Медик-стрілок Наталя Співак із Таганчі

Медик-стрілок Наталя Співак із ТаганчіУ Каневі та Канівському районі триває мобілізація. Щодня працівники військкомату розносять повістки до осель військовозобов'язаних чоловіків. Хтось із них, усвідомлюючи свій обов'язок перед Батьківщиною, йде до військкомату, відправляється у військові частини, хтось вишукує можливість, аби ухилитися від мобілізації. Але чимало наших земляків не чекають повісток, а свідомо, за власною волею йдуть на війну. Як правило, це чоловіки молодшого та середнього віку. Утім, як стало відомо "Дніпровій Зірці", нещодавно у військо попросилася жінка, а точніше, дівчина: до Збройних Сил України добровольцем пішла 19-річна таганчанка Наталія Співак. Вона - сирота, живе без батька й матері, які померли. Її підтримують троє старших братів, один з яких, до речі, також служить у зоні проведення АТО.

Отже, фельдшеру з села Таганча Наталії Співак 19 років. Нині вона - єдина жінка-доброволець у Канівському районі. Близько двох тижнів тому Наталія прибула з Канева на полігон у місто Рівне, де проходить обов'язковий курс військового навчання.

- Я була на Майдані з лютого по березень 2014 року, робила перев'язки пораненим. Коли почалася війна, була готова одразу ж з Майдану відправитись на передову, але тоді у військкоматі мені відмовили, - розповідає Наталія. - Минув рік, я спробувала знову, й з другої спроби мене оформили добровольцем. Мріяла вступити до медичного університету, але вирішила зробити це після війни. Тепер я проходжу навчання за спеціальністю медик-стрілок і готуюся до відправки в зону АТО. Навчанням я задоволена. У нас проходять як практичні, так і теоретичні заняття. Підйом о 6-й ранку, потім сніданок, отримання зброї, шикування, після якого ми приступаємо до занять. Заняття тривають до пізнього вечора, наприклад, вчора стрільби закінчились о пів на першу ночі. Нас навчають усьому, що знадобиться на передовій. Насамперед, тактичній медицині, стрільбі із різних видів стрілецької зброї, орієнтуванню, топографії, розвідці тощо. Я вже навчилася копати окопи, стріляти, кидати гранати, пройшла "обкатку танком". Все це надзвичайно цікаво. Коли ми здаємо нормативи, намагаюся пройти випробування першою, аби не бачити чужих помилок. Поки що в мене виходить непогано. Я вже завоювала авторитет не тільки серед солдатів, а й у командирів.

У рідній Таганчі Наталю че-кає брат Олександр, який був її опікуном до повноліття. Сім років тому дівчина втратила маму, а ще раніше, у 2000-у році - батька. Окрім Олександра в дівчини є ще два брати, один з яких, Микита Співак також проходить службу в зоні АТО.

На запитання, як Олександр відпустив її на війну, Наталія відповідає:

- Він знає, що я дуже вперта й сильна, якщо щось задумала, то обов'язково досягну своєї мети. Хоч брат і був проти того, щоб я йшла воювати, не дозволяв, але моє бажання допомагати на передовій нашим солдатам було настільки великим, що він, зрештою, погодився з моїм рішенням.

1 серпня  ц.р. Наталя Співак прийняла присягу на вірність Україні. Тепер дівчина готується до відправки у 128-у окрему гірсько-піхотну бригаду.

- Напередодні на навчаннях випадково вимастила форму в смолу. Випрала, але до ранку форма не висохла. Так і приймала присягу в мокрій формі, - з усмішкою розповідає Наталя.

На навчаннях дівчина знайшла нових друзів і зізналася у розмові з кореспондентом, що навіть встигла закохатися. Її обранець Віталій також з Черкащини, з Чорнобаївського району. Схоже, що почуття між молодими людьми взаємні.

- Годують нас тут добре, але мені не вистачає солодощів і вітамінів, навіть волосся стало ламким, ніякої зачіски з нього не зробиш, - ділиться дівчина. - Втім, вчора на занятті із розвідки ми отримали завдання самостійно знайти собі їжу, й Віталій приніс мені цілий картуз слив і аличі. Було дуже смачно й надзвичайно приємно.

На труднощі солдатського життя й побуту Наталія не нарікає, єдине - важко цілий день ходити в берцях, але дівчатам, яких на полігоні зараз декілька, дозволяють перевзуватися в кросівки.

- Нічого складного у військовій службі я не бачу. Навпаки - мені подобається те, що я роблю. Крім того, сподіваюся, що військова служба допоможе мені стати більш відповідальною й виховати в собі інші корисні якості. Тут доводиться  відмовлятися від своїх старих звичок. Наприклад, раніше я не могла їсти із спільного посуду, гидувала, зараз вже переборола в собі це відчуття. Мені дуже подобається стріляти, сподіваюсь, що в АТО мені доведеться бути більше стрілком, ніж медиком, - говорить дівчина.

ВІД РЕДАКЦІЇ. Хоча Наталя не просить про допомогу, із розмови з нею ми дізналися, що їй потрібні запасний комплект форми, спальний мішок (солдатам доводиться спати в полі в наметах), військовий рюкзак, тактичні рукавички. Якщо ви бажаєте допомогти Наталії, зателефонуйте до нашої редакції за номером 3-24-16.

Підготувала Марія Гламаздіна

Дніпрова Зірка

 

Теми: Канів
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  4. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  5. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  6. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  7. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ