За відмову працювати “по дзвінку” уманського суддю відсторонили (відео)

уманський суддя Анатолій ІвановСудова справа, звинувачення, відсторонення від роботи. Досі уманський суддя Анатолій Іванов потерпає від того, що зробив виклик одному із «стовпів» Партії Регіонів у судовій системі — Володимиру Колесніченко… Не бажаючи штампувати рішення «за вказівкою», він досі залишається під слідством… І хоча в країні змінилася влада, у збудованій «регіонами» судовій системі усе залишилося «по старому».

Звинувачення в хабарництві, піар по всіх телеканалах та обіцянка, що суддя сидітиме в тюрмі – таку ціну заплатив суддя Уманського міськрайонного суду Анатолій Іванов за те, що надавав виправдальні вироки і намагався судити за законом, а не за вказівками «регіонів». Тодішній очільник Вищої Ради Юстиції Володимир Колесніченко пообіцяв йому за «неслухняність» тюрму… За кілька місяців усе відбулося… Хоча гроші не брав – звинуватили в хабарництві. Хоча підозру не виголосили – прокурор уже доповів пресі, що винен. Підозру вручили на другий день, як суддя поїхав на Майдан – відстоювати думку народу. Був відсторонений. Проте попри перемогу революції, суддю, який кинув виклик «системі» досі переслідують…

- Ви стверджуєте, що дана ситуація – тиск. Коли у вас почалися перші проблеми з Володимиром Колесніченко?

- Працюю суддею чотири роки. з 1 жовтня 2010 року. Я давав присягу судити справедливо. Тому мав великий відсоток виправдальних вироків. А згадайте ті часи, коли відсоток виправдальних вироків звели майже до нуля. Також, я був тим суддею, що закрив Анатолія Кисіля на 8 діб за непокору вимогам працівників міліції. Це був той випадок, коли він виліз на дах свого незаконно встановленого кіоску і звідти кричав на працівників міліції. Попри тиск, прийняв судове рішення, яке вимагав закон. За таку непокору й почалися перші проблеми з Володимиром Колесніченко, який був головою Вищої Ради юстиції. Бо відмовився від «судочинства по дзвінку»…

- Це не про ту «голосну справу», коли за вашим рішенням Пенсійний Фонд зобов‘язали зробити виплати чорнобильцям?

- Мабуть вона і стала «критичною точкою». Але скажіть, як можна було по іншому? З одного боку чорнобильці, закон, їх сім’ї. З другого – чиновники Пенсійного Фонду, вказівка зверху і завдання – не допустити виплат. Ви б як зробили? Я зробив по закону. Бо це справедливо. Дякуючи цим людям, ми зараз можемо жити, працювати, народжувати. Вони ціною життя врятували Україну від того, щоб вона стала радіоактивною пустелею.

- Але ж здається, ви вели судові справи, що стосувалися сім’ї Колесніченка. Це не ознака довіри?

- Розглядав дві цивільні справи, пов’язані безпосередньо з ним. В одній справі він був стороною. По другій – стосувалося невістки і свахи. Проте справи закінчили так, як це потрібно. А не в той період часу, як від мене вимагали.

- У чому виражався тиск?

- Голова суду тричі радив написати заяву за власним бажанням. Відмовився. Пан Колесніченко передавав через своїх друзів, моїх колег, пораду – звільнитися. Бо в нього є інформація про отримання мною неправомірної вигоди. Мені нічого не залишалося сказати — якщо є, то нехай пред’являють. Це було в 2012 році, якраз напередодні весілля. Просто перед весіллям до мене надійшла довідка-пропозиція про звільнення за порушення присяги. Тоді я звернувся до генерального прокурора з заявою щодо Колесніченка, по перевищенню службових повноважень та зловживання владою. Потім викликали на засідання Вищої ради юстиції, яке відміняли. В 2013 році було дві довідки про звільнення. Потім перебуваючи ще на посаді голови ВРЮ, Колесніченко звернувся з листом до вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щоб було провести відносно мене відповідну перевірку, щодо законності моїх дій як судді. Після його звернення вищою кваліфікаційною комісією було відкрито дисциплінарне провадження і 17 вересня винесено першу догану. Причина — розглядав справу більше 3 місяців. Тоді як я два місяці був на лікарняному і по суті не міг рухатися — через травми колінних суглобів пережив операцію. Я звернувся до Вищого адмінсуду, але справу програв. Не для преси сказали – тобі кінець.

— Чому не пішли з роботи?

— Тиск зайшов занадто далеко. Колесніченко пообіцяв посадити в тюрму. Мого товариша, який виступив на захист… засудили…

— Відео про спробу вас затримати, наступного дня облетіло увесь інтернет. І там показували гроші. Це були ваші гроші? Чи хабар?

— Те відео – як сьогоднішні російські новини про Крим та Україну. Перше – звідки так зване «оперативне відео» уже наступного дня опинилося в інтернеті? Згадайте справи затримання на корупції в Умані – голови РДА, податківців, чиновників. Ви досі хоч одне відео затримання бачили?

Друге — на відео показали гроші. Але не показали мої руки, одяг, речі. Гроші були оброблені спец розчином. Але ні на моїх руках, ні на моєму одязі спец розчину не було.

Третє – мене відразу відпустили. За два з лишнім місяці не було вручено повідомлення про підозру. Спокійно ходив на роботу, працював. Але черкаський прокурор уже наступного дня розповідав журналістам, що я хабарник. Мало того, без суда і слідства, повідомили ім’я та прізвище. Потім в грудні інформував, що слідство завершене. Хоча мені у цей час тільки вручили повідомлення… Класика жанру — ще до початку слідства уже говорять про його висновки.

Четверте – на досудовому слідстві людина, що спочатку виступила свідком, розповідала, що була змушена обманювати слідство через тиск з боку спецслужб. Однак ці покази не лягли в обвинувачувальні акти. А людина з числа свідків переведена у число підозрюваних.

— Але ж уже пройшла революція, оголошується люстрація. Невже не було сигналів, що буде проведено справедливе розслідування?

— Ось вам і люстрація. Володимир Колесніченко – досі член Вищої Ради Юстиції, суддя Вищого спеціалізованого суду. Другого квітня мені призначено слухання у вищій кваліфікаційній комісії, щодо подального відсторонення від посади. І в той же час – призначене судове засідання по моїй справі. Зроблено спеціально, щоб на якомусь із засідань був змушений бути відсутнім. А з приводу люстрації, скажу прямо – досі усі залишилися на тих самих посадах. У нас змінилося лише обличчя на посаді президента, а вибудована «регіонами» система продовжує працювати…

Вечірня Умань

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  6. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ