Список вулиць, які перейменують у Черкасах

вулицяУ Черкасах запрацював оновлений склад Топонімічної комісії, який нещодавно затвердив виконком міської ради. Головою комісії став заступник міського голови Олександр Ільченко.

Члени комісії погодилися працювати згідно розробленої кілька років тому концепції топонімічної політики, авторами якої є знані науковці-історики Михайло Сиволап і Віталій Масненко.

На першому засіданні Михайло Сиволап відстоював питання щодо повернення історичних назв вулицям міста Черкаси. Згідно концепції таких вулиць є 24. Після детального обговорення більшістю голосів було вирішено запропонувати на розсуд виконкому і міських депутатів 21 перейменовану вулицю. Цікаво, що попередні склади комісій більшість вулиць саме так і перейменовували, однак це питання так і не дійшло до членів виконкому і депутатського корпусу.

Окрім того на засіданні проголосували за звернення до Черкаської обласної ради, Черкаської міської ради, міських, селищних, сільських рад Черкаської області (текст додається). Члени комісії також сформували порядок денний на наступне засідання.

Вашій увазі перелік можливих перейменованих вулиць:

 

Звернення

Топонімічної комісії Черкаського міськвиконкому до Черкаської обласної ради, Черкаської міської ради, міських, селищних, сільських рад Черкаської області

У нинішній доленосний для України час особливе значення мають рішення органів місцевого самоврядування. Зокрема, місцеві Ради спроможні зробити суттєвий внесок у консолідацію українського суспільства, зміцнення його національної свідомості, ствердження питомої української історичної пам'яті. Цілком очевидно, що без цього ми не зможемо реалізувати ідеї Революції Гідності, відбити зовнішню агресію, провести вкрай необхідні реформи й відновити територіальну цілісність нашої держави. Розпочати цей процес не можливо без подолання ганебної і принизливої спадщини радянського тоталітарного режиму, яка вже понад двадцять років гальмує рух України до цивілізованого суспільства. Одним із найбільш разючих її виявів е радянські нами вулиць, площ, провулків наших міст і сіл, пам'ятники тоталітарним «лідерам». Цей зовнішній елемент мас водночас глибоку внутрішню суть, оскільки він заперечував і продовжує заперечувати нашу українську історію, самобутність нашого народу, його Історичні традиції. Адже й сьогодні вороги України намагаються нав'язати українському суспільству фальсифіковану на догоду російським шовіністам Історію, у який силкуються довести буцімто Україна не мала власної державності, а українці не є самостійним народом.

Під час Революції українські громадяни дуже добре усвідомили цю небезпеку - провівши «народну люстрацію» через стрімкий кленінопад» майже по всій території країни й перейменувавши явочним шляхом найбільш одіозні назви вулиць.

Органи місцевого самоврядування не можуть лишатися осторонь цієї народної ініціативи. Отже, звертаємося із закликом провести рішуче очищення всіх територіальних громад від тоталітарної спадщини у назвах вулиць та інших об’єктів, пам'ятників більшовицьким «ідолам».

Для цього необхідно розробити і затвердити цілісну топонімічну концепцію розвитку кожного населеного пункту, яка б базувалася на наукових засадах, зокрема пріоритетного відновлення питомих історичних назв. Увіковічення потребують діячі українського національно-визвольного руху, всі ті хто розбудовував українську державність, культуру. Черкащина також багата історичними й культурними діячами, яких варто вшанувати у назовннцтві. Зауважимо, що процедура перейменування не потребує додаткових бюджетних витрат.

Очищення від «топонімічного совка» дозволить відродити нашу історичну пам'ять, відновити зв'язок поколінь, який свідомо руйнувався ворогами України, сконсолідувати українську націю у боротьбі з російською агресією.

Слава Україні! Слава Героям, які полягли за її незалежність!

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ