до повної лібералізації, тобто фактичну відсутність будь-яких обмежень", - говорить Демчак.

Поступовий перехід від пост-радянських до цивілізованих норм валютного регулювання має підґрунтя, впевнений екс-юрист департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ Олександр Ярецкий. "Час для того, щоб впровадити такі зміни швидкими темпами було упущено. У період 2006-2008 років, коли у нас була стабільність в економіці і з національною валютою і інвестиціями можна було лібералізувати валютне законодавство", - говорить він.

З іншого боку, як зазначають співрозмовники НВ Бізнес, боротися з незаконним виведенням капіталу з країни і чорними ринками валюти можливо тільки скасуванням валютних обмежень: чим більше обмеження, тим більшим буде чорний ринок, і навпаки. Як приклад, експерти наводять швидке зростання нелегальних обмінних пунктів, яких тільки в Києві існує понад тисячу "кіосків". І які активізувалися, після введення Нацбанком в 2014-2015 роках обмежень на суму обміну валюти і введення 1,5% податку з валютообмінних операцій.

Заклики до спрощення валютного регулювання, зокрема скасування валютного декрету звучать давно. Нинішнє законодавство, як каже Ярецкий, "діряве": воно створює перешкоди для законослухняних громадян і середнього бізнесу, а ті, хто має адміністративні можливості та ставлення до олігархічних груп або влади мають і можливості обходити ці перепони.

Наприклад, сьогодні громадянам України, щоб передати свої власні кошти за кордон для оплати навчання або лікування потрібно отримувати дозвільні документи якщо сума перевищує еквівалент ₴ 15 тис, що на сьогодні становить $ 600. І, в той же час, в минулому році нардеп від Народного фронту Ігор Котвицький зміг вивести за межі країни $ 40 млн, а Ощадбанк і НБУ ці операції пропустили, не перевіривши джерело походження цих коштів.

Опитані експерти очікують від влади скасування ліцензій і дозвільних документів для переказу коштів з України за кордон і, навпаки, для інвестицій за кордон (крім, документа, який показує джерела походження коштів), на відкриття рахунків за кордоном в іноземних банках, придбання майна та цінних паперів, очікують і скасування регулювання валютообмінних операцій.

"У нас 80-85% оборотних коштів компанії - це валютна виручка, і, звичайно, ми зацікавлені в тому, щоб ця валютна виручка була на рахунках компанії і ми переводили в гривню, коли буде необхідність. Більш того, у нас все кредити на сьогодні в валюті, тому ці правила (обов'язкового продажу 65% валютних надходжень) для нас проблематичні ", - коментує Алекс Ліссітса, президент Українського клубу аграрного бізнесу.

За його словами, повна лібералізація валютного ринку надзвичайно вигідна для компаній. Особливо, якщо регулятор не буде перешкоджати виплаті дивідендів іноземним інвесторам. Преференції для бізнесу у вигляді скасування валютного регулювання ще й дали б можливість українським підприємствам залучати додаткові ресурси за кордоном для розвитку бізнесу.

У разі кризових явищ в економіці, на прикладі Польщі, експерти рекомендують не розширювати повноваження НБУ, а лише надати йому право пригальмовувати виведення капіталу.

Валютний декрет, який ще називають "декретом Звягільського" (Юхима, в.о. прем'єр-міністра України в 1993-1994 рр.) Був прийнятий при побудові фінансової системи України в цілому і вважається пережитком пост-радянських поглядів, який за 22 роки ще і обросло нашаруваннями нових законів і постанов щодо контролю за валютним ринком.

Перший прототип законопроекту, який повинен скасувати валютний декрет і змінити принципи контролю і регулювання, вже був розроблений в 2007 році. "Однак ті, хто приходить до влади, завжди виступали проти скасування ліцензій та інструментів тиску, - розповідає Олександр Савченко, екс-заступник голови НБУ (1991-1992 рр). - На цьому заробляли великі гроші - для отримання ліцензії в НБУ потрібно було заплатити "вхідний квиток", а потім вже просити ліцензію. І так відбувається 25 років ".

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ