Шпола – від гречкосіїв до промисловців

Уперше Шпола згадується в документах 1594 року. У другій половині XVII століття Шпола була зруйнована татаро-турецькими військами і в друге відродилося на початку XVIII століття. Як село Звенигородського староства Речі Посполитої згадується в XVIII столітті. У 1768 році жителі Шполи та її околиць під проводом Степана Главацького та Савки Плиханенка брали активну участь у Коліївщині.

В усі часи головним заняттям жителів було сільське господарство – на початку XIX століття налічувалося 459 селянських дворів. Поступово розвивалася промисловість. У 1812 році тут виникла полотняна мануфактура – на 12 верстатах працювали 24 кріпаки. У 1851 році був побудований цукровий завод – власність Ізраїля Марковича Бродського. Там працювали 500 робітників. У 1858 році почав діяти паровий млин, у 1860 році – механічна майстерня, де працювало 80 робітників. У 1874 році розпочалося будівництво залізничної станції. Через рік уже діяла поштова контора і телеграфна станція.

Уперше Шпола згадується в документах 1594 року. У другій половині XVII століття Шпола була зруйнована татаро-турецькими військами і в друге відродилося на початку XVIII століття. Як село Звенигородського староства Речі Посполитої згадується в XVIII столітті. У 1768 році жителі Шполи та її околиць під проводом Степана Главацького та Савки Плиханенка брали активну участь у Коліївщині.

Станом на 1885 рік у колишньому власницькому селі проживали 3069 осіб, налічувалось 529 дворових господарств, існували 2 православні церкви, синагога, 2 єврейських молитовних будинки, 2 школи, 2 лікарні, залізнична станція, 3 постоялих двори, трактир, рейнський погріб, 27 постоялих будинків, 147 лавок, базари, 23 вітряних млина. За 3 версти – бурякоцукровий завод із механічними майстернями.

Читаємо у книзі Лаврентія Похилевича «Розповіді про населені місця Київської губернії»: «Шпола – містечко у східній частині повіту, у 33-х верстах від Звенигородки, при річці Шполці, до котрої з півночі і півдня стікаються кілька незначних струмків. При розподілі маєтностей генерала Висоцького – одного зі спадкоємців князя Польомкіна, Шпола з багатьма поселеннями дісталася Миколі Лопухіну та його невістці Дарії, а потім із 1830 року доньці останньої Катерині Федорівні, дружині генерала Скородулі. Вони у 1850 році продали Шполу разом із селами Мар’янівкою, Сигнаївкою і Васильковом генерал-майору Івану Олексійовичу Орлову. Маєток мав 13 538 десятин прекрасних сільськогосподарських та лісових земель. Через 8 років він за 1,5 млн рублів продав маєток статському раднику Олександру Агеєвичу Абазі – зятю Бенардакі. Але за викупним договором 2 367 десятин придбали у власність селяни за 107 782 рублі. Жителів обох статей у містечку: православних – 2946, євреїв – 2534, розкольників та римських католиків – 10.

В містечку Шпола дві приходські церкви, дерев’яні, п’ятого класу. Троїцька побудована у 1784-му, а Миколаївська у 1786 році. Коли генеральша Скородуля продавала маєток Орлову, він зобов’язався побудувати у Шполі кам’яний трипрестольной храм

В містечку дві приходські церкви, дерев’яні, п’ятого класу. Троїцька побудована у 1784-му, а Миколаївська у 1786 році. Коли генеральша Скородуля продавала маєток Орлову, він зобов’язався побудувати у Шполі кам’яний трипрестольной храм. Обіцянку засвідчили офіційно 14 липня 1850 року у Звенигородському повітовому суді. Головний престол був в ім’я Різдва Богородиці, а інші ім’я священомученика Григорія великої Вірменії та в ім’я Хрисанфа і Дарії. Це у пам'ять про світлійшого князя Григорія Потьомкіна Таврійського та Дарії Миколаївни Лопухіної. Але допоки пан Орлов володів маєтком, будівництво храму так і не розпочалося. Хоч із вартості маєтку і були вирахувані 300 тис рублів сріблом, духівництво погодилося на зменшення розмірів храму, а план на будівництво видавався аж двічі».

За переписом 1897 року кількість жителів Шполи зросла до 11933 осіб (5727 чоловіків та 6206 жінок), з яких 6509 православної віри, 5388 іудейської. З іншої статистичної книги дізнаємося, що станом на 1 січня 1900 року у Шполі налічувалося 1856 дворів і 10 133 жителі. За містечком було закріплено 7246 десятин землі, з них поміщикам належало 4615, селянам 2511. На початку XX століття у Шполі діяло 2 церкви, велика цукроварня, на якій працювало 350 осіб, 2 миловарні заводи, 3 шкірних, 6 лудних майстерень, 1 паровий млин, 43 вітряки, 20 кузень, 1 гуральня. Був розвинений хлібний ринок губернського значення.

Володимир Чос

Газета «Нова доба»

Теми: Шпола
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ