Хто пройшов смугу перешкод, той справжній воїн

цьогоріч «азовці» організували військово-патріотичний табір для дітей у Пущі-Водиці та сформували всеукраїнський штаб дитячо-юнацької гри «Сокіл Джура»Поки державі бракує ресурсів, патріотичним виховання дітей та молоді займаються волонтери. Активісти черкаського осередку Цивільного корпусу полку «Азов» окрім допомоги бійцям на фронті та реабілітації поранених в тилу також займаються вихованням «молодої зміни». Так, цьогоріч «азовці» організували військово-патріотичний табір для дітей у Пущі-Водиці та сформували всеукраїнський штаб дитячо-юнацької гри «Сокіл Джура».

Про щоденні клопоти і плани на майбутнє «азовців» Новій Добі розповів голова черкаського осередку Цивільного корпусу «Азов» Даниїл Майоров.

– Наш обласний осередок був зареєстрований лише місяць тому, хоч ініціативна група існувала ще з січня 2015 року. Спочатку основною нашою діяльністю, звісно, була допомога полку «Азов», у якому нині служить близько 50 осіб з Черкащини. Допомога різна – амуніція, продукти, лікування поранених бійців у Черкасах, юридичний супровід в оформленні земельних ділянок, а також отримання компенсацій та пільг сім’ями загиблих воїнів «Азову» з Черкащини (Сергій Амброс, В’ячеслав Гальва та Роман Сокуренко – авт.). Але окрім матеріальної та гуманітарної допомоги фронту ми прагнули зробити щось і для тилу, зокрема для патріотичного виховання молоді, якому, на жаль приділяється дуже мало уваги. Тож, за ініціативи Андрія Білецького було прийнято рішення створити національно-патріотичний виховний табір для дітей та молоді з військовим ухилом. Інструкторами в таборі стали як волонтери «Азову», так і бійці, що перебували у госпіталі в Пущі-Водиці, недалеко від табору.

За словами Даниїла Майорова за 9 змін (зміна тривала тиждень) через табір пройшло 300 дітей від 9 до 17 років. Умови були більш ніж привабливими – для дітей військовослужбовців (а їх було близько половини) перебування в таборі виявилось взагалі безкоштовним. Батьки інших дітей (в основному з оболонського району Києва та інших міст) мали сплатити лише за харчування.

– Умови перебування в наметовому таборі бути «спартанськими», а кожен день перебування дітей – розписаний мало не по хвилинах. В програмі –козацькі забави, правила поводження зі зброєю (зброю, звісно, видавали несправжню), прийоми самозахисту, основи надання першої медичної допомоги, лекції з історії, різні квести. Після 5-денного навчання – екскурсія на тренувальну базу полку «Азов», звідки підготовлені бійці відправляються на фронт, а потім – останнє випробування – подолання смуги перешкод, де кожен мав можливість себе випробувати. Смуга перешкод, до речі, включає в себе етапи складні як фізично, так і психологічно, коли доводиться пролазити під «ворожими розтяжками» через багнюку, але діти мужньо її долали. Що нас здивувало – деякі дівчатка навіть «давали фору» хлопцям. Серед дітей тоді у таборі навіть легенди ходили, що той, хто пройде смугу перешкод може вважатися справжній воїном, – жартує Даниїл.

«Сокіл Джура»: наказ міністра не рятує ситуацію

Ще один проект «азовців» – впровадження в школах Черкащини дитячо-юнацької патріотичної гри «Сокіл Джура». Як стверджує Даниїл Майоров, незважаючи на наказ міністра освіти запровадити цю гру в усіх школах України, справа на місцях йде дуже туго. Освітяни не мають ні ресурсів, ні особливого ентузіазму брати на себе додаткові обов’язки.

– Гра включає в себе кілька етапів: туристичний, спортивний, військово-патріотичний, силовий та інтелектуальний. Серед завдань, які мають виконати діти – таборування, облаштування польової кухні, оборона табору, подолання смуги перешкод, козацькі забави, стройова підготовка, різноманітні історичні та краєзнавчі вікторини. Гра дозволяє не лише згуртувати дітей, дати їм навички виживання в умах дикої природи, зробити сильними тілом і духом, а ще й має патріотичний ухил, тому, поки освітяни розбираються хто й за що відповідає, ми намагаємось діяти власними силами. Нині утворили Всеукраїнський штаб гри, у районах співпрацюємо з місцевим козацтвом, а в школах проводимо уроки мужності. На кожен такий урок запрошуємо когось із бійців, які уже демобілізувалися або перебувають на реабілітації. Вони розповідають дітям про бойові операції, в яких брали участь, а також навчають прийомам надання першої медичної допомоги.

Зараз кількість волонтерів черкаського осередку Цивільного корпусу полку «Азов» нараховує близько 100 осіб. Тим часом відкриваються осередки й в інших містах – Умані, Смілі, Кам’янці, Каневі, Корсунь-Шевченківському. У планах «азовців» – подальше проведення військово-патріотичних таборів та вишколів для дітей та юнацтва вже в Черкасах, а також допомога армії – стільки, скільки буде потрібно.

Добровольчий полк «Азов» було створено у травні 2014 року. Перший осередок полку виник ще під час подій на Майдані і мав назву «Чорний корпус». Згодом корпус переріс у батальйон «Азов», а потім і в полк, що отримав важку техніку та артилерію. Нині полк входить до складу Національної гвардії України.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ