Результати виборів у Черкасах визначають не виборці, а «великі дяді» з Києва, – колишній голова ТВК

Члени Черкаської міської виборчої комісії минулого складу скликали вчора прес-конференцію і заявили, що не збираються більше мовчати. Зазначають, що підштовхнув їх до цього факт виявлення Придніпровською ТВК бюлетенів без відповідного ступеню захисту та взагалі розпуск цієї комісії.

Члени Черкаської міської виборчої комісії минулого складу скликали вчора прес-конференцію і заявили, що не збираються більше мовчати. Зазначають, що підштовхнув їх до цього факт виявлення Придніпровською ТВК бюлетенів без відповідного ступеню захисту та взагалі розпуск цієї комісії.

Передусім, екс-голова міської ТВК Анатолій Кошовий зробив гучну заяву про те, що результати виборів у Черкасах визначають не черкасці, а «великі дяді, які сидять в Києві та бігають по ЦВК і вирішують там питання».

– Коли в списках певних партій ми виявляли невідповідність закону, ми не реєстрували ці партії. Але зразу піднімався «вой» в ЦВК. Сама секретар ЦВК мені дзвонила і в грубій формі казала: «Я тобою конкретно займусь». Було відчуття, що в її кабінеті хтось сидить і вона на ту людину працює. З таким брутальним ставленням ЦВК я зіштовхнувся вперше. ЦВК не хвилювала Партія простих людей чи Народно-трудовий союз, цікавила тільки одна партія, – пригадує колишній голова ТВК.

Розповіли члени комісії і про скандал із бюлетенями, наголошуючи, що в них відсутній потрійний захист. Анатолій Кошовий розповів, що свого часу очолювана ним комісія встановила як ступінь захисту ключові слова «Влада Черкаси 2015».

– Член комісії часто брала з собою внучку Владу. І я запропонував взяти це ім’я для виборчого бюлетеня. То я запитую: а де це ключове слово на виборчих бюлетенях? Якщо нашу постанову про виборчі бюлетені із ключовими словами нова комісія не відмінили, то звідки ж тоді на бюлетенях взявся тризуб? – дивується Кошовий. – Тепер подумайте про те, кому це вигідно.

Юрист ТВК Людмила Бордунос додає, що захист робиться для того, щоб документ не можна було фальсифікувати. А нова комісія, за її словами, змін у вибір ступенів захисту бюлетенів опісля не вносила.

Розповіли члени колишньої комісії і про те, як самі бюлетені доставляли до Черкас. Їздив їх забирати у складі трьох осіб колишній заступник черкаської міської виборчої комісії Станіслав Метельський.

– Бюлетені були вже складені в заводську упаковку. Тобто ми їх прийняли вже по факту, звіривши лише самі пакунки, – зазначає Метельський. – А коли ми привезли вантаж мені було повідомлено, що я відсторонений, і я навіть не міг потрапити на засідання комісії. Коли вже пізніше я побачив по телевізору вміст цих бюлетенів, то я жахнувся і мені стало соромно за те, що ми це привезли.

Водночас, як розповів Анатолій Кошовий, друкарня також мала спрямувати до Черкас ще й спецпакет, заклеєний сургучем із зразками надрукованих бюлетенів. Він стає в нагоді під час підозр на фальсифікації. Та до Черкас такий пакунок не привезли.

– Пакет передається слідчим органам і потім вони звіряють, чи є на бюлетенях ступені захисту, – тлумачить Анатолій Кошовий. – У цьому пакеті зазначається, де розміщено ключове слово, які ступені захисту.

Тобто, як наголошують члени колишньої комісії, не було зроблено необхідного контролю за самим процесом друку бюлетенів. До того ж нинішня комісія не дотримувалася календарного плану, розробленого ЦВК.

– Календарні терміни вже давно пройшли, а результатів виборів й досі немає, – зауважує екс-голова комісії.

Коли є такі серйозні порушення закону, то результат виборів може бути сумнівним, переконаний Анатолій Кошовий. Виявлення бюлетенів з тризубом замість напису, визначеного як захисного в постанові ТВК, наголошують члени комісії, пояснює появу на дільницях бюлетенів різної довжини. Анатолій Кошовий узагальнює, зауважуючи, що в Черкасах дуже гарно працює принцип Гебельса – чим відвертіша брехня, тим більша ймовірність, що в неї повірять.

– Факт фальсифікації, – додає юрист Людмила Бордунос, – можна було б встановити єдиним чином – шляхом перерахунку голосів на дільницях. Однак такому процесу, що в Придніпровській, що в Соснівській комісії сильно перешкоджають. А черкаська міська виборча комісія скасувала усі рішення про будь-який перерахунок.

Згадали присутні на прес-конференції і події на Придніпровській районній. Як повідомлялося раніше, вона не змогла зробити перерахунок бюлетенів, а потім взагалі була розпущена міською виборчою комісією.

– Нам не давали зробити повторний підрахунок, хоча було рішення колегіальної комісії. Чому так відбувалося ми зрозуміли, коли провели повторний підрахунок і виявили фальсифікацію. Однак після цього нас розпустили. Підставою для цього міська комісія назвала систематичні порушення закону, мовляв, ми некомпетентна комісія, – розповіла член Придніпровської ТВК Ірина Журавльова. – Нам взагалі заборонили доторкатися до виборчої документації. Двері до сейфу з документацією заблокували правоохоронці.

Юрист Людмила Бордунос також розповіла, що постанову про розпуск комісії ТВК ухвалила без необхідного кворуму. Додає, що докази цього є на відео. З приводу правопорушень, зафіксованих членами комісії, подані заяви до ЦВК та міліції.

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ