23% українців мали досвід зламування свого акаунту в соцмережах чи месенджерах, – дослідження

За ініціативи Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ та за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) виконано загальнонаціональне дослідження «Безпека в інтернеті». Дослідження проведене Київським міжнародним інститутом соціології у 903 населених пунктах.

соціальні мережі

Основні результати дослідження:

Практики користування інтернетом

Скоріше або повністю захищеними в інтернеті почуваються 35%. Разом з цим скоріше або повністю незахищеними — 12%.

Електронній формі взаємодії з органами влади довіряють 43%, не довіряють — 42%. Більш молоді респонденти більше довіряють такій формі.

Ситуації в Інтернеті, які засмучують / бентежать. Кібербезпека

Близько 9% респондентів 15+ років за останні 6 місяців були жертвами кібербулінгу або кібернаклепу або насильства через зображення.

2 з 5 респондентів 12-14 років (42,5%) за останні 6 місяців мали досвід знайомства в інтернеті з незнайомими людьми, а 13% після цього зустрічалися з цими людьми.

23% респондентів стверджують, що вони мали досвід зламування свого акаунту в соціальних мережах чи месенджерах.

Фейки і дезінформація

90% респондентів 15+ років погоджуються щодо того, що в інтернеті багато дезінформації і фейків.

Технологічна залежність

Серед конкретних ситуацій серед респондентів 15+ років найбільше – 44% – погоджуються, що вони помічали, що проводять за комп’ютером більше часу, ніж мали намір.

Діти в інтернеті і батьківський моніторинг: думки і погляди батьків і дітей

Респонденти 12-14 років критично налаштовані щодо моніторингу батьками їхньої онлайн-активності.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що дослідження проведено з метою отримати більше даних про те, як українці почуваються онлайн, які ризики їх хвилюють найбільше, з якими ситуаціями вони стикаються, як діють, коли щось пішло не так, а також прослідкувати тенденції та ставлення до ризиків та онлайн-загроз, вміння захистити себе.

Заступник Голови Консультативної місії ЄС в Україні Фредрік Весслау зауважив: «Цифрова трансформація та інновації стають невід’ємною складовою нашого світу. Пандемія не лише проявила цю тенденцію, але й пришвидшила зміни. Ось чому цифрова трансформація та інновації — ключовий пріоритет Консультативної місії ЄС, – заявив заступник голови Консультативної місії ЄС Фредрік Весслау. – Наша організація підтримує українських партнерів у трансформації та використанні інноваційних технологій для того, щоб правоохоронні органи були здатні надавати громадянам якісні послуги, дотримуючись принципів захисту даних, прав людини та належного врядування».

Генеральний директор директорату європейської інтеграції Мінцифри Гульсанна Мамедієва наголосила, що Мінцифри разом із Міністерством внутрішніх справ та за фінансової підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні веде активну роботу над створенням єдиної онлайн-платформи з протидії інтернет-загрозам.

«Платформа має на меті створити єдиний та всеохоплюючий механізм, який дозволить громадянам отримувати найактуальнішу інформацію з самостійного захисту від онлайн-загроз, подавати скарги щодо порушення своїх прав із одночасним перенаправленням до відповідного органу», – заявила Валерія Іонан.

Виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Наталія Харченко: «Ми провели дослідження з 3 березня по 15 квітня 2021 року, польовий етап дослідження тривав 29 березня – 4 квітня 2021 року. Ми застосовували метод телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для населення України віком 12 років і старше. Відповідно до нашої оцінки похибка вибірки не перевищує 2,4% для користувачів у віці 15 років і старше та 5.5% для підлітків 12-14 років».

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

В мене була така проблема і гіркий досвід зі зламанням акаунту. Мій профіль в Інстаграмі зламали, де було багато підписників і до того ж писали моїм друзям і вимагали в них якісь невідомі кошти. Я не могла навіть зайти і видалити чи написати людям, що це не я пишу, це жах, реально. Що робити я читала в блозі Айкули, добре, що знайшла статтю як діяти в таких випадках. Це і є проблемою соцмереж.
13 августа 2021 10:46
Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. У Ватутіному шахраї видурюють кошти, прикриваючись іменем міського голови
  2. Нараховувала сама собі завищену зарплатню та заволоділа бюджетними коштами на суму майже 100 тис. грн
  3. Особливості різних видів кави
  4. СБУ затримала ворожого агента, який готував ракетний удар по залізниці та військових шпиталях на Черкащині
  5. Стил и рестил в покере
  6. Черкаський депутат від “опозиційного блоку” претендує на посаду судді
  7. На Черкащині повідомлено про підозру ще одному священнослужителю УПЦ (МП)
  8. Епідситуація щодо грипу та ГРВІ у Черкаській області за 9 тиждень 2024 року
  9. Види ігрових автоматів - від класичного шарму до відео-слотів
  10. Які види ігрових автоматів зазвичай обирають гравці?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ