Мошенці погрожують Ткаченку перекрити міст через Вільшанку

На ультиматум жителів Мошен голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко нарвався за послідовне просування загарбницьких планів ДП «Перемога нова» (ТМ «Наша ряба»).

Як вже повідомлялось, у планах «курорябочних» стратегів будівництво на Черкащині репродуктивного центру батьківського поголів’я курей.

Війна із путінською агресією, та її зле поріддя – сепаратисти, змусили «Нашу рябу» згорнути такий комплекс на Донеччині і відступити в глиб країни.

Але витіснене окупантами підприємство само стало агресором. На Черкащині під свій смердючий і екологічно смертельний комплекс «Курочка ряба» набачила екологічно чисту територію між кількома селами Черкаського району, яка має історичну цінність та унікальні цілющі властивості.

Яснозір’я першим завдало удару загарбницьким планам «Курочки ряби», зібравши півтори тисячі підписів проти будівництва пташників поряд із селом. Мошни у цьому процесі запізнюються – «довго запрягають», бо тільки починають.

А ворог, тим часом не зіває. На місце будівництва поспіхом звозяться залізобетонні плити та інші будівельні матеріали. «Рябу» не зупиняє те, що землі, на яких вона хоче будуватись, – це людські паї. Питання про будівництво на них із усіма власниками не погодили.

Близько триста мошенців прийшло у неділю до сільського будинку культури. Мета одна: сказати своє рішуче «ні» будівництву пташників на полях між Мошнами, Тубільцями і Яснозір’ям.

На зібранні також були присутні сільський голова Антін Чорновіл, четверо сільських депутатів із 22-х, депутати Черкаської районної ради та представник Черкаської РДА.

Під головуванням депутатки райради Катерини Онопрієнко селяни обговорювали сумну перспективу Мошен, за якою під селом виросте шкідливе виробництво.

Захисники планів «Ряби» в кінозалі СБК Мошен скромно розмістились на гальорці. Що цілком розумно. Ніхто ж бо з них не хоче зайве «світити» пикою у такій невдячній справі, і за примарливі обіцянки начальства підприємства, отримати конкретних «люлєй» від односельців.

Відкрито виступити на боці «куроокупантів» насмілились тільки двоє. Оду пташникам «проспівали» колишній лісничий Федір Стріха та колишній директор ДП «Перемога нова» Григорій Шепіль.

Промови обох потонули у дружному ревищі «Ганьба!».

- Я радий тим, що доля подарувала мені цю природу. Прибув у Мошни у півторарічному віці і зі страшною хворобою – туберкульоз кісток. Ріс у цій природі, пас під лісом кіз, дихав цим цілющим повітрям і так жодного дня не лежав у лікарні. Русло Вільшанки селяни лопатами викопали, щоб перетворити ці місця на райські. Тут треба не пташники будувати, а лікувальні заклади. Бо пташники швидко забруднять нашу природу. Ви знаєте, що один вентилятор у одному пташнику завбільшки, як пів цього залу? Скільки за один раз він викине у повітря отрути? Діди для нас придбали цю природу, а наше завдання зберегти її для наших дітей, – на слова заслуженого художника України, жителя Мошен Івана Бондаря, селяни відповіли бурхливими оплесками.

Про біди, які принусуть пташники в цей край яскраво розповів заслужений лікар України, педіатр Микола Маніло:

- Ви чули, які на пташниках вентилятори. За 15 хвилин роботи один вентилятор викидатиме в повітря 57 мільярдів кубів повітря із аміаком і білковим пилом. Білкорвий пил – алерген номер один. Він провокує виникнення серцево-сувдинних, респіраторних хвороб, бронхіальної астми (особливо у дітей) і веде до імунних змін у дітей. Поставлять тут пташники і наші діти зів’януть, як квіти. А курячий грип? Якщо грип з’явиться хоч у одному пташнику, він швидко пошириться на всі навколишні території. Як тільки вітер донесе сморід від пташника, знайте, вірус вже тут. Він легший за повітря і пересувається у повітрі, – пояснив мошенцям лікар.

Депутат Черкаської райради від села Яснозір’я Василь Ткаченко повідомив, що у його селі проти будівництва пташників вже підписалось понад півтори тисячі жителів. Зібрання підписів – єдиний дієвий шлях зупинити «пернату» агресію.

- Коли жителі проти, ніхто нічого не збудує, навіть якщо вся влада буде «за». Таке право закони України дали місцевим громадам, – підказав він.

Військовий пенсіонер, полковник у відставці Володимир Шимановський у своєму виступі наголосив, що для боротьби із спільним ворогом, громади всіх сіл повинні об’єднатись. Він також висловився за збір підписів, як спосіб боротьби із «пернатою» загрозою.

Володимир Шимановський доніс мошенцям і думку про те, що вони самі накликали біду і на себе, і на жителів навколишніх сіл. Бо на виборах до парламенту підтримали кандидатуру Владислава Голуба. А той на зустрічах із виборцями відкрито заявляв, що буде сприяти розширенню «Нашої ряби».

Так що мошенці власноручно створили умови для того, щоб вільне козацьке містечко Мошни трансформувалось у “нашорябівський” “Чікенвілль”. Хоча, як на мене, то цю анголомовноу назву для Мошен можна замінити і на більш слов’янізовану – “Курвілль”.

Під час зборів депутати райради та представник Народної ради району організували збір підписів мошенців під зверненням до Президента України Порошенка П.О., голови Черкаської обласної ради Коваленко В.М, голови Черкаської РДА Омаргалієва К.С., голови Черкаської районної ради Яріша А.А.

«Ми, що нижче підписались, мешканці сіл Мошни, Байбузи, Яснозір’я, Тубільці, Софіївка, вимагаємо не допустити будівництва 144 сараїв- пташників ДП «Перемога Нова» на розпайованих орних землях. Це буде     бомба уповільненої дії – другий Чорнобиль!!! Ми не хочемо, щоб наші діти і онуки дихали парами аміаку, пили отруєну воду, перетворювались на страшних мутантів!!! Наш славетний козацький край повинен і надалі бути культурним, історичним, туристичним, оздоровчим центром України!!! Залишаємо за собою право на масові протестні акції – будемо перекривати міст через Вільшанку!!!», – йдеться у тексті звернення. На даний час під зверненням свої підписи поставили понад 400 мошенців.

Як зазначила депутат райради Катерина Онопрієнко, збір підписів проти будівництва пташників триває.

Андрій Продан, Дзвін

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ