У Яснозір’ї провели віче щодо будівництва пташників

У неділю, 24 травня 2015 року, в селі Яснозір’я Черкаського району в сільському будинку культур зібралося майже все доросле населення, а дехто прийшов навіть з дітьми. До яснозірців доєдналися і представники сіл Мошни та Байбузи. Приводом до такого зібрання стала ситуація із будівництвом пташників ДП «Перемога нова», що вже набула широкого розголосу в засобах масової інформації та соціальних мережах тощо.

Мешканці сіл переконані, що введення в експлуатацію таких величезних потужностей з виробництва м’яса курятини приведе до екологічної катастрофи, яку відчують не лише мешканці навколишніх населених пунктів, але і жителі обласного центру.

На підтвердження вище сказаного виступаючі наводили аргументи, з якими важко було не погоджуватися. Зокрема, що одне з підприємств, яке вже займається виробництвом курятини на Черкащині, посідає друге місце після «Азоту», що є хімічним гігантом, щодо забруднення навколишнього середовища. Йшлося про забруднення води і повітря засобами виробництва та його відходами після введення в експлуатацію і нового комплексу, що неминуче призведе до погіршення здоров’я людей та інших непередбачуваних наслідків.

Та, насамперед, громаду обурює те, що ні інвестор, ні служби, що мали б стояти на сторожі інтересів суспільства, а не когось з олігархів, відмовчуються або на звернення людей відповідають формальними відписками. Жодного разу людям не надали документи з висновкам, експертизою ризиків, які спростували б побоювання.

Не реагують належним чином і керівництво району та виконавчі структури області.

Привернути увагу влади та інвестора громада названих сіл намагалася не раз, однак , як заявляли виступаючі, їх просто ігнорують. Тому кілька разів, як попереджувальні акції, вдавалися до перекриття траси, що пролягає через села, з вимогою зупинити будівництво.

Та роботи на об’єкті не припинялися, а навпаки велися інтенсивніше, що знову ж таки спонукає людей протидіяти і піднятися на захист своїх законних прав.

Цього разу селяни запросили на сходку голову обласної ради Валентину Коваленко, яка відгукнулася на запрошення і приїхала до громади, щоб вислухати їхні вимоги і разом знайти шляхи для розв’язання конфлікту, що може перерости в соціальний вибух.

Вона зазначила, що бачить у залі не сходку села, а сходження громади до самої себе. Це дуже добре, що наші люди проснулися та навчаються і їм вдається відстоювати свої права, чи це стосується будівництва, чи інших справ.

– Ви демонструєте, наскільки громадська думка і громадська сила важлива у всіх стосунках. Мені приємно, що ви небайдужі не лише до свого села чи до своїх особистих проблем, а думаєте, кому і яку землю передамо, як будуть жити у майбутньому діти і внуки, – сказала на початку свого виступу Валентина Коваленко. –Щодо цієї непростої проблеми, яка постала, якщо не даєте згоди, то ті, хто безчинствують на вашій землі, мають відповідати.

На Сході України російські найманці зі зброєю в руках захоплюють території, а всередині країни починається захоплення землі за іншими схемами. Заберуть землю – а потім скопом скуплять усіх нас. Тому ми маємо не допустити цього, маємо не втомлюватися, а навпаки – до кінця відстоювати свою позицію.

Валентина Коваленко наголосила, що конфлікт, яким би він не був, необхідно вирішувати в юридичній площині. Треба, щоб інвестори якнайшвидше приїхали до людей і роз’яснили, що вони будують і наслідки свого виробництва.

Окрім того, голова обласної ради покладає надію, що вже у червні Верховна Рада України ухвалить закон, який поверне право територіальним громадам, органам місцевого самоврядування розпоряджатися землею, і такий підхід дасть можливість уникати конфліктів, в тому числі з рейдерського захоплення, що прокотилися Черкащиною.

Валентина Михайлівна повідомила, що з приводу розв’язання цієї ситуації, вже у понеділок відбудеться нарада за участю всіх зацікавлених сторін, в тому числі представників цих населених пунктів, які зможуть донести рішення сходки та свої подальші наміри.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ