Чому міськрада не “оProZorrилася“

Учора депутати Черкаської міськради провалили голосування за перехід на систему електронних державних закупівель «ProZorro». Ця система дозволила б громадськості контролювати процес закупівель і уникнути корупції. Електронні закупівлі передбачають відмову від паперової подачі документів для участі в торгах. Самі торги проходять на онлайн-майданчиках (зараз у системі їх 7, всі вони приватні).

Закон «Про публічні закупівлі» від 24 грудня 2015 р. дозволяє проводити держзакупівлі через «ProZorro», якщо вартість товару чи послуги дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт – 1 млн. 500 тис. грн, інформує [leech=

http://hromadske.cherkasy.ua/novyny/suspilstvo/item/658-chomu-miskrada-ne-oprozorrylasia

https://youtu.be/EoPr2fDnK6g

]Громадське ТБ:Черкаси[/leech].

 

На розгляд сесії Черкаської міськради винесли два проекти рішень стосовно електронної системи закупівель: авторства департаменту економіки та розвитку і авторства депутата від «Самопомочі» Олексія Романова. 15 громадських організацій Черкас підтримали проект Олексія Романова. Проте лише 14 депутатів проголосували за нього. Не голосували за нього присутні на сесії депутати від фракцій ВО «Батьківщина», ВО «Черкащани», «Радикальної партії Олега Ляшка» та «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

На думку громадського активіста Артура Чемериса, депутати зацікавлені в тому, щоб підрядники ухилялися від тендерів і отримували великі суми. Адже із кожним таким підрядником пов’язана якась партія.

– Усі контраргументи: що процес закупівлі затягуватиметься в часі, що застаріла техніка в департаменті для цієї системи, що потрібно буде провести навчання для співробітників – безглузді. Закон було прийнято у грудні 2015 року і час навчити працювати із «ProZorro» був.

Пропоную розглянути яскравий приклад тендеру, проведеного по-старому, і тендеру проведеного за допомогою «ProZorro». Замовник: «КП Черкаський обласний онкологічний диспансер». Предмет: м'ясо свійської птиці (тушки бройлера). В 2015 році комунальний заклад затвердив до оплати пропозицію в 33 грн за кілограм. В 2016 році це ж підприємство купує цю позицію вже за 30 грн за кілограм. Держстату нічого невідомо про зменшення вартості м’яса птиці. Так в чому причина? Причина одна – проведення публічної закупівлі через систему «ProZorro»! Бюджет зекономив майже 10% в порівняні з цінами минулого року.

Варіант Олексія Романова містить декілька важливих деталей:

1) обов’язкове застосування при сумах від 10 тис. Це дозволить уникнути характерного «розпилювання» бюджетних коштів через дробіння підрядів;

2) він дозволяє уникнути змови та маніпуляцій торгами з боку недобросовісних учасників;

3) проект передбачає можливість за необхідності проводити скорочену процедуру закупівлі;

4) необхідність підтвердження кваліфікаційних критеріїв перед укладанням договору.

Координатор системи електронних державних закупівель «ProZorro» Христина Гуцалова вважає: якщо депутати не підтримали «ProZorro», це може означати небажання ліквідувати корупційні схеми в державних закупівлях.

– Тепер у Черкасах державні закупівлі проводитимуться по-старому до першого серпня. 1 квітня 2016 року на електронні держзакупівлі в обов'язковому порядку перейдуть всі центральні органи виконавчої влади. А з 1 серпня електронну систему будуть використовувати вже у всіх державних закупівлях, хочуть цього депутати чи ні, – нагадує вона.

Серед тих, хто не підтримав проект Олексія Романова, – секретар міськради Олександр Радуцький. За його словами, проект потребував доопрацьовування.

– На мою думку, цей проект наближений до політичної сили «Самопоміч», тому їхні представники лобіюють його в регіонах. У пропозиції Олексія Романова були не визначені кваліфікаційні вимоги до учасників торгів, не було прописано, якими повинні бути торгові майданчики. Згідно з пропозицією, торговий майданчик може створити будь-хто. А повинні бути майданчики, затверджені Кабміном. Я за те, щоб система дозволяла прописати класифікатори якості товару чи виконаних робіт. Пропозиція «Самопомічі» – це просто папірець. І бюджетна комісія порадила цей проект відкласти й доопрацювати. Я дав доручення департаменту економіки та розвитку у місячний термін опрацювати проект рішення про електронні закупівлі і надати інформацію та пропозиції. І цей проект готуватимуть чітко на базі закону «Про публічні закупівлі».

Віталій Косяк із «Радикальної партії Олега Ляшка» зізнається, що утримався під час голосування, бо не до кінця розібрався в системі, як і деякі депутати:

– Я запропонував Олексію Романову провести громадські слухання. Щоб експерти з регіонів, де «ProZorro» вже діє, приїхали і пояснили громаді і депутатам недоліки та переваги системи. Депутати, які проголосували «за», зізналися мені, що й самі не до кінця зрозуміли цю систему.

Міського голови Черкас Анатолія Бондаренка не було під час голосування в сесійній залі. Проте він теж наголошує, що депутатський корпус хоче доопрацювати рішення по «ProZorro», щоб його позиції збігалися з державними стандартами, які вступлять в силу 1 серпня.

– Ніхто ж не висловлювався проти «ProZorro». Голові бюджетної комісії доручено зайнятися цим. Я думаю, що на наступну сесію, якщо встигнуть, ми вже будемо голосувати. Якщо хтось каже, що відбувається затягування часу – той не розуміє роботи з бюджетом. Бюджет розписаний на 12 місяців, не можна укладати угоди, якщо немає проекту. Для проекту необхідно мінімум місяць-півтора часу на експертизи.

За словами міського голови, проекти від фракції «Самопоміч», Громадської ради і департаменту економіки об’єднають і доопрацюють. Якщо «ProZorro» підтримають на наступній сесії, робота із електронними закупівлями почнеться не раніше, ніж за 3 місяці.

Зазначимо, що більше ніж у 13 районах та містах області вже здійснюють закупівлі у системі «ProZorro». Детальніше дивіться на сайті http://bi.prozorro.org/ та в інфографіці: 

 

ProZorro

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ