Канівщина – потенційний курортний регіон, – у столиці екологи виступили проти будівництва Канівської ГАЕС

Екологи, громадські активісти, митці ініціюють Всеукраїнську громадську кампанію протесту проти “Програми розвитку гідроенергетики” та планованого будівництва Канівської ГАЕС.

Екологи, громадські активісти, митці ініціюють Всеукраїнську громадську кампанію протесту проти “Програми розвитку гідроенергетики” та планованого будівництва Канівської ГАЕС.

Про це повідомив на прес-конференції журналістам  голова підрозділу Національного екологічного центру України НЕЦУ – Бучак Дмитро Іванов.

Ініціатори кампанії вимагають, зокрема, накласти мораторій на виконання Програми та будівництво Канівської ГАЕС, провести їх комплексну оцінку щодо економічної доцільності та впливу на довкілля. Вони також закликають міжнародні фінансові установи не фінансувати та не інвестувати у вказані в Програмі проекти гідроенергетичного будівництва до завершення дискусії в суспільстві.

Як зазначив Дмитро Іванов, будівництво Канівської ГАЕС негативно вплине на біорізноманіття, водні екосистеми, ландшафти та геологічне середовище. За інформацією еколога, сьогодні вже проведений тендер по першочерговим роботам по Канівський ГАЕС. “Ці роботи передбачають вирубування понад двохсот тисяч дерев на площі тисячу гектарів, хоча площа забудови самої Канівської ГАЕС складає всього трохи більше 230 гектарів”, – зазначив Дмитро Іванов.

“Ніхто не замислюється з приводу того, що ж буде коли затоплять територію. Там настільки багатий тваринний світ, стільки червонокнижних видів, їх треба детально вивчити перед тим, як щось там робити”, – сказала координатор із природоохоронної політики українського представництва WWF Світлана Матус. За її словами, ніхто не враховував і впливу будівництва на якість води. “Мова йде про здоров’я людей, які живуть нижче по Дніпру і користуються цією водою”, – зазначила еколог.

За словами Світлани Матус, сьогодні не можна чітко з’ясувати, хто ж буде інвестором будівництва. “Скоріш за все це буде держава. Тобто все це буде будуватись за наші кошти. І потім за наші кошти будемо виправляти всі економічні, екологічні проблеми”, – зазначила еколог.

“Те, що зараз пропагується на такому рівні і в таких масштабах, є маніпуляцією і обманом. За цими планами нічого не стоїть, зокрема, належної оцінки суспільної вартості цих проектів, куди входить і довкілля, і соціальна сфера, і економіка. Немає і розуміння звідки це буде фінансуватись. Це фантастичні плани, які нічим не підтверджені”, – зазначив член ради НЕЦУ Віктор Мельничук. За словами еколога, сьогодні треба думати про те, як Канівський регіон зробити перспективним курортом, а не промисловою агломерацією.

Загалом, на думку екологів, однією з основних цілей Всеукраїнської громадянської кампанії протесту має стати створення широкої громадської ініціативи, яка б контролювала долю “Програми розвитку гідроенергетики” і не допускала будівництва ГАЕС без виконання всіх екологічних вимог.

Нагадаємо, у кінці листопада в ПАТ “Укргідроенерго повідомили, що звіт щодо “Оцінки екологічного та соціального впливу” щодо Канівської гідроакумулюючої електростанції готується спільно з міжнародними фахівцями. Законодавство не передбачає повторної державної екологічної експертизи проекту. Позитивний висновок державної експертизи на оновлений проект “Укргідроенерго” отримали ще у березні 2013 року від “Укрдержбудекспертизи”. Окрім цього, вони добровільно надали матеріали в Мінекології для проведення експертизи. В жовтні 2013 року міністерство надало позитивний висновок.

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ