У Черкасах вшанували пам’ять загиблих в роки голодоморів та під час подій на Майдані

річниця Революції Гідності

Учора в нашій державі пройшов День пам’яті жертв голодоморів, а також річниця Революції Гідності. У Черкасах з нагоди цих скорботних дат сьогодні відбулись масові заходи за участю громадськості міста, духовенства, а також представників міської та обласної влади.

У Соборному парку відбувся спільний молебень за всіх замучених у голодні роки 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947, а також усіх, хто ціною свого життя відвойовував нове майбутнє для нашої держави на Майдані.

річниця Революції Гідностірічниця Революції ГідностіДалі - черкащани із 30-метровим національним прапором пройшли почесною ходою до площі ім. Т.Г.Шевченка, де продовжились пам’ятні заходи.

Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, прочитав поминальну молитву. Після цього усі присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій в Україні, українці проводять всеукраїнську акцію "Запаліть свічку пам'яті жертвам голодоморів".

День пам'яті жертв голодоморівДень пам'яті жертв голодоморівДень пам'яті жертв голодоморівДень пам'яті жертв голодоморівТож у суботу, 22 листопада, на площі ім. Т.Г.Шевченка із запалених лампадок черкасці створили величезний хрест.

Як розповіла директор департаменту організаційного забезпечення Черкаської міської ради Лілія Маліщук, міська влада Черкас активно долучилась до вшанування Дня пам’яті жертв голодоморів та річниці Революції Гідності.

Зокрема, було закуплено тисячу лампадок, які безкоштовно роздані містянам, які сьогодні завітали на площу ім. Т.Г.Шевченка, аби згадати усіх загиблих у страшні роки голодоморів та під час подій на Майдані.

– Акція "Запали свічку" - це знак нашої пам’яті. Це святий вогник, який зігріє душі загиблих. Це світло очищення задля нашого майбутнього,
 – наголосила Лілія Миколаївна.

Водночас владика Іоан зауважив, що голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. І тільки правда про геноцид українського народу і пам’ять про всіх полеглих здатні звільнити нас від мороку минулого.

Доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Богдана Хмельницького Віталій Масненко розповів, що у 20 столітті Україна пережила три голодомори: 1921-1923 років, 1932-1933 років та 1946-1947 років. Проте голодомор 1932-33 років був наймасовішим і найжорстокішим. Його визнано злочином проти людства.

– Голодомор став наслідком цілеспрямованої політики сталінського режиму проти українського селянства. Черкаси на початку 30-х років були типовим містечком – центром аграрного району. Тому голодомор тоді спричинив хвилю вимушеної міграції з голодного села до не менш голодного міста в пошуках хліба, в пошуках порятунку від лютої смерті. Але комуністичний режим свідомо ставив перепони на шляху голодних дітей та жінок, позбавляючи їх останнього шансу на виживання. Такі історії ще пам’ятають старожили Черкас, і ми не вправі не донести до нащадків страшну правду. Бо забутий урок історії означатиме можливість для повторення катастрофи світового значення, – наголосив Віталій Васильович.

Разом з тим, акцентував, що сьогодні важливо не лише пам'ятати про жертв голодоморів, а й не допускати до влади людей, які можуть призвести до подібних трагедій.

– У нас попереду кропітка робота з відновлення історичних відомостей про подробиці цих подій, про кількість жертв та про місця поховань. Ми прагнемо відновити кожне ім’я мучеників голодоморів. Над цим працюють вчені та краєзнавці міста, – відзначив Віталій Масненко.

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ