Черкаські депутати прогулюють і не пишуть запитів, – рух «Чесно»

Майже 60% депутатів Черкаської міської ради – прогульники. Серед тих, хто пропустив найбільше засідань ради – керівник фракції «УДАРу» Сергій Кудактін (41%), депутат від партії «Рідне місто» Валентина Душок (38%) та «ударівець» Нарек Казарян (33%).

 

Громадський рух «Чесно» дослідив роботу місцевих рад у рамках кампанії «Чесна весна – відповідальна осінь». Вони проаналізували відвідування депутатами Черкаської міськради засідань сесії, комісій, та написання депутатських запитів від 17 червня 2014 по 1 березня 2015 року, інформує Громадське ТБ.

– За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»). Якщо пропущених засідань більше 25%, то депутат стає «прогульником», – каже журналіст руху «Чесно» Юлія Борисенко.

Чому депутати прогулювали засідання ради вони пояснюють так:

– Ви вважаєте, що ефективність депутата – це відвідуваність сесій? Завжди у мене є поважна причина. То відрядження, службові обставини, пару раз хворів, то колись був у відпустці. Я завжди був проти бюрократичного підходу. Якщо я не можу бути присутнім, це не значить, що я не можу подивитися новини, що там відбувається. Ефективність не у відвідуванні. Якби я ходив на сесії, я би був у передовиках. Насправді, ефективна робота депутата не лише на сесії, але і за її межами. А особливо – мажоритарника. Абсолютно ніколи не думав складати мандат. Ще не вирішив, чи балотуватимуся знову, – коментує самовисуванець Сергій Кудаткін. Окрім сесій, депутат пропустив ще й 68% засідань комісій.

– У мене господарські справи, я не можу бути на сесіях. Я не можу йти з роботи. У мене конфлікт з депутатами, – виправдовується списочник Микола Булатецький, який пропустив 7 сесій, на 8 спізнився, а ще із 8 пішов раніше. Він єдиний із депутатів, який не увійшов у склад жодної комісії.

– У мене не було інтересу до роботи в комісії якійсь конкретній. Я ходжу на ті комісії, на які вважаю за потрібне, – пояснює він.

Лідерами з пропусків депутатських комісій стали: «радикал» Сергій Тищенко, «ударівець» Нарек Казарян та Володимир Бурячинський із фракції «Солідарність».

 

Володимир Бурячинський: У мене були відрядження, лікаряний. Скажіть що краще: працювати на благо людей, дітей, які мене вибрали, чи ходити на сесії? Що в вашому розумінні «працювати»? Працювати на благо міста чи що? В вашому розумінні що таке бути депутатом міської ради? Це не працювати, а ходити на сесії, дивитися, що відбувається там? Моя робота дозволяє мені працювати для виборців і виконувати ті «хотєлки», які вони хотять. Мої виборці задоволені. А ви перед тим, як дзвонити подивіться, що зроблено в моєму окрузі взагалі, – відповідає народний обранець.

Нарек Казарян: Я працюю на одному із сільськогосподарських підприємств області, тому в мене постійно роз’їзди в райони. Фізично у мене просто не вистачає часу відвідувати всі комісії, всі сесії, усі фракції. І я не бачу сенсу витрачати раз на тиждень 4-5 годин часу, щоб вивчати питання разом з комісією.

Загалом же список депутатів, які пропустили 25% і більше засідань комісії, значно більший. Таких місцевих обранців у раді понад 5%.

– Вирішуйте хто для вас депутат: той, хто будує дитячі майданчики, чи той, хто ходить на сесії та працює в комісіях. Якщо комісія не може зібрати кворум, то засідання не відбувається і рішення не приймається, на сесію не виноситься, – пояснює аналітик руху «Чесно» в Черкаській області Вікторія Феофілова.

 

Крім того, черкаські депутати не розрізняють депутатські запити та звернення, запевняють експерти.

– Депутатський запит має вищу силу, бо його має підтримати більшість депутатів за засіданні сесії. По суті, це вимога не одного депутата, а всієї ради. Звернення може написати кожен громадянин. За цю каденцію міською радою було підтримано лише 42 депутатські запити. Депутати мотивують це тим, що запити забирають багато часу, – розповідає журналіст руху «Чесно» Олена Жежера.

Своїм правом на запит скористалися всього 17 депутатів міської ради, а це лише 28% від загального складу. Для порівняння: депутати Київради, яких також обрали в червні 2014 року, за цей же час написали майже 900 запитів.

«УДАРівець» Сергій Кудактін вважає запити просто піаром: «Ви знаєте, я не бачу абсолютно різниці між запитом і зверненням. Реагування чиновника однакове на запит і на звернення. Більшість запитів – це щоб вийти на сесії, озвучить і журналісти потім би цю тему підхопили. Замість того, щоб зробити звернення в будь-яку службу, люди виходять і починають робити з цього піар. Тому запити і звернення – я абсолютно з вами не погоджуся – нема ніякої разниці».

 

Найближчим часом рух «Чесно» проаналізує роботу депутатів обласної ради та депутатів минулої каденції. Результати обіцяють презентувати протягом місяця.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  4. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  5. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  6. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  7. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  8. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  9. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  10. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ