Костянтин Омаргалієв готовий поспілкуватися з громадами Яснозір’я та Мошен

Костянтин Омаргалієв Щоб обговорити можливе розширення виробничих потужностей птахофабрики «Перемога Нова» за межами цих населених пунктів. І сподівається, що діалог матиме конструктивний характер, а не позірної мітинговості. Саме такого оберту набула робоча нарада, проведена вчора у райдержадміністрації, повідомили «Новинам Черкас».

На жаль, пропозиція директора птахофабрики Віктора Гринюка та коментарі фахівців екологічної, ветеринарної служби, а також водного господарства області не переконали присутніх представників громадських організацій та жителів цих населених пунктів тільки тому, що потонули в маніфестаційних викриках останніх.

– При всій повазі до громадських організацій таку позицію категоричного заперечення я розглядаю, як шлях найменшого спротиву і бездіяльності по відношенню до тієї частини громади, яка розуміє роль інвестора для соціального розвитку села, – коментує очільник району. – Крім категоричного «ні», не почув жодної альтернативи для вирішення питання.

Щоб не втрачати інвестора в районі, який пропонує вкласти в будівництво 1,5 мільярда гривень, створити 500 робочих місць, дати людям заробітну плату до 4 тисяч гривень та повний соціальний пакет, виступаючі все-таки пропонували будувати нові комплекси, щоправда, деінде, тільки не на території їхніх сільських рад. Крім того, пропонували розвивати зелений туризм, проте без конкретних пропозицій, як саме.

– Сьогодні дуже складна ситуація в Україні. Іде війна. Країну хочуть знищити як політично, так і економічно. У Донецькій та Луганській областях повністю інфраструктуру тільки для того, щоб Україна ще десятки років вкладала туди сотні мільярдів на відновлення, – коментує ситуацію сільський голова Червоної Слободи Микола Котко. – Наразі я теж не можу сказати остаточної думки щодо можливого будівництва нових комплексів. Приміром, я хотів би побачити повний план забудови, де були б означені пташники, очисні споруди, фільтраційні поля і т.д. Проектанти акцентують увагу, що сучасна технологія будівництва і виробництва буде дотримана, однак вони залишилися не почутими. Сьогодні жителі Яснозір’я та Мошен дуже багато говорили про майбутнє дітей. Проте ніхто з виступаючих так і не сказав, що ці діти розбігаються з села, бо немає виробництва, де б вони працювали. Причому їдуть жити не в Черкаси чи Київ, а перебираються в Європу. У селах залишаються одні пенсіонери та хати-пустки. Розвивати зелений туризм потрібно, але реальність каже, що пропонувати потрібно ті проекти, які б наповнювали бюджет, інакше село вимре. Там буде чисте повітря, але нікому буде жити. Думаю, що варто наразі без емоцій та викриків дослухатися до того, що кажуть спеціалісти, контролювати, щоб забудовники дотримувалися екологічного законодавства, а не апелювати до необґрунтованих матеріалів.

Громада – це тисячі людей. До речі, і більшість ЗМІ не надто зацікавлена в об’єктивному висвітленні інформації, чомусь активно відстоюючи тільки позицію «голосистих» противників будівництва.

– Не всі жителі Мошен та Яснозір’я виступають проти цього будівництва, тому що хочуть, щоб їхні діти залишалися у селі, – каже директор будинку культури з Мошен Юрій Логоцький. – Просто замість того, щоб кричати, вони аналізують та вивчають факти. А факти кажуть, що нове будівництво буде проводитися за європейськими стандартами. Спеціалізація підприємства – на виробництві інкубаційного яйця. Причому обсяг виробництва буде значно меншим порівняно з нині діючою птахофабрикою в Будищі. І яйце не має того «смороду», про який кричать наші любителі свіжого повітря. Ось такі факти вивчає друга половина населення. Спокійно та без емоцій.

– Дивує та обурює агресивна позиція противників забудови по ставленню до тих людей, що підтримують будівництво, – коментує сільський голова Тубілець Надія Шафікова. – Якщо виступаєш «за» – значить ти підкуплений запроданець. Причому звинувачують людей, які знають ціну праці, які у цей складний час вкладають сили у виробництво, створюють робочі місця, а не позують перед відеокамерами.

Перед складним вибором стоїть зараз сільський голова Яснозір’я Лідія Поповиченко: з одного боку, необхідність наповнювати бюджет, щоб утримати соціальну сферу села, з другого – громада, яка поділилася навпіл.

– Складається враження, що сьогодні більше навчилися критикувати та спекулювати на ідеях та ідеологіях, на тому, що є святим для багатьох. Якщо дехто вважає, що достатньо заявити про любов до України, заклеймити та оголосити про недовіру владі, обізвати опонентів «підкупленими» чи ставлениками якихось сил – і цього достатньо, то глибоко помиляються. Як керівник району, я маю думати про соціальний добробут понад 70 тисяч жителів краю і розвиток регіону в цілому. Тому, відкидаючи емоції, будемо зважувати всі «за» і «проти». Найближчим часом у Мошнах та Яснозір’ї буде проведене громадське обговорення. Його мета – виробити взаємоприйнятний (компромісний) варіант рішення шляхом обговорення різних поглядів.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ