У Черкасах зберуть три тисячі голосів за ProZorro

Своє «За» прозору систему закупівель черкащани можуть лишати на спеціально створеному сайті prozorro.ck.ua. Три тисячі зібраних заяв за повернення ProZorro стануть офіційними зверненнями черкащан, які  громадські активісти переадресують до  міської влади. Сьогодні у Черкасах триває боротьба за повернення прозорості у процес витрачання міського бюджету – і про найближчий план дій із цього приводу оприлюднили на прес-конференції  30 листопада громадські активісти Віктор Євпак, Володимир Друмашко та Іван Подолян.

За словами співзасновника громадської організації «Промолодь» Івана Подоляна,   ProZorro довела свою дієвість у багатьох містах України. У Дніпрі, наприклад, через цю систему здійснюються закупівлі починаючи від 3 тисяч гривень. У Черкасах же регулярно скаржилися на складність роботи із ProZorro – поки не  спровокували ситуацію, щоб скасувати її використання при закупівлях на допорогові суми.

За словами члена колишньої комісії з контролю за здійсненням закупівель (скасованої міським головою), громадського активіста Володимира Друмашка, міській владі з боку комісії було запропоновано дієві шляхи удосконалення роботи з ProZorro: наприклад, вивести єдиний тендерний комітет із процедури допорогових закупівель, дозволити  закладам самим здійснювати закупівлі через ProZorro, а також винести догани чиновникам, що блокували роботу системи. Проте, міська влада рекомендаціями не скористалася і  натомість налаштувала проти ProZorro освітян та медиків.

- Ми не приймаємо аргумент про складність використання ProZorro. Це справді якісний ІТ-продукт  і усі   проблеми із його використанням пов’язані  або із невмінням (у такому випадку ми готові навчити) або із небажанням правильно його використовувати, - констатував засновник черкаської громадської ініціативи «Нові люди» та однієї з найбільших ІТ-компаній «eKreative» Віктор Євпак. – Головна перевага ProZorro – у можливості економити кошти платників податків та у протидії корупції.

Аби черкащани могли повною мірою усвідомити, що саме відбулося у місті у день відміни ProZorro, ми створили сайт «Збережи ProZorro в Черкасах» – prozorro.ck.ua, на якому пояснюємо, хто і навіщо це зробив - і якими наслідками це обернеться для міста.  Сайт створено також для збору голосів черкащан за повернення  ProZorro. Ми плануємо зібрати щонайменше 3 тисячі голосів – це приблизно 1% від загальної чисельності мешканців обласного центру.  На сайті можна побачити число прихильників відновлення електронних допорогових закупівель та їх фото – і переконатись, що це дійсно реальні люди. Так само, на сайті можна побачити, скільки коштів уже пройшло повз ProZorro – зараз це уже більше 11 мільйонів гривень. Збором підписів за повернення ProZorro (які ми плануємо у вигляді звернень від кожного підписанта передати міській владі) ми хочемо довести їй, що мешканці Черкас  - це уже давно активне і небайдуже суспільство, з  думкою якого варто рахуватися. 

Громадські активісти запланували цілий ряд заходів, спрямованих переконати владу у необхідності діалогу, найближчий із яких -  автопробіг, що відбудеться  1 грудня - із врученням призів найбільшим «хабарменам» Черкас.

***

Просвітницький ролик щодо важливості ProZorro можна переглянути тут:

На сайт «Збережи ProZorro в Черкасах»  можна потрапити так: prozorro.ck.ua.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  2. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  3. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  4. На Черкащині секретар ВЛК сплатить штраф в 10 разів більше, отриманого хабаря
  5. Більше сотні черкащан задекларували доходи у понад мільйон гривень у 2023 році
  6. Юний шахіст із Черкас виборов право представляти Україну на чемпіонаті Європи
  7. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  8. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  9. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  10. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ