Андріївські вечорниці на Канівщині та Уманщині

Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. До прийняття християнства свято називали Калитою. Потім первісна назва була замінена на свято Андрія ПервозваногоСеред осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. До прийняття християнства свято називали Калитою. Потім первісна назва була замінена на свято Андрія Первозваного, розповідає Галина Заболотна,  директор Костянецького будинку культури..

За стародавньою християнською легендою апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в Царгороді, на побережжі Чорного моря та околицях Києва. В староукраїнському літописі, що датується XIII століттям, знаходимо такий переказ: "Андрій навчався у Синопі. Коли прийшов до Корсуня, побачив, що з Корсуня близько до Дніпрового гирла. І пішов у Дніпрове гирло. Відтіль поплив вгору Дніпром, став під горами на його березі. Вставши вранці, сказав до учнів, що були з ним: "Чи ви бачите ці гори? На цих горах засяє ласка Божа і буде великий город, і Бог збудує багато церков". І вийшов на ці гори, поблагословив учнів своїх і поставив хрест, і, помолившись Богові, зійшов із цієї гори, де опісля був Київ. І поплив угору Дніпром...".

Таким чином, як переповідає переказ, апостол Андрій першим приніс християнську віру в Київ. Там на честь святого Андрія Первозванного і з'явилось свято.

Звичаї та обряди в день цього святого мають дохристиянський характер: ворожіння, заклинання, ритуальне кусання калити (коржа з білого борошна).

Кожен рік в ЗОШ №3 проводяться андріївські вечорниці, але в цьому році вони були особливими. Зал школи не вміщав глядачів - це і учні та вчителі школи, батьки учнів, бабусі та запрошені.  Готували захід учні 11 класу. Вели вечорниці – Алла Валюк та Вячеслав Штейман. За святковим столом – гості, дівчата та хлопці в барвистих українських костюмах, на столі -  традиційні страви: вареники, коржі з маком, пиріжки та пампушки. Господиня  Лихошерста Альона та її донька Курочка Анна порядкують  в хаті, чекають гостей. Спочатку до хат із піснями приходять святково одягнені дівчата, за ними ватага хлопців. Серед хлопців Стецько –Салюк Олександр, Олексій - Миколаєнко Богдан, Виборний – Іваненко Святослав та Возний - Чорний Микола. Дівчата – Наталка Потьомка та Уляна Хоменко Марина. Талановиті актори так зіграли своїх персонажів, що здавалося ми перенеслися у ті давні часи.

Була і калита, хто не зміг її вкусити був вимазаний сажею.  Вечір супроводжувався  вдалим гумором, піснями  та жартами.  Захід зацікавив всіх присутніх. Адміністрація школи висловила глибоку вдячність за підготовку та проведення вечора вчителю вищої категорії української мови та літератури Цюкало Людмилі Григорівні та Костянецькому будинку культури.

В селах Уманського району пройшли вечорниці на Андрія

В Родниківському Будинку культури 12 грудня відбулося свято "Вечорниці на Андрія", яке організували учасники вокального ансамблю «Вербиченька».

Із в’язанкою тематичних пісень завітав ансамбль української народної пісні «Родичі» села Дмитрушки.

Свято було пересипане намистом українських традицій, серед яких: співанки, забави, конкурси, етнічні танці та дотепний гумор.

День Андрія традиційно є великим молодіжним святом із своєрідними ворожіннями та забавами. Цікаво, що в цей день парубкам дозволялися різні витівки. Наприклад, у тих батьків, які забороняли їм гуляти зі своїми доньками, хлопці вночі могли зняти ворота чи розібрати воза і виставити їх на дах хати або занести в інший бік села. Але всі ці прикрощі прощалися. Молодь розходилася по своїх оселях, щоб через рік знову зібратися разом і організувати нові Андріївські вечорниці.

Серед осінньо-зимових свят виділяється, мабуть, найцікавіше - день Андрія Первозванного, чи, як його ще називають у народі, Калита. Свято припадає на 13 грудня і є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя. До прийняття християнства свято називали Калитою. Потім первісна назва була замінена на свято Андрія Первозваного

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. На території Черкаської області можливі підтоплення заплав і понижених територій біля річок.
  2. Черкаський університет від початку повномасштабного вторгнення передав військовим майже 4 млн грн
  3. Сплатить штраф за хибний виклик: черкащанка повідомила про зґвалтування доньки сусідів
  4. 23-річна жінка, яка збувала наркотики, проведе за ґратами 6 років
  5. У декількох районах Черкащини зафіксували жовтий дощ
  6. На Черкащині можуть ввести графіки обмеження енергоспоживання, – Укренерго
  7. Как выбрать одежду для хорошего самочувствия? Практическое руководство
  8. У разі доведення вини, «горе-продавцям» світить до 12 років позбавлення волі
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ