Депутати повісили борг на шию майбутнім поколінням черкащан

Депутат Черкаської міськради Олег Кашко

Олег Кашко:«Коли у країні точиться війна, жоден фінансист не ризикне порадити взяти валютний кредит. І, тим не менше, ми це зробили».

Вперше місто прийняло бездефіцитний бюджет - попри заклики із боку міського голови прийняти бюджет із дефіцитом у 40 мільйонів гривень. Ці 40 мільйонів - це зарплати наших медиків та вчителів: висловлювалось припущення, що Кабмін усе одно виділить ці кошти до кінця 2015 року. Я не виключаю такого варіанту – але чи мали ми право на такий ризик, коли сьогодні пріоритетом для уряду є забезпечення потреб наших військових у зоні АТО. У країні точиться повномасштабна війна, кошти передовсім спрямовуються на захист країни. Поділяючи ці пріоритети, ми все одно не могли допустити,аби багатотисячні родини наших вчителів та лікарів опинилися заручниками цієї ситуації. Чому люди повинні жити під загрозою можливої системної невиплати зарплат? Їм доведеться думати, за що вони житимуть, сплачуватимуть комунальні платежі, одягатимуть та годуватимуть дітей. Міському ж голові у цей час доведеться їздити до Кабміну із системними проханнями виділити Черкасам кошти на зарплати нашим вчителям та лікарям…

Ми маємо розуміти: війна може не обмежитись Донецьком та Луганськом. Ворог настроєний іти до кінця у намірі окупувати нашу країну. Тому першочерговим завданням є підсилення нашої армії та військово-промислового комплексу.

За умов, коли у країні точиться війна, а власна валюта країни девальвувала майже на 300%, жоден економіст чи фінансист не ризикне порадити взяти валютний кредит. І, тим не менше, ми це зробили: Черкаси взяли черговий для міста валютний кредит у 12 мільйонів доларів – для модернізації мереж   КП «Черкасиводоканал».

Безумовно, міський колектор потребує ремонту. Проте:

  • економіка нашої країни перебуває у вкрай тяжкому становищі,
  • триває величезний спад виробництва,
  • національна валюта девальвувала на 300%,
  • всі енергоносії – газ, електроенергія, ПММ – виросли від 50% до 100%,
  • валютні резерви у країні – 7-9 мільярдів доларів.

Що відбувається у пікіруючій вниз економіці країни?

  • підвищуються існуючі та вводяться нові податки,
  • заморожуються зарплати і пенсії,
  • зростає плата за комунальні послуги,
  • тотально зростають ціни на всі товари та послуги…

Але найголовніше – у нас ТРИВАЄ ВІЙНА. Як ви думаєте, наскільки охоче у країну, де триває справжня війна, йтимуть інвестори, аби вкладати у її розвиток кошти? Звісно ж, ні. А куди передовсім вкладатиме кошти уряд? Правильно, у оборону. Адже, коли агресор окупує країну, то вже грошей, напевне, вже нікому не буде треба – у країні почнеться хаос. Крім того, ми маємо валютний досвід 2008 року, коли долар із 4 гривень виріс до 8. Людей, що на той час придбали квартири за валютні кредити, виселяли із житла і вони мітингували під Кабміном та Нацбанком практично без жодних шансів відстояти свої права.

Коли, у червні 2014-го, на сесійному засідання міської ради ми уперше розглядали можливість взяття для «Черкасиводоканалу» кредиту , долар коштував 12 гривень. Минуло півроку, курс скочив до 16,50, а неофіційно – до 21-22 гривень. Як ви думаєте, скільки коштуватиме долар у 2019 році? А у 2031-му? Спрогнозувати це просто неможливо. Але, у розрахунках по кредитній угоді, його закладено до 2031 року курсом по 16,50 гривень.

Кожного, хто це прочитає, я прошу дати відповідь на єдине питання: чи зможуть мешканці нашого міста сплачувати за збільшеними тарифами за воду, газ, електроенергію, транспорт, продукти та одяг, отримуючи при цьому мінімальну зарплату?

Що буде із «Черкасиводоканалом» у 2019 році, коли необхідно буде гасити «тіло» кредиту? Старих і нових кредитів узято загалом на 23 мільйони доларів. А минулий рік «Черкасиводоканал» завершив зі збитками у 32 мільйони гривень.

Чи зможе підприємство хоч коли-небудь розрахуватися із такими боргами? Адже до 2031 року більшість депутатського корпусу, що розглядала це питання, буде уже на пенсії. Буде інший міський голова, новий депутатський корпус. І розраховуватися за взяті нами кредити будуть наші діти та внуки. І чи залишатиметься до того часу «Черкасиводоканал»   у власності громади, чи буде спроданий за борги?..

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ