Смілянські ліцеїсти прийняли участь у молодіжному проекті Всеукраїнського масштабу "Твоя країна"

Смілянські ліцеїсти прийняли участь у молодіжному проекті Всеукраїнського масштабу Ліцеїсти разом зі своїми керівниками – учителем української мови та літератури Тетяною Береговенко, учителем світової літератури Оленою Діденко, заступником директора з виховної роботи Світланою Лісовою та бібліотекарем Іриною Іванівною Рак організували для учасників молодіжного руху ФРІ ("Фундації Регіональних Ініціатив") незабутні вихідні.

21 березня, незважаючи на суботній вихідний, у Смілянському природничо-математичному ліцеї було людно, відчувалося радісне пожвавлення. Адже ліцеїсти зустрічали гостей з Миколаєва, Херсона, Білої Церкви, Києва та Черкас.

Учні ІІ-ІІІ-х курсів узяли участь у молодіжному проекті Всеукраїнського масштабу «Твоя країна», який є особливим різновидом туризму, «щоб якомога більше українців побачило якомога більше України».

Для молоді кількаденні поїздки такого характеру до обраного міста насичені неординарними екскурсіями, тренінгами та іграми, зустрічами з відомими людьми, відвідуванням затишних кафе, музеїв. І звичайно ж, найголовніше, – це пошуки нових друзів, незабутній досвід та яскраві враження!

Тож наше мальовниче містечко Сміла, розташоване на річці Тясмин та його притоці Сріблянці, розкрило свої гостинні обійми учасникам проекту, які прибули на станцію імені Т. Шевченка, де сходяться всі шляхи Укрзалізниці.

Гостинність, щирість властива жителям Смілянщини, а скільки чудових краєвидів у нашому рідному куточку, який знаходиться у самому серці України і є батьківщиною Тараса Шевченка.

У рамках програми ФРІ на Черкащині, головою якої є Олександра Пахуріна, і відбувся візит до нашого міста, яке зацікавило молодь з різних міст України.

Перший день проекту «Твоя країна» – День знайомства і цікавого обміну інформацією. Перед учасниками відкрилися нові можливості. Ліцеїсти познайомилися із студентами престижних вузів України, які завітали до закладу, взяли участь у корисних і пізнавальних тренінгах, спілкуючись з обдарованою молоддю з інших областей нашої держави.

Члени Президентської ради розповіли гостям про рідний ліцей як про заклад високого європейського рівня знань, культури та обдарованості.

Учасники гуртка «Я громадянин України» презентували роботу в різноманітних літературних та фольклорних проектах, наприклад, «Кобзар» у моїй родині», «Літературне краєзнавство».

Юні рукодільниці продемонстрували майстер-клас зі створення мотанок. Ідея створення таких оберегів була запропонована самими ліцеїстами для привітання мам і бабусь зі святом 8 Березня та для участі в україно-польському проекті.

Уже не секрет, що в рамках Міжнародного проекту члени євроклубу уже пакують валізи для чергової поїздки за кордон – цього разу до Польщі – навчатися співпраці, брати участь у тренінгах, спілкуватися з однолітками, ділитися власним досвідом та переймати досвід інших.

Гості також долучилися до активного спілкування. Учасників проекту щиро привітала Олександра Пахуріна, заступник голови Черкаського управління у справах сім’ї та молоді. Оксана Галаєва як координатор заходу провела з ліцеїстами тренінг «Як організувати проект?» Представники із клубу туристів «Кулуар» розповіли про екстремальні види спорту.

Приємно здивувала гостей і місцевий краєзнавець, колекціонер екзотичних експонатів, відома письменниця Лілія Леонідівна Пугач-Блискавиця. Вона організувала персональну виставку в кабінеті біології ліцею, розповіла багато пізнавального про найрізноманітніших представників фауни: жуків, метеликів, мушлів, плазунів, - зібраних у різних куточках планети.

Не обійшлося і без сюрпризів: до ліцеїстів завітали смілянські байкери. Володарі сталевих коней поспілкувалися зі старшокласниками та запросили їх на обласний літній зліт.

З ініціативи юних екскурсоводів із ІІІ-Б курсу відбулася пішохідна мандрівка по нашому місту.

Слід зауважити, що декілька років тому учасники гуртка «Я громадянин України» на основі голосування усіх учнів ліцею створили путівник «Сім святинь Сміли». Саме за цими визначеними об’єктами і відбулося знайомство зі смілянськими пам’ятками. Ліцеїсти, як досвідчені гіди, познайомили гостей із мальовничими куточками нашої Малої Батьківщини (Центральна площа, Свято-Покровський храм, Успенський костел, Долина озер) та представили Смілу як потенційне містечко туризму.

Другий день проекту - 22 березня в неділю - учасники вирушили у мандрівку по Смілянщині - до Музею стародавнього побуту та народних ремесел, що в селі Плескачівка.

Сміляни презентували представникам з інших регіонів України особливості побуту та традицій жителів нашої місцевості.

Подальше спілкування у невимушеній атмосфері продовжилося в обійсті Зеленого туризму «Холодноярський зорепад».

Слід зазначити, що у масштабі нашого міста молодіжний проект отримав назву «Твоя країна. Сміла». Гості подякували господарям за гостинність і щедрість, за вихованість і активність, за талант і красу. Учасники проекту «Наша країна» довели, що молодь разом виявляє бажання сприяти єдності України, стабілізації ситуації у нашій державі.

Нові знайомства, нові друзі, нові враження – усе це позитивний досвід, яким хочеться і поділитися, і якого хочеться набути.

Колись Марк Твен слушно зауважив: «Наприкінці життя ми жалкуватимемо тільки за двома речами: що мало кохали й мало мандрували”.

Завдяки мандрам життя сповнюється новими барвами. По-іншому починаєш дивитися на світ навколо себе.

Усі прагнуть поїхати в Лондон та Париж, проте, чи добре ми знаємо власну країну? Тож варто, мабуть, спробувати спочатку пізнати Україну, Черкащину, Смілу, Смілянщину в усіх барвах. Саме у цьому і полягає мета проекту «Твоя країна».

Тетяна Береговенко, Світлана Лісова – учителі української мови та літератури

Теми: Сміла
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  3. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  4. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  5. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  6. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  7. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  8. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  9. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  10. Конгрес вже цього тижня розгляне допомогу Україні
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ