Краєзнавець проти «радянського підходу» у перейменуванні вулиць Черкас

Пам'ятник Василю Симоненко у Черкасах

Археолог, краєзнавець і багаторічний член топонімічної комісії Черкаської міської ради Михайло Сиволап виступає проти перейменування вулиці Фрунзе в Черкасах на вулицю Симоненка, називаючи таку ініціативу “радянським підходом”. Натомість вчений пропонує повернути одній з найдавніших вулиць обласного центру історичну назву – Верх-Горова.

Про це Михайло Павлович заявив у коментарі Рідній Черкащині.

“При всій повазі до постаті Василя Симоненка, вважаю, що у всьому треба знати міру і знати історію свого міста. Черкаси – давнє, історичне місто. І нинішня вулиця Фрунзе (а її давня назва Верх-Горова) – в ньому чи не найбільш старовинна. 200 років тому архітектор Вільям Гесте повністю перепланував Черкаси, але вулиця Верх-Горова через своє знаходження на дніпровських кручах лишилася майже без змін. Ця вулиця, а отже очевидно і її назва, існувала і в 18 сторіччі, а може, й раніше.

Можливо, це остання вулиця в Черкасах, якою ходили козаки Богдана Хмельницького і точно – гайдамаки Максима Залізняка. У цьому можна переконатись, перечитавши статтю Максима Степанова про давні карти Черкас, де, зокрема наводиться накладання плану Гесте на давню вуличну мережу. Там саме ця вулиця залишилась майже без змін, у той час як решта були повністю переплановані й датуються лише 19 століттям. Це залишки історичного скелету нашого міста, який був повністю стертий у 1923 році, коли комуністи одним рипом перейменували всі вулиці, випадково пропустивши тільки Розкопну.

Я вже більше 20 років добиваюся, щоб всього лиш 25 вулицям у Черкасах вернули їх старовинні назви (лише 25, бо більше нема), а Верх-Горова ледь не ключова серед них. Ми ж нібито історичне місто, чи вже ні? У нас лише близько 25 вулиць, яким можна повернути старовинні назви, це 5% від кількості і невже ми будемо зараз уподоблятися більшовикам, “рубаючи” й ці назви? Чим ми зараз будемо кращі за радянських діячів, які до якоїсь круглої дати щось перейменовували, відкривали, брали міста? Це в нас говорить отой іще недовидавлений радянський раб. У Черкасах десятки вулиць із совковими назвами без глибокої історії, але взялися саме за цю. Ми ж не маємо руйнувати все “до основанья, а затем..” як у ХХ столітті, а відроджувати. Тож з історичною спадщиною треба поводитись обережно, а не ламати історію через коліно!

Наприклад, у центрі Парижу досі є вулиця Старої Голуб’ятні, по якій ходив д’Артаньян. Голуб’ятні там сотні років немає, але пам’ять – залишилася. Тим більше, що Верх-Горова – старовинна народна (!!!) неідеологізована суто черкаська назва, подібної я не зустрічав ніде. Це саме те, що можна назвати “черкасизмом”, притаманним саме нашому місту. Крім того, ми не повинні протиставляти більш близьку історію більш давній, нових героїв – героям минулого, вони всі наші і всі заслуговують на нашу повагу. Просто давніх героїв ми знаємо менше, але це не їх, а наша вина, наслідок постколоніального безпам’ятства”, – каже Сиволап.

Натомість краєзнавець пропонує назвати іменем Симоненка (Симоненківський узвіз) безіменні сходи, які ведуть від пам’ятника Симоненку за Палацом одружень униз, на Митницю. Або й сквер, де власне й стоїть пам’ятник поету. На думку вченого, можна знайти й інші форми увічнення пам’яті нашого видатного поета, не руйнуючи більш давню історичну пам’ять.

Сиволап нагадує, що вулиця Симоненка у Черкасах є і вона важлива, незважаючи на те, що коротка, зате розміщена у самому центрі, що дуже почесно, та й існує вона там давно, близько 20 років. “Не в розмірі вулиці її значення. У Києві є вулиця Десятинна на один квартал. І ніхто не думає її перейменовувати, бо в неї дуже глибока історія. Вулиця Симоненка в Черкасах хоч і маленька, але в самому центрі міста. Як на мене, це важливіше, ніж розмір”, – відзначив Сиволап.

Нагадаємо, 8 січня під час відзначення 80-ліття поета й журналіста Василя Симоненка голова Черкаської облради Валентина Коваленко заявила про перейменування вулиці Фрунзе на вулицю Симоненка.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  9. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ