У Золотоноші запрацювали новозбудовані очисні споруди

У Золотоноші запрацювали новозбудовані очисні споруди

Після масштабної аварії в 2004 році очисні споруди в місті Золотоноша ніяк не могли відбудувати. Увесь цей час жителі міста і району скаржилися на неприємний запах і забруднену воду. Неочищені стоки з підприємств міста потрапляли до річок Суха Згар та Золотоношка, а вже потім до Дніпра через придамбовий канал.

Керівництво області приділяло значну увагу будівництву очисних споруд у місті Золотоноша і обіцяло що до кінця серпня вони запрацюють, пише Вичерпно.

Сьогодні жителям району та міста показали результати роботи. Наразі запущена новозбудована перша лінія третьої черги реконструкції очисних споруд. Зроблені біофільтри з мікроорганізмами, які повинні очищати воду, первинні та вторинні відстійники, біореактор. Вони дають можливість насищувати стоки киснем, покращувати показники по азоту, нітратам, фосфатам. Також відповідно до проекту завершено першу і другу чергу реконструкції очисних споруд.

Як пояснив директор КП «Міський водоканал» (м. Золотоноша) Сергій Кузнєцов, основним забруднювачем річок виступають населення і Центральна районна лікарня. У лікарні побудовані локальні очисні споруди. Проте їхньої потужності не вистачає, щоб очистити стоки належним чином. Локальні очисні споруди побудували собі й найбільші підприємства-забруднювачі району. Але вони працюють тільки на 20%. Тому такі підприємства як «Арбудкомфорт» та «Сільвер Фуд» було закрито. Адже їхні недоочищені стоки забруднювали навколишнє середовище.

- За 1,5 місяці показники води змінилися в 5 разів. Реконструкція покращила результат по скидам до річок Суха Згар та Золотоношка. Наприклад, по азоту норма 16, а вже маємо 14, 6. Азот дає запах. Тому щараз ми можемо відчути, що він зменшився, — розповів Сергій Володимирович.

На фото бачимо з лівої сторони (перша банка) — воду, яка була 1,5 місяці назад і з правої сторони (також перша банка), яка є тепер.

Коли ж побудується друга гілка очисних споруд, то очікується, що до норми буде приведено ще 3-4 показники, які перевіряє екологічна інспекція.

- Якщо вчасно виділять кошти, то до кінця року ми очікуємо повністю завершити реконструкцію очисних споруд. Добудуємо один первинний і вторинний відстійник, один біореактор і аеробний стабілізатор мулу, й мулоущільнювач. Ще додатково буде збудована станція з незараження (ультрафіолетова установка). Тоді на біоставок вода буде йти повністю прозора, без осаду і мулу. А зараз ще маємо воду сіру, — говорить директор міського водоканалу.

Проінспектувати та перевірити новозбудовані очисні споруди приїхав очільник області Юрій Ткаченко.

За його словами, вже по кольору води ми можемо прослідковувати значні зміни та покращення. Півтора місяці назад вона була дуже брудною. Нині, вода, яка тече з очисних споруд, не містить мулу і пахне набагато краще.

- На перевірку очисних споруд ми запросили мешканців наближених сіл. Я за те, щоб люди на власні очі побачили результат трьохрічної роботи, якість води та її аналіз. І висловили свою думку. Також ми чекаємо на виділення коштів з Державного фонду регіонального розвитку, щоб добудувати другу лінію. Ставлю за мету вирішити проблему очисних споруд в Золотоноші вже цього року. Екологічна безпека та здоров’я людей для мене є найважливішим завданням. Люди повинні дихати чистим повітрям і пити смачну воду, — зауважив Юрій Олегович.

Враженням від проведених робіт і запуску очисних споруд поділилася жителька міста Золотоноша Наталія.

- Багато років ситуація була дуже поганою. Не працювали очисні. Приймалися різні міри, але покращень не було. Зараз завдяки нашому мерові (мер Золотоноші Віталій Войцехівський — ред.) і директору КП «Міський водоканал» Сергію Кузнєцову очисні споруди запрацювали. Думаю, що всім жителям міста і сіл буде жити комфортніше. Адже сморід ще декілька місяців тому був жахливий. Ми дуже задоволені проведеною роботою і вдячні як меру, так і керівництву області, — каже Наталія.

На думку мера Золотоноші Віталія Войцеховського, це тільки перший крок до стабілізації екологічної ситуації в районі.

- Я думаю, коли ми з Вами зустрінемося через два місяці вода буде ще кращою, ніж є зараз. Як кажуть, процес пішов. І ми докладемо максимум зусиль для того, щоб покращилися умови проживання як жителів Золотоноші, так і жителів сіл району, — зазначив міський очільник.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  2. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  7. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  8. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  9. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  10. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ