Легедзинська кіностудія «Мальви» показувала в Черкасах козацькі фільми

український козакКінофестиваль-презентація народної студії «Мальви» з Легедзиного, що на Тальнівщині, вчора пройшов в Черкаському обласному краєзнавчому музеї. Цей захід був приурочений до Дня захисника України та Дня українського козацтва, які цього року вперше відзначатимуть одночасно 14 жовтня, а його проведення стало можливим завдяки сприянню КП «Черкасиоблкіно».

На кінофестивалі тальнівчани презентували декілька кінострічок знятих за двадцять років існування народної студії «Мальви». Це презентаційний фільм про Тальнівщину та мультфільм «Моя країна – Україна» про трипільську культуру, а також фрагменти з повнометражних стрічок «Вирій», «Дарунок», «Писана торба», «Яничар» та «Ойра». Останні два фільми, за словами керівника кіностудії, директора державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислава Чабанюка, – найвідоміші. Картина «Яничар» свого часу виборола декілька перемог на кінофестивалях, а «Ойру» мали змогу переглянути шанувальники кіно чи не всієї Європи, США та Кореї завдяки зусиллям американської режисерки Неомі Умань, яка уже понад 8 років живе та працює в Легедзиному. Керівник народної студії відмітив, що актори у фільмах, які вони створюють, − це звичайні жителі Тальнівщини, що самі виготовляють автентичні костюми та зброю, вчаться їздити на конях та вправлятися зі старовинним приладдям для виконання своєї ролі.

Починаючи з першого фільму, а це ігрова кінострічка «Вирій», всі картини народної студії мають патріотичний характер, історичну основу та акцентують увагу на героїчних, бойових, власне українських моментах. Бо, за словами Владислава Чабанюка, на екранах хотілося б бачити побільше народних героїв.

− Переконаний, що саме історією треба виховувати наші прийдешні покоління, нових героїв, які б розуміли, що вони – частина великої минувшини рідного краю. Тому в наших фільмах чільне місце посідає саме історична складова, − говорить Владислав Васильович. – Свого часу ми починали з аматорського кіно, але зараз вирішили, що час братися за серйозну стрічку.

Такою, за його словами, є фільм «Казка про Чорного козака». Зйомки цієї двогодинної картини, яку автори планують презентувати у Києві найближчим часом, розпочалися ще у 2008 році. Зараз же стрічка майже повністю готова, лишилося виправити декілька моментів та накласти звукову доріжку.

− Цей кінофестиваль-презентація є своєрідною репетицією представлення нашого першого великого проекту «Про Чорного козака», знятого за мотивами казки земляка Сашка Лірника, у столиці. За сім років роботи над ним ми залучили до зйомок 474 людей, з яких близько 80 – діти. Побували на знімальних майданчиках чи не усієї України, адже нам конче потрібно було достовірно відтворити в картині колорит кінця 17 століття. Та й бюджет немаленький − більше 455 тисяч гривень. Для професіоналів сума, можна сказати, мізерна, але для самодіяльної студії практично не підйомна, − розповідає Владислав Чабанюк.

Директор КП «Черкасиоблкіно» Сергій Белих говорить, що основна мета заходу – розповісти черкащанам про творчі здобутки їхніх земляків та показати молоді, чим багатий наш край.

− Ми роками готувалися до проведення такого фестивалю. Але цього разу, якраз у переддень двох свят – Дня захисника України та Дня українського козацтва, нам вдалося організувати та провести цей захід, − говорить Сергій Белих. – Саме в цей день відвідувачі фестивалю вперше побачили фрагменти фільму «Казки про Чорного козака», над створенням якого працювали не лише мальвівчани, а й долучилися відомі українські митці. Зокрема, свій вклад у створення стрічки зробив відомий український режисер, сценарист та актор Михайло Іллєнко.

Народного колориту фестивалю також додав виступ тальнівського тріо «Дожниця», керівник якого − начальниця відділу культури Тальнівської РДА.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ