Відбулася публічна дискусія "Що треба знати українським політикам про розвиток стосунків України, США і Росії"

Ілля Пономарьов – російський політичний діяч, підприємець в сфері високих технологій. Депутат Державної думи Росії 5-го і 6-го скликань. 20 березня 2014 року єдиний проголосував проти приєднання Криму до Росії. Влітку того ж року виїхав із Росії до США, але у зв'язку із сфабрикованою кримінальною справою не зміг повернутися на батьківщину. На даний час перебуває у федеральному розшуку, залишаючись депутатом Держдуми, проживає в США.

30 листопада відбулася публічна дискусія "Що треба знати українським політикам про розвиток стосунків України, США і Росії", що проводилася в Києві в рамках проекту «Академія сучасного політика» (далі – АСП).

Як зазначила керівник проекту АСП Марія Колесник, дискусія – це пошук відповідей на запитання: як вплинуть зміни на політичній арені на події в Україні, зокрема в питаннях повернення Криму та припинення протистояння на Сході?

Учасники, зокрема політичні аналітики Олександр Палій, Павло Жовніренко, Володимир Цибулько, радник міністра освіти і науки Сергій Пархоменко, помічники народних депутатів, представники керівництва Міжнародної комісії з прав людини, учасники АТО та громадські діячі, побудували дискусію у форматі "запитання - відповідь". Зі вступним словом до аудиторії звернувся Георгій Сигуа, професор, доктор економічних наук, віце-президент Асоціації економістів-міжнародників України та представив ключового спікера заходу Іллю Пономарьова, депутата Державної думи Росії 5-го і 6- го скликань.

На думку російського політика, Україна - це та "голка, на вістрі якої знаходиться кінець путінського режиму". І це не дивлячись на те, що на тлі подій в Сирії риторика США щодо Росії і в зворотному напрямку дещо видозмінюється: від відвертої ворожнечі до обережної риторики партнерства в боротьбі з ісламським радикалізмом. В цілому світ балансує між миром і війною. Лише війною не "гарячою" і не "холодною", як це було в минулому столітті. А війною гібридною з урахуванням ядерного потенціалу США і Росії, і фатальності для людства в разі його застосування.

Щодо місця України на світовій політичній сцені Ілля Пономарьов зазначив: " Головним фактором, який визначає місце країни в політичних розкладах, є, безперечно, населення. В цьому контексті Україна могла б стати вирішальним гравцем в Європі. Але за умови певних важелів. Перший - Україна має сама відчути себе таким гравцем. Не периферією Європи, не пострадянським простором, а справжнім гравцем. Перш за все, це має відбутися на рівні політичної еліти. На друге місце я б поставив економіку. Україна уже зараз - великий постачальник сільськогосподарської продукції, що для 21 століття є вирішальним ресурсом. Україна може стати також енергопрофіцитною державою і головним із постачальників енергоресурсів. Тут навіть нічого придумувати не потрібно, а просто повернутися до практики 70-х років. Це все цілком реально. Третій важель - це потенційний ринок України, як великої європейської держави. В той же час потрібно зазначити, що ті економічні лекала, які зараз пропонують Україні міжнародні фінансові організації до успіху не призведуть. Уряду України потрібна власна стратегія з чітко окресленими цілями, що здійснюється за підтримки народу. Такої наразі нема. Ось головна причина, чому на даний час портом моєї приписки є США, хоча більшість часу я працюю в Україні".

Учасники дискусії торкнулися питання перспективи Росії, обговорюючи проблематику Криму та Донбасу.   На твердження Іллі Пономарьова, настрої майже 80% населення Росії є психозом, який роздмухується за вказівкою Путіна. А політика Росії перетворилася з інтеграційної на колоніальну під виглядом месіанства – звільнення світу від хунт і антинародних режимів. Використовуються і трагічні події, як от терористичні акти в Парижі, для підтримки лінії Путіна як провидця і захисника миру в Росії від бандерівців та радикальних ісламістів. "В той же час ситуація в Росії не однозначна і досить хитка. При відсутності явного сепаратизму на сьогоднішній день вона має всі підстави змінитися раптово. Як це було при розпаді СРСР. Головне питання – не коли це станеться. Тут питання – стане або ні цей больовий шок кінцем Росії у нинішніх кордонах", - наголосив російський політик.

В Україні вирішення питання територіальної цілісності залежить від багатьох факторів, які вималюються найближчим часом як в самій країні, так і на міжнародній арені.

На переконання Іллі Пономарьова, питання повернення Криму і завершення військового протистояння на Донбасі будуть розв'язані в різних площинах аналогічно різниці передумов того, що сталося.

"Анексія Криму є результатом виключно рішення Путіна. Навіть його найближче оточення було зацікавлене спрацювати по абхазькому або південно-осетинському сценарію. В такому разі світ не мав би підґрунтя вводити будь-які санкції. Але Путіну було надважливо показати, що внаслідок "майданів" розвалюються країни, відповідно жодні революції не можуть бути успішними. Донбас – це зовсім інша історія. Там процес йшов знизу за рахунок пристосуванців, які керувалися своїми кар'єрними, комерційними інтересами, та деяких романтиків. Путін скористався ними, хоча і не збирався приєднувати Східну Україну", - наголошує Ілля Пономарьов.

Російський політик поділився своїм баченням кримського питання: "Питання Криму є імперіалістичним як для України, так і для Росії. На даний час в умовах сирійського конфлікту ситуація з півостровом розмивається. Захід розуміє, що в найближчі 10 років питання Криму не "розрулити", тому й відчувається відхід від цієї теми особливо з огляду на те, що в економічній площині Україні поки що нема чим похвалитися. Якщо Україна вважає, що ця частина території належить їй, то потрібно діяти так, аби вона сама забажала повернутися в українське лоно".

Підводячи підсумки дискусії, аудиторія зійшлася в єдиній позиції: ситуацію в Україні треба розглядати в контексті світових процесів, хоча є й інша сторона медалі – це перелом в економічній ситуації від сталого падіння до сталого підйому. Але для цього потрібна політична воля і злагоджена командна робота українського уряду.

Нагадаємо. Ілля Пономарьов – російський політичний діяч, підприємець в сфері високих технологій. Депутат Державної думи Росії 5-го і 6-го скликань. 20 березня 2014 року єдиний проголосував проти приєднання Криму до Росії. Влітку того ж року виїхав із Росії до США, але у зв'язку із сфабрикованою кримінальною справою не зміг повернутися на батьківщину. На даний час перебуває у федеральному розшуку, залишаючись депутатом Держдуми, проживає в США.

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  3. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  4. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  5. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  6. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
  10. Изучение покера в онлайн-школе: какие курсы подойдут игрокам?
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ