Найновіші енергетичні технології вже працюють на Черкащині

повністю автоматизованих котли на солом’яній пелетіСолома, яку спалювали просто на полях, тепер горітиме у котлах і обігріватиме дітей у навчальних закладах. Умань Черкаської області стала стартовим майданчиком для запуску пілотного проекту ПРООН/ГЕФ «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі України». Тут запустили у роботу два великих, повністю автоматизованих котли на солом’яній пелеті, які встановили у школі №9 та у дитячому садку №21. На черзі встановлення ще одного такого котла у загальноосвітній уманській школі №12. Усього в Україні такі проекти будуть реалізовані у 10 населених пунктах.

Реалізація цього проекту стала можливою завдяки виграному Уманню гранту. Обладнання було придбане і встановлене на умовах співфінансування. Близько мільйона гривень виділив міський бюджет, решту 500 тисяч євро – ООН. На урочисте відкриття опалювального обладнання завітали представники ПРООН в Україні, народний депутат України Олег Недава, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, голова обласної ради Валентина Коваленко, заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас. Разом із в.о. міського голови м. Умань Олександром Цебрієм вони взяли участь у церемонії урочистого перерізання символічної стрічки під час відкриття котелень.

Як розповів Олександр Цебрій, нині в Умані у 22 навчальних закладах відділу освіти опалення централізоване, у 6 закладах - котельні на твердому паливі, в одному закладі електричне опалення. У 12 закладах - власні котельні на газовому паливі, з них у цьому році 3 котельні переводяться на опалення біопаливом. За його словами, завдяки проекту ПРООН за опалювальний сезон міському бюджету вдасться зекономити більше 700 тисяч гривень.

Екскурсію для учасників заходу на котельні провів директор ТОВ «Авер-Тех» Дмитро Муравський. Саме на його підприємстві, яке працює в Умані, виробляються такі сучасні котли і опалення для них. А працюють на цьому підприємстві уманчани. Він розповів про переваги такого обладнання. За його словами, воно дуже енергоефективне і екологічно безпечне. Адже у печі котла пелети згорають повністю, не залишаючи шкідливих викидів. А отримана зола слугує чудовим добривом для рослин. Пелети можна виробляти як з пшеничної соломи, так і з горохової, гречаної та інших біологічних відходів. Також учасники заходу мали можливість побувати на самому підприємстві і побачити процес виробництва котлів і пелет на власні очі. Керівник підприємства провів презентацію, де розповів про виробничий процес, починаючи з того, як на полях працівники підприємства збирають на полях солому за допомогою спеціального обладнання, і закінчуючи виробництвом висококалорійних пелет. За словами Дмитра Муравського, в Україні достатньо сільськогосподарської біомаси, щоби повністю опалювати будинки і підприємства, не використовуючи природного газу.

Директор Представництва ПРООН в Україні Янтомас Хімстра висловив задоволення щодо того, що на Черкащині прагнуть переходити на альтернативні види палива, використовуючи різні відходи для тепло-та гарячого водопостачання в муніципальному секторі. Він висловив сподівання, що цю естафету перехоплять не тільки інші райони Черкаської області, а й у інших куточках України.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас додав, що Україні і Черкащині зокрема потрібно відходити від старих технологій у сфері опалення і переходити на вироблення тепла з відходів сільського, лісового господарства та інших відходів.

Голова обласної ради Валентина Коваленко зазначила, що Черкаська область вже давно і успішно співпрацює із ПРООН, і на умовах співфінансування в нас було реалізовано багато об’єктів для розвитку громад. Також вона додала, що відкриття котелень на солом'яній пелеті в Умані – це вагомий крок на шляху досягнення енергетичної незалежності. На її думку, держава повинна усіляко підтримувати і розвивати ці процеси, стимулювати підприємців, які хочуть виробляти паливо з біомаси. Це не тільки допоможе вирішити багато екологічних питань, а й створить нові робочі місця і загалом спрацює на розвиток економіки нашої держави.

 

Теми: Умань
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ