«План «Курочки ряби» – зашморг для Мошен, Яснозір’я і Тубільців», – депутат

Наша РябаЗагарбницькі плани «Нашої ряби» підняли на вуха сільські громади Мошен, Тубільців і Яснозір’я. Гігант вітчизняного «курепрому» захотів збудувати дев’ять пташників для розведення батьківського поголів’я курей.

За грандіозним задумом «нашорябівських» стратегів, пташники повинні постати на 135 гектарах землі, що знаходяться між Мошнами, Яснозір’ям і Тубільцями.

Детальний план розміщення майбутнього центру вирощення курей у цей вівторок розглядала архітектурно-містобудівна рада при управлінні містобудування та архітектури Черкаської ОДА.

На засідання ради прийшли жителі даних сіл, сільські і районні депутати та представники Народної ради Черкаського району.

- Народна рада Черкаського району займається цим питання із першого дня, коли воно виникло. Інформація про плани «Нашої ряби» з’явилась приблизно місяць тому, і була прихована від сільських громад. Відомо про них стало тоді, коли директор ДП «Перемога Нова» приїхав у сільську раду Мошен. Зібралась сходка села, яка сказала рішуче ні цьому будівництву, – поінформував склад архітектурно-містобудівної ради голова Народної ради Черкаського району Микола Бабич.

Ідею проекту, під обурливі вигуки громадськості представив директор ДП «Перемога Нова» (ТМ «Наша ряба») Віктор Гриньов. Він аргументував доцільність впровадження проекту створенням у районі понад 600 робочих місць і зазначив, що розташування об’єкту не порушують санітарних меж, встановлених чинним законодавством.

Із аргументами пана Гриньова не погодились ні жителі сіл, ні депутати, ні архітектори, які входять до складу архітектурно-містобудівної ради при обласному управлінні містобудування та архітектури.

- «План «Курочки ряби» – зашморг для навколишніх сіл. Якщо заплановані пташники збудують, то «квітки», яку утворюють Березняки, Мошни, Кумейки, Яснозір’я, Софіївка і Тубільці не буде. Нам привезуть не «курочку», а сатану із двома хвостами та чотирма рогами! – заявив на раді депутат Яснозірської сільради.

Він пояснив, що пташники забруднять води величезного підземного озера, яке знаходиться під даною територією.

У повітря щодня викидатиметься велика кількість сухих речовин, які викликають алергії.

Роза вітрів, яку, на переконання депутата, абсолютно проектантами не враховано розноситиме заразу і отруюватиме життя селян.

- Забирайте свої ганчірки і їдьте у Київську область!, – завершив виступ він.

Із залу селяни додали жару, нагадавши чиновникам, що на землях, які запланувала зайняти «Наша ряба», знаходяться паї селян. А вони згоди на це не давали.

- Та як ви можете проектувати щось на чужій землі?! А ви знаєте, що та земля просякнута кров’ю козацькою. У тій землі лежать кістки козаків, полеглих у бою за вільну Україну часів Хмельниччини? І ви хочете сплюндрувати ту святу для українців землю?! Граф Воронцов створив там найбільший у Європі англійський ландшафтний парк, а ви курячим пометом його засипать надумали!? Схаменіться!, – сипали в очі пану Гриньову нові аргументи.

В тему: Канівські майданівці пропонують Миронівській птахофабриці провести громадські слухання

Слово взяв відомий черкаський митець, мошнівець Іван Бондар:

– Там золоті місця і цілюще повітря. Царі приїздили відпочивати. Люди туберкульоз там лікували, а ви все сплюндрувати вирішили?

Аналогічні аргументи прозвучали із вуст архітекторів – членів архітектурно-містобудівної ради.

На їхню думку проект не враховує розу вітрів, а передбачена ним санітарна зона у 1 км 200 метрів не відповідає потребам через надто велику концентрацію пташників, що створює загрозу екології.

Дев’ять пташників на таку територію – таки забагато.

- При розгляді проекту ми пропонували ДП «Перемога Нова» кілька варіантів розміщення пташників. Виходячи із того, що в районі є земельні ділянки, які вже забруднені: 12 корівників, які не працюють, Худяківська птахофабрика, яка зараз стоїть і такий же масив за Кумейками. Ми пропонували ці дев’ять курників рознести по району і скористатись тими земельними ділянками, які вже використовувались для таких потреб. На жаль, підприємство обрало тільки один варіант. Я розумію, що підприємству потрібно розвиватись, але із врахуванням екології, – повідомив головний архітектор Черкаського району Юрій Котетунов.

З огляду на аргументи громадськості та спеціалістів, архітектурно-містобудівної ради при обласному управлінні містобудування та архітектури ухвалила перевірити попередні висновки, що їх надали відповідні служби області – санітарної, природоохоронної і інших, і тільки після цього повернутись до розгляду проекту.

Мирослав Дебич, Дзвін

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  6. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  7. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  8. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  9. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  10. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ