Аквафермер з Лисянщини реалізує близько 80 тонн риби на рік

“У 2000 році я взяв в оренду кілька ставків. Вони зарослі такі були, ті ставочки. У тому ж році побудував інкубаційний цех. І так потихеньку, крок за кроком, створили повносистемне рибне господарство. Це означає, що вирощуємо від ікринки до маленької рибинки  -  у нас є інкубаційні цехи, малькові ставки, товарна риба, маточні ставки. Проводимо інкубацію і заводським, і природним методом. Рік на рік не схожий, але в середньому маємо 80 тонн риби, десь приблизно 50–60 тонн товарного малька, в цьому році дали 80 мільйонів личинок коропа і 20 мільйонів личинок травоїдних риб, а відрощеного малька (це 20-ти денна личинка, яка вже сформувалася, і можна зрозуміти, що це за риба) коропа і товстолоба реалізували 5 мільйонів в цьому році.

Маємо товарну рибу – карась, короп, товстолоб, білий амур, щука, судак, сом, лящ. Нею починаємо торгувати із грудня, тому що восени в Україні риба є, а взимку   її менше. От ми садимо у ставок 80–90 тонн риби і реалізовуємо. В основному, беруть на великі міста  – Харків, Київ”.

Іван Чернишук, аквафермер з Лисянщини, керівник ГО “Черкаська обласна асоціація працівників рибного господарства”, коли розмова заходить про рибу і рибництво, готовий відкласти будь-які справи і, як він каже, з ранку до вечора розповідати про своє улюблене, вже більше 50 років, заняття

Іван Чернишук, аквафермер з Лисянщини, керівник ГО “Черкаська обласна асоціація працівників рибного господарства”, коли розмова заходить про рибу і рибництво, готовий відкласти будь-які справи і, як він каже, з ранку до вечора розповідати про своє улюблене, вже більше 50 років, заняття, пишуть Вісті Черкащини, повідомляють Новини Черкас. Тут він майстер, корифей і аксакал, як представляють найстарішого рибника в Україні на різних галузевих нарадах у Києві. Жодна з них не відбувається без участі Чернишука, який представляє інтереси власників ставкових господарств Черкащини.

- Мій батько працював рибоводом у колгоспі, - згадує Іван Іванович.- Одного разу до нас приїхав ветеринар з області робити обстеження. Він одягнув білий халат, дістав мікроскоп, розрізав рибку, показав мені, як все всередині неї влаштовано і запитав: “Куди будеш поступати?” А я збирався геологом в Монголію. “Нащо тобі той геолог? – каже. Подивись на мене: чистенький, машина привезла, подивився рибку, аналіз зробив, зараз випишу рецепт на лікування і, до того ж, зарплата нормальна. Нащо тобі та Монголія?”

Ось так я став  техніком-рибоводом, закінчив Старокостянтинівський зооветеринарний технікум. А вступив туди завдяки футболу.

Історія була така: приїхав поступати, а тут футбольний матч між технікумом і збірною міста. Технікум програвав 2:1. Я підійшов до фізрука і кажу так нахабно: “Поганенько граєте.” “А ти краще вмієш?” – питає мене. “Я можу будь-якого футболіста на 100 метрів обігнати, я ж тренувався”. І мене поставили в команду, відразу забив гол, в підсумку ми виграли 3:2. Я вже знав, що поступив.

У рибництві найважчі періоди, зізнається, весна і осінь. Це як посівна і збирання врожаю. “Врожайний” період починається у вересні і закінчується у середині листопада. “У вересні зариблюємо Дніпро. Потім садимо цьогорічну молодь на зимівлю у ставки, а тоді - приступаємо до товарної риби. У літній період  пізно лягаємо і рано встаємо. У зимовий  трохи відпочиваємо. Весною особливо багато роботи. Кожного дня встаєш і їдеш на ставки, а вони розкидані по району. Так і ганяєш: в один бік  40 кілометрів, в інший  20, в один  1 0 кілометрів, в інший  -  п’ять”.

Чернишуку найбільше подобається в рибництві процес інкубації, бо каже, якщо нічого не посієш, то нічого не будеш мати. Він щорічно інкубує близько 400 самок коропа, серед них є улюблені. Називає їх жіночими іменами - Марина, Мотря…

“Сьогодні, наприклад, беремо Мотрю, витягуймо її, подивилися черевце  —  м’якеньке. Всі параметри записуємо і потім я знаю, коли вона віддасть ікру і покриваю її Петром, Василем, Іваном, щоб була повноцінна личинка…”

Чернишук працює з білим амуром, товстолобом, щукою, сомом, але коропа любить найбільше. Український короп , за його переконанням,  це річкова свиня. Адже це всеїдна риба, і якщо його правильно виростити і потім ще вміти смачно приготувати, то він не поступається жодній іншій рибині. І вважає своїм головним завданням – нагодувати досита українців коропом і карасем.

В ставковому господарстві, а це більше ста гектарів водного плеса, в основному зайняті дві родини - Чернишуків і Чорноволів. Працюють всі разом  -  і онуки, і сини, і дочки, і невістки. Якщо багато роботи, то діти часом навіть школу пропускають, щоб допомогти батькові і дідові.

Щоб механізувати трудомісткі процеси, Іван Іванович придумує різні “штучки”, як наприклад, очеретяну косарку.

Сам головний рибак району на риболовлю виїжджає рідко, в основному, влітку. Знає різні хитрощі, наприклад, як ловити велику рибу на картоплю простою вудкою. Основне, каже,   правильно зварити картоплю, щоб вона мала специфічний запах, потім дати їй постояти пару днів  -  і клює дуже добре.

- Ми знаходимось на річці Гнилий Тікич. Це  -  найпотужніша річка України і колишнього Радянського Союзу. Так Штепсель і Тарапунька казали. Чому? Тому що на ній було вісім гідроелектростанцій. Тому що у нас вода є, і самим Богом велено, щоб у нас була риба на всі смаки.

Теми: Лисянка
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ