У Черкасах наступного року з’явиться вірусологічна лабораторія, де виявлятимуть ВІЛ/СНІД

Більше трьох тисяч черкащан мають статус ВІЛ-інфекції, із них 76 дітей. Лише в поточному році від недуги померли 49 жителів. Про проблеми поширення ВІЛ/СНІДу 1 грудня говорили на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби із цією хворобою.Більше трьох тисяч черкащан мають статус ВІЛ-інфекції, із них 76 дітей. Лише в поточному році від недуги померли 49 жителів. Про проблеми поширення ВІЛ/СНІДу 1 грудня говорили на прес-конференції з нагоди Всесвітнього дня боротьби із цією хворобою.

Аби якнайбільше жителів краю мали можливість обстежитися на наявність інфекції, на базі Центру профілактики та боротьби зі СНІДом вже наступного року відкриють першу вірусологічну лабораторію. Наразі зразки крові доводиться направляти до столиці. Обладнання надасть фірма Еббот, а реактиви − міжнародні організації. Сума інвестицій сягне 9,5 млн грн. За пропозицією профільного міністерства, нова лабораторія обслуговуватиме і жителів Кіровоградщини.

− Наприкінці 2013-го року в світі було інфіковано більше 70 мільйонів людей і 35 мільйонів від цього захворювання померли, − говорить головний лікар КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Петро Левченко. − Це загроза людству і національній безпеці нашої держави, бо Україна в Європі та країнах Центральної Азії посідає друге місце за темпами приросту ВІЛ-інфекції. Черкащину ця біда не минула: ми посідаємо за різними показниками 6-7 місце по Україні. Під час епідемії у нас було зареєстровано і внесено в реєстр біля шести з половиною тисяч ВІЛ-інфікованих. Уже більше 30-ти тисяч людей в Україні пішли з життя через СНІД.

Він додав, що нині на диспансерному обліку перебуває більше трьох тисяч жителів краю та 1 350 осіб, які отримують антиретровірусну терапію. 280 малюків, народжених від інфікованих жінок, перебувають під наглядом фахівців щодо підтвердження у них статусу ВІЛ (до півторарічного віку), 76 дітей – статусні (25 дітей – жителі Черкас). 92% інфікованих черкащан – люди працездатного віку.

Петро Левченко розповів, що цього року тестування на ВІЛ/СНІД провели серед колективів 6-ти установ Черкащини – трьох навчальних закладів та трьох підприємств. Зголосилися перевіритися понад дві тисячі людей.

− Ми виявили ВІЛ-позитивних, які і не підозрювали, що їх може торкнутися ця проблема, − сказав він. – Хочу наголосити також, що у області немає жодного населеного пункту, де немає ВІЛ-інфікованих жителів.

Найвищий рівень поширення захворюваності на ВІЛ−СНІД у Черкасах, Смілі, Ватутіному, Тальнівському, Канівському, Жашківському та Христинівському районах.

Також учасники заходу наголосили на важливості усвідомлення пацієнтами і суспільством стійкості надання ВІЛ-послуг, адже якщо інфікований безперервно отримує належну терапію, він перестає бути заразним для інших. Заступник головного лікаря КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом Ірина Білоус розповіла, що на Черкащині є подружжя, в яких один із партнерів має статус ВІЛ і лікується, то пари живуть статевим життям відкрито і вірус не передається.

Аби страх зараження не відштовхував медиків від ВІЛ-позитивних пацієнтів, у області стартував проект RESPECT щодо зменшення дискримінації, пов’язаної з ВІЛ у медзакладах.

− Спочатку ми медиків опитуємо, потім навчаємо, а потім повторно опитуємо і бачимо, наскільки стигма і дискримінація змінюються. На наших тренінгах різняться цільові аудиторії тих медичних працівників, які вже були на навчанні у Центрі СНІДу і тих, хто не навчався, хто вперше стикається з цією темою, − зазначила координатор тренінгової роботи проекту ф. – Іноді питання, які ставлять медики, нас дивують, але ми радіємо, що можемо їм дати більше інформації. Навіть було питання від лікаря про те, чому не можна відокремлювати дітей із ВІЛ у окрему групу в садочку. Для мене це було шоковим запитанням. Але вже є перші результати і маємо вдячних пацієнтів, які не бояться озвучувати свій статус в лікарнях. Сподіваємося, що ситуація стане ще кращою у майбутньому.

Вона також наголосила на тісній співпраці неурядових організацій та комунальних закладів щодо питань ВІЛ/СНІД у області.

Також учасники прес-конференції нагадали про три шляхи передачі інфекції: через кров (наркотики, а також  малоймовірні – через інструменти: тату, манікюрні кабінети, стоматологія тощо), через статевий контакт та від матері до дитини. Прикметно, що за умов раннього діагностування захворювання у вагітної жінки завдяки лікуванню можна народити здорову дитину.

Як наголосив головний лікар КЗ «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Петро Левченко, СНІД – це хронічне поки-що невиліковне, але не смертельне захворювання за умови лікування. Світова політика у сфері протидії ВІЛ/СНІДу базується на досягненні мети «90-90-90»: тобто до 2020-го року 90% людей в світі, які живуть із ВІЛ, повинні знати про свій статус, 90% усіх цих людей мають отримувати лікування і 90% таких людей не зможуть нікого заразити через мінімальне вірусне навантаження.

Вирішальну роль у поширенні ВІ/СНІД, переконані спікери прес-конференції, відіграє стиль життя, виховання підростаючого покоління та відповідальність кожного жителя планети.

По суті, поради як не заразитися ВІЛ прості: не вживати наркотики та не мати незахищених статевих контактів. Оскільки діти дошкільного віку не можуть робити таких дій, їх перебування у колективах цілком безпечне.

Довідка:

Станом на 1 жовтня 2015 року в області офіційно зареєстровано 6 тисяч 412 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, в тому числі 2 тисячі 271 випадок захворювання на СНІД, 941 випадок смерті від інфекції.

У Черкасах на 100 тисяч населення припадає 463 випадки інфікування.

55% інфікування відбувається статевим шляхом.

До теми:

Консультування та тестування можна отримати у фахівців Черкаського обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом по вул. Нечуя-Левицького, 24.

Тел: 64 92 39.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

 

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ