Вітаміни, що необхідні нам влітку

Думаєте, що вітаміни особливо гостро потрібні нам взимку або на початку весни? Помиляєтеся! Влітку наш організм вимагає для хорошого самопочуття більше певних вітамінах, ніж в інші сезони.

Вітаміни, що необхідні нам влітку

Причини високої потреби у вітамінах:

• підвищені витрати енергії,

• більш швидкий обмін речовин,

• більш спекотна погода,

• активний вплив ультрафіолетового випромінювання.

Для нашого фізичного (та і ментального) здоров'я дуже важливо задоволення потреби в цих вітамінах. В іншому випадку ви будете швидше втомлюватися, ваша витривалість знизиться, а поганий настрій зіпсує насолоду яскравими сонячними днями. Як ви помітили, перш за все нам необхідно захистити організм від стресу, тому влітку для нас такі важливі вітаміни з міцною антиоксидантною активністю.

Отже, давайте детально поговоримо про кожний з найважливіших вітамінів

Чому важливий вітамін А?

Ультрафіолет літнього сонця особливо жорсткий і пошкоджує наші клітини. Це може викликати старіння шкіри, утворення зморшок і виникнення новоутворень. Ось чому надзвичайно важливо не зловживати прогулянками під палючими сонячними променями і приймати відновлючі вітаміни, такі як вітамін А. Нестача вітаміну А може викликати не тільки проблеми зі шкірою. Це також може привести до ламкості волосся, нігтів, хвороб зубів і кісток, а також до поганого самопочуття і проблем із зором.

Де знаходиться вітамін А?

Вітамін А можна знайти в продуктах тваринного походження. Перш за все, це - тельбухи. Найбільше вітаміну А міститься в печінці тварин. Також вітамін А містять: риб'ячий жир, вершкове масло, молочні продукти, яйця ...

У рослинах міститься про-вітамін А, тобто попередник вітаміну – каротин, який в організмі перетвориться на сам вітамін. Найбільше каротину міститься в помаранчевих і жовтих овочах і фруктах. Лідерами є морква, гарбуз, мангольд, цукіні, морква, диня, солодкий перець, червоний перець. Нагадуємо, що рослинний провітамін А засвоюється тільки розчиненим в жирі. Тому обов’язково додайте до салатів та овочевих страв трохи олії, або сметани чи йогурту.

Чому важливий вітамін D?

Оскільки вітамін D синтезується у нас в шкірі під впливом сонячного світла, його рівень може суттєво впасти протягом довгих зимових місяців.

Проблеми, викликані дефіцитом вітаміну D, включають підвищену стомлюваність, млявість, болі в суглобах і м'язах, збільшення ваги і проблеми з травленням. При авітамінозі вітаміну D наш організм не може засвоювати кальцій, що призводить до ламкості кісток, проблемам із зубами.

Де знаходиться вітамін D?

Для того, щоб відновити втрачений за холодний період року запас вітаміну, нам достатньо проводити 10 хв в день на сонці. Але ми пам'ятаємо, що сонячні промені можуть негативно вплинути на здоров'я нашої шкіри. Тому заповнюємо запаси вітаміну D іншими способами. Основним джерелом вітаміну D є жирна морська риба. Безумовний лідер за вмістом вітаміну D - печінка тріски. За нею з списку йде скумбрія, що займає почесне друге місце. А далі інші риби: лосось, оселедець, сардини, ікра та ін.

Чому важливий вітамін Е?

Вітамін Е є одним з найпотужніших природних антиоксидантів. А ми пам'ятаємо, що саме окислювальний стрес призводить до старіння і загибелі клітин. Тому вітамін Е нам необхідний для повноцінного захисту і відновлення клітин практично всіх органів і тканин. Він також покращує здоров'я шкіри і волосся. Ці достоїнства роблять його важливим вітаміном в літній сезон.

Де знаходиться вітамін Е?

Абсолютним лідером за вмістом вітаміну Е є соняшникова олія. У менших кількостях вітамін міститься практично у всіх нерафінованих рослинних оліях, насінні і горіхах. Також невелика його кількість міститься в овочах, таких як шпинат, червоний мелений перець, спаржа, часник ...

Чому важливий вітамін С?

Вітамін С - дуже важливий вітамін для імунної системи. Крім того, він бере участь в безлічі різноманітних життєво-важливих процесів. Дефіцит вітаміну С є причиною таких скарг, як сухість шкіри, болі в м'язах і суглобах, слабкість волосяних фолікулів, втрата ваги, кровоточивості ясен, кровотечі з носа і тривале загоєння ран. Тому вітамін С дійсно важливий для забезпечення здорового літа і підготовки до зимових місяців.

Де знаходиться вітамін С?

Вітамін С не є рідкісним і в різних кількостях міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Безумовно заслуговують на увагу літні ягоди і фрукти: полуниця, смородина, чорниця, агрус. Не забувайте про те, що протягом дня ви повинні з'їдати 500-600 г овочів і фруктів, щоб зберегти своє здоров'я і залишатися бадьорим. Тому не забувайте включати в меню огірки, помідори, перець і інші корисні овочі.

Але все вищезазначене не говорить, що про інших вітаміни потрібно забути - аж ніяк! Літо - такий прекрасний час, щоб побалувати свій організм найсвіжішими вітамінними «бомбами», порадувати свої смакові рецептори і зміцнити здоров'я!

Наталя Усенко

ЦГЗ МОЗ України

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ