Норвегія передасть Україні систему дистанційного моніторингу рибальських суден та звітності про вилов



Україна отримає від Норвегії програмне забезпечення електронної системи дистанційного моніторингу рибальських суден та звітності про вилов. Про це Держрибагентство домовилося з представниками Уряду Норвегії під  час офіційного візиту в Норвегію наприкінці вересня 2016 р.



«Норвегія є  світовим лідером у секторі рибного господарства, володіє одними з найсучасніших технологій в частині контролю за незаконним, непідзвітним та нерегульованим рибальством. Застосування норвезького досвіду вкрай важливе  для реформування рибного господарства України, дозволить підвищити ефективність  боротьби з незаконним виловом риби, розвивати рибне господарство України за європейською моделлю»,  ̶   заявив Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

За його словами, передача програмного забезпечення є лише першим етапом комплексної співпраці України і Норвегії  та наслідком тривалого переговорного процесу, розпочатого у листопаді 2015 р. в рамках Концепції реформування  рибного господарства України. 

Норвезька система моніторингу  промислового вилову побудована на використанні новітніх технологій. Спеціальне програмне забезпечення можна встановити як додаток на смартфон або на планшет. За допомогою нього можна здійснювати дистанційний моніторинг судна, а також вносити  дані про вилов риби  в режимі реального часу. Такі дані одразу ж потраплятимуть в єдину електронну базу, відкриту для співробітників Держрибагентства та  рибоохоронного патруля. Це дасть можливість, наприклад, здійснювати точкову перевірку того чи відповідає реальний вилов задекларованому в будь-який момент.



«За офіційною статистикою,  промисловий вилов риби складає близько 80 тис тонн риби,  проте експерти говорять, що реальний вилов складає щонайменше 200 тис тонн. Це і за рахунок незадекаларованого вилову промисловиками, і за рахунок браконьєрства. Завдяки впровадженню системи моніторингу промлову Україна  отримає можливість в режимі реального часу відслідковувати  його обсяги. Це дуже важливий крок  для детінізації рибної галузі», – розказав Голова Держрибагентства Ярема Ковалів. Також це  надасть можливість покращити якість даних і відслідковувати походження вилову, що вплине на прогнози науковців і допоможе простежити рівень використання ресурсу рибалками при розподілі квот.



Норвезька система промислового вилову  розрахована на  маломірні риболовецькі судна – від 3 до 12 метрів, таких в Судновій книзі України зареєстровано 5035.  Вона   працюватиме у синергії із системою, розрахованою на  судна більшого розміру –  малотоннажні (від 12 метрів до 45 метрів), яких в Україні зареєстровано 110 та на великотоннажні судна (більші за 45 метрів), таких в Україні  є 236.



Нагадаємо, у липні 2016 р.  Міністерство закордонних справ Естонії виділило грант у розмірі 100 тис євро на проект із розробки та запуску інформаційної системи моніторингу промислового вилову риби в Україні.  В рамках проекту запланована адаптація інформаційної системи Естонії відповідно до українського законодавства, її модифікація з метою подальшого застосування в рибному господарстві України. Проект розраховано на 9 місяців – з вересня 2016 по травень 2017 року.



Для боротьби із ННН-рибальством Держрибагентство планує застосувати комплексний підхід. Він включає запуск рибоохоронного патруля на території всієї України,  запровадження електронного моніторингу та  обов’язкового сертифіката походження риби.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ