Достатньо трьох таких проектів, і імідж Черкас, як тихого й комфортного міста, зникне

Сергей Одарич

Проект будівництва 12-поверхового житлового будинку на території колишнього скверу за Черкаським драмтеатром, на думку міського голови Сергія Одарича, є недоречним. На його переконання, будівля знищить архітектурне обличчя центру міста.

Днями до міської влади надійшла заявка від забудовника на надання містобудівного обґрунтування для будівництва 5-секційної багатоповерхівки. Згідно з проектом площа забудови на цій території становитиме 90 %. Забудовник планує там звести близько 400 квартир, тобто там житиме приблизно півтори тисячі людей. Де розташовуватиметься дитячий майданчик, паркувальні місця, проїзди тощо – міський голова не побачив.

Більше того, відстань між вікнами новоспеченої багатоповерхівки і задньою стіною Драмтеатру становитиме лише 7 метрів.

– Аби цей проект був реалізований, то половина квартир взагалі ніколи не бачили б сонячного проміння, зважаючи на щільну забудову. Вочевидь, коли з’явилася реакція громадськості – забудовник відкликав проект і подав новий. Те саме, тільки навпаки, – зауважив міський голова.

А також наголосив, що загалом – є прихильником забудови цього кварталу, аби він був упорядкований і зникла яма, що існує там чотири роки. Але забудова має відбуватись за проектом, що був створений в результаті кропіткої роботи впродовж року архітекторів, забудовників та проектантів з інституту «Діпроміст».

– У 2007 році, коли забудовник отримував дозвіл на забудову того кварталу, я ставив такі умови: 2 тисячі квадратних метрів мають бути використані для скверу, решта – під забудову. Крім того, моя категорична вимога: будівництво не має бути вищим за драмтеатр. ТРЦ мав зводитися по вулиці Гоголя, а між ТРЦ та драмтеатром – сквер із фонтаном і пам'ятником Данила Нарбута. На підставі цих домовленостей було погоджено такий варіант забудови, – наголосив мер.

За його словами, у поданому проекті нічого з цього немає. Тоді як підприємець просто намагається заробити на містянах, не дбаючи про зовнішній вигляд центру міста.

– Вважаю, що необхідно дотримуватися тих рішень, які були ухвалені. До речі, рішенням Черкаської міської ради земельна ділянка була виділена вже після того, як затверджено проект. Тобто забудовник добре знав, що там можна будувати та що – не можна, якої висотності тощо, – акцентував Сергій Одарич.

Водночас наголосив, що забудова там має вестись, але вестись цивілізовано:

– Якщо забудовник має сотні мільйонів гривень на таку забудову, будь ласка, у нас є велика кількість земель, де можна реалізовувати такі масштабні проекти, цілими кварталами, з майданчиками, сквериками. Не треба намагатися все «впихнути» в три квартали центральної частини міста. Так, це можливість заробити хороші гроші, але це те, що уб’є наше місто набагато років вперед. Родзинка Черкас в тому, що це місто, яке дихає спокоєм, тут людина не відчуває, що над нею щось нависає. Достатньо трьох таких проектів, і імідж Черкас, як тихого й комфортного міста, зникне. Якщо ви сумніваєтесь – поїдьте до Києва і погляньте, наскільки «комфортно» пересуватись вулицями, вщент заповненими транспортом.

Міський голова попередив, що у Черкасах на сьогодні – це не єдиний конфліктний випадок:

– Нас очікує подібна ситуація ще на розі бульвару Шевченка та вулиці Франка. Там уже працює будівельна техніка. Забудовник планує поселити там втричі більше людей, ніж це можливо за всіма нормативами.

Сергій Одарич повідомив, що зараз документи щодо забудови кварталу за Драмтеатром перебувають на розгляді у головного архітектора міста. Тоді як у п’ятницю, 20 лютого, це питання виноситиметься на розгляд виконкому, який поставить остаточну крапку.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ