Філологи з усієї країни в Черкасах обговорювали, як поліпшити мовну ситуацію

Як зробити, щоб мови об’єднували, а не роз’єднували українське суспільство, обговорювали філологи з усієї України в Черкасах. Зібрала їх за круглим столом тема «Багатомовність і українська ідентичність: від конфронтації до єдності».

Про це повідомляє прес-служба ЧНУ.

«Основою мовної тканини української нації є українська мова. Водночас, тканина є різнобарвною, адже в неї вплітаються й інші мови. Слід кріпити основу, але й зберігати різнобарв’я, – звернувся до учасників зустрічі проректор з наукової та інноваційної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко. – Саме цій темі присвячено круглий стіл, ініційований професорами нашого університету і підтриманий Українським Фулбрайтівським колом та Українською асоціацією когнітивної лінгвістики і поетики».

У Черкасах для обговорення проблем мовної ситуації і мовної політики зібралися науковці інституту мовознавства імені О.О.Потебні, інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського, інституту української мови НАН України, Національного інституту стратегічних досліджень, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського національного лінгвістичного університету, Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, Криворізького національного університету, а також національного університету «Києво-Могилянська академії», з якою ЧНУ ім. Богдана Хмельницького налагоджує співпрацю.

Ініціатор і організатор проведення круглого столу, віце-президент Української асоціації когнітивної лінгвістики і поетики, член наглядової ради Українського Фулбрайтівського кола, професор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Світлана Жаботинська каже, що головна мета проекту – зробити так, щоб інші мови України об’єдналися навколо української. «Цей круглий стіл – лише перший крок, наступного року, за сприяння Альбертського університету (Канада), збираємося провести велику міжнародну конференцію, пов’язану з національностями і мовами України. Ця проблема має кваліфіковано вирішуватися фахівцями – лінгвістами міждисциплінарного профілю, обізнаними зі світовим доробком у таких галузях, як «мова і мозок/свідомість», «мова і психологія», «мова і суспільство», а також мовознавцями, які спеціалізуються на вивченні як української мови, так і інших мов, представлених в Україні – російської, різних мов національних меншин, іноземних мов».

Загалом, науковці висловили одностайну думку, що в Україні повинна бути єдина державна мова при збереженні прав на розвиток усіх мов, включаючи й російську. Сформована під час зустрічі робоча група фахівців-лінгвістів надасть об’єктивний аналіз сучасної мовної ситуації і в рамках спеціального проекту запропонує заходи для реалізації збалансованої мовної політики в Україні.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ