Театр. Півроку після пожежі

Що відбувається із проектними роботами, і яким буде черкаський театр після відновлення? Цього сьогодні не знають навіть самі театрали…

Із дня пожежі в Черкаському театрі минуло півроку. Першого липня на 3 поверсі балкону загорілося кілька крісел. Як наслідок – повністю зруйновано глядацьку залу, обвалився дах, від вогню та води пошкоджені коридори та інші приміщення.

Після пожежі

Після такої надзвичайної ситуації політики наввипередки заявляли про порятунок театру та особистий контроль за справою, інформує Громадське ТБ: Черкаси.

Першим про свою готовність допомогти театру заявив нардеп Владислав Голуб. Він пообіцяв "вибивати кошти" з резервного фонду державного бюджету. ЗМІ повідомляли, що Владислав Голуб мав щодо цього розмову із Віце-прем'єр-міністром України Геннадієм Зубком.

Народний депутат України Микола Томенко заявив, що звернеться до Міністерства внутрішніх справ і Генеральної прокуратури щодо розслідування інциденту.

Пізніше шукати державне фінансування пообіцяв і народний депутат Олег Петренко: «Разом із обласною владою і Владиславом Голубом зробимо все, щоб знайти кошти на реконструкцію театру. Як на мене, то єдине питання: встигнемо цього року або вже наступного...».

Депутат Верховної Ради України Володимир Зубик, на окрузі якого розташований театр, запевнив, що "включатиметься" у питання ремонту театру. «Очевидно, щоб привести драмтеатр до ладу, це коштуватиме мільйон доларів. Як мінімум... Точно я його не осилю лише своїм коштом, – визнав Володимир Зубик. – Я готовий із власної кишені 400 тисяч дати. Але це при умові, що я буду розуміти кінцевий план». Також він припустив, що для ремонту зможе долучити свої "будівельні ресурси".

Не були осторонь і політики місцевого рівня. Тоді ще міський голова Сергій Одарич запевнив, що «Черкаський драмтеатр залишиться на своєму місці і буде відновлений, яких би зусиль нам це не вартувало». Сергій Олегович також поспішив припустити, що пожежу не слід пов'язувати із сусіднім забудовником.

Але ніхто із вищеназваних політиків так театру і не допоміг.

Причини пожежі

Одразу після пожежі озвучували кілька версій, чому міг загорітися театр. Це: несправна електропроводка, службова недбалість або підпал. Однак і через півроку поліція не може назвати точні причини пожежі. Владислав Пустовар, тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління Національної поліції в Черкаській області:

– Є дві експертизи, що суперечать одна одній. Одна говорить про те, що пожежа сталася внаслідок короткого замикання, але в той же час там є ганчір’я із залишками нафтопродуктів. І це висуває дві версії. Для уточнення ми призначили ще одну експертизу. Якщо в тканині, з якої виготовляють крісла, містяться нафтопродукти, тоді версія буде – коротке замикання. 

З місця появи вогню слідчі вилучили 4 недопалки, зразки пожежного сміття, розподільчу коробку з дротами, зразки тканин із крісел, порожню пляшку з-під коньяку, банку-попільничку і два вогнегасники.

За півроку слідство допитало 130 працівників театру. Більшості з них, у тому числі й директора, у день пожежі в будівлі не було. Як не було і сторонніх, кажуть в поліції.

Владислав Пустовар:

– На даний час підозри ще нікому не висунуті. З урахуванням отриманих експертиз, проводиться відпрацювання основної версії – навмисний підпал. Слідство тягнеться довго, бо стільки часу треба було на проведення всіх експертиз, на опитування всіх працівників театру, свідків і всіх осіб, які могли в той час перебувати в епіцентрі виникнення пожежі. Крім цього, проводяться і оперативні заходи на встановлення осіб, які можуть бути причетними до умисного підпалу.

Колектив

Пожежа дуже вплинула не лише на будівлю, а й на колектив. Працівники театру залишилися і без приміщення, і без керівництва. Художній керівник Сергій Проскурня під тиском колективу написав заяву на звільнення.

Олександр Гуменний, актор Черкаського драматичного театру:

– Претензії до Проскурні були значно ширшими і не пов’язані з пожежею. Основне питання було – його байдужість до колективу, і своєю відсутністю на наших зборах він це підтвердив. Навіть люди, які його підтримували, повністю розчарувалися в ньому. Є люди, яким це приміщення стояло поперек горла. Можливо, хтось хотів таким чином "насолити" директору. Взагалі серед колективу ходить така думка, що той, хто це зробив, він не хотів робити аж таке. Можливо, просто хотіли зробити прецедент, через який можна було б усунути Осипова.

Директора театру Володимира Осипова відсторонили від виконання обов’язків 8 вересня. Володимир Осипов не погодився з таким рішенням обласного керівництва та подав до суду. 1 грудня суд визнав незаконним його відсторонення, а самі дії управління – протиправними. Однак обласне управління культури не поновило Осипова на посаді, а подало апеляційну скаргу. Тож нині, у переддень нового року, обласний театр досі лишається без директора.

Володимир Осипов, відсторонений директор черкаського драматичного театру:

– Ситуація залишається невизначеною. Я ініціював зустріч із губернатором Юрієм Ткаченком, щоб визначитися, ми однодумці у розвитку театрального мистецтва, чи ні? Поки така зустріч не відбулася.

Фінансування

Завдані вогнем збитки Київський науково-дослідний інститут судових експертиз оцінив у 83 мільйони гривень. А пізніше ця сума зросла до майже 140 мільйонів.

На початку вересня у Міністерстві регіонального розвитку порахували, що на першочергові роботи – встановлення даху та вікон – необхідно виділити 16 з половиною мільйонів гривень із резервного фонду держбюджету.

Одразу ж після відсторонення директора управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області видало декларацію про початок виконання підготовчих робіт.

А через тиждень обласна рада виділила майже мільйон грн на очищення театру від завалів. Договір будівельного підряду на 976.99680 тис. грн. уклали з ТОВ «ПМ-Арсенал».

Віталій Коваль, заступник голови Черкаської ОДА:

– Я не вважаю, що обласна влада і обласна адміністрація затягували з рішенням. Як тільки мали можливість, передбачили з резервного фонду обласного бюджету мільйон гривень, і він був вчасно використаний.

У жовтні – через три місяці після пожежі – завали в глядацькій залі театру таки почали розбирати. Під час демонтажу стався нещасний випадок – загинув газозварник. На нього впала частина плити, яка лежала на другому ярусі балкону.

Аби дощ, сніг і морози далі не руйнували будівлю, потрібен новий дах. Однак до зими, попри надії театралів, його так і не встановили. Обласних грошей вистачило лише на очищення глядацької зали від завалів.

Грошей від Кабміну досі не дочекалися. Замість обіцяних 16-ти з половиною мільйонів отримали лише аванс – близько 5 (4,8) млн грн. Та й то – в останніх числах грудня. Проте і їх освоювати ще не почали.

Забудова у театральному сквері

Скандали оточують Черкаський театр уже давно. І це стосується не лише пожежі та конфліктів у колективі. Із 2008 року актори борються проти забудови позаду театру.

8 років тому міська рада дозволила побудувати на місці колишнього театрального скверу торговельний центр. А пізніше замість ТРЦ – багатоповерхівку.

У 2007 році депутати віддали майже півгектара землі в оренду на 49 років приватному підприємству «Бізнес-Гранд», що належить скандально відомому бізнесмену Андрію Бородаю. За проектом підприємство мало побудувати за театром підземно-надземний громадський торгівельно-культурний комплекс та встановити пам'ятник художнику Данилу Нарбуту.

Через рік на місці скверу вирили котлован. На цьому будівництво зупинилося. Як пояснив Андрій Бородай – через фінансову кризу.

У 2010-му бізнесмен створив підприємство «Фонтан Сіті», що стало правонаступником ПП «Бізнес-Гранд». А в липні цього ж року на сесії міської ради депутати передали вже у власність ПП «Фонтан Сіті» земельну ділянку за театром. З порушенням регламенту.

Протокол сесії свідчить, що до обіду депутати двічі голосували за те, щоб продати землю за 2,5 млн грн. Однак двічі на це їм не вистачило голосів.

Також у протоколі зазначено, що після обіду на сесії зареєструвалися 32 депутати. 36 із них проголосували «за» проект рішення, де ціна – вдвічі нижча (1,266 млн. грн.)

Про те, що депутати продали землю вдвічі дешевше, засвідчує службова записка директора департаменту архітектури, будівництва та землеустрою М. Геращенка. Вартість аналогічних ділянок у центрі міста складає більш, ніж 512 грн/м2, тоді як «Фонтан сіті» заплатили за квадратний метр всього 254,8 грн.

Чому депутати проголосували за рішення, через яке місто втратило більш, ніж мільйон грн? Тому що напередодні сесії керівник підприємства ПП «Фонтан сіті» Євген Бородай направив клопотання до міської ради і попросив депутатів продати землю за 1,2 млн. «На даний час наше підприємство не в змозі набути у власність земельну ділянку за новою ціною. Просимо встановити вартість ділянки 1 млн 266,3 тис. грн, що відповідає ціні 254,75 грн/м2».

Контроль за виконанням рішення поклали на міського голову Сергія Одарича та постійну комісію міськради з питань земельних відносин, архітектури, містобудування та реклами. У 2010 році до її складу входили не останні люди в місті: Ігор Тищенко (голова), Армен Акопян, Валерій Вишиваний, Володимир Гудзенко, Віталій Дядченко, Денис Жмаєв, Костянтин Єзерський, Анатолій Коверський, Ігор Мельников, Ніна Набокіна, Олександр Савенко, Артур Савін і Сергій Ткаченко.

Однак будівництво ТРЦ за театром так і не розпочалося. За кілька років простою тут замість нього почали зводити багатоповерхівку. Сьогодні вже зведено 11 поверхів із 12. Її замовник – ЖБК «Резиденція Черкаси 1», зареєстрований у Хмельницькому. Один із засновників – все той же Андрій Бородай. Цікаво, що у житлово-будівельного кооперативу немає жодної гривні у статутному капіталі.

Цього року навесні Черкаська міська рада надала «Резиденції Черкаси 1» містобудівні умови і обмеження – документ, що містить вимоги до проектування і будівництва. Зокрема, він визначає поверховість та щільність забудови, благоустрій земельної ділянки, озеленення тощо.

Дозвіл на саме будівництво державна архітектурно-будівельна інспекція України надала лише 10 червня 2015 року, хоча будівельні роботи відбувалися ще задовго до цього.

Генеральним підрядником будівництва є нове київське ТОВ «Компанія інноваційне будівництво», зареєстроване у 2014 році, яке закінчило формувати статутний капітал лише у січні 2015 року.

Що ж зрештою бачитимуть черкасці за театром? Щось схоже на проект можна побачити на сайті «Резиденції». Відповідно до генерального плану міста Черкаси, земельна ділянка, про яку йде мова, більш ніж на половину має складатися із зелених насаджень. А будівлю із трьох секцій мають розмістити на 47% території. Однак детальний план цієї ділянки (що і де буде розташоване та як виглядатиме) не розроблявся взагалі.

Цього року на вимогу прокуратури об'єкт будівництва на місці Театрального скверу перевіряли. У червні Київський апеляційний господарський суд виніс постанову, яка визнала незаконним та скасувала рішення Черкаської міської ради від 22 липня 2010 № 5-985 «Про передачу приватному підприємству «Фонтан Сіті» земельної ділянки у власність».

Також суд визнав недійсним договори ренти між Черкаською міською радою та ПП «Фонтан Сіті», визнав недійсним і державний акт на право власності на цю земельну ділянку. І – що важливо – зобов'язав приватне підприємство «Фонтан Сіті» повернути до комунальної власності зазначену земельну ділянку.

Однак цю постанову підприємство оскаржило, зараз справу розглядають повторно.

Висновки

Незважаючи на все, театр продовжує працювати. Вистави перенесли у міський будинок культури ім. Кулика та в обласну філармонію. Часто актори гастролюють в інші міста, фактично їх робота стала «театром на колесах».

Теми: Черкаси
ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. Бездепозитные бонусы от веб-казино: виды и нюансы получения
  2. На Черкащині попереджено умисне вбивство судді – затримано організатора та виконавця
  3. Черкащан попереджають про можливе підтоплення територій поблизу Дніпра
  4. Черкащанин Артем Довбик забив вирішальний гол за збірну України в матчі плей-оф ЄВРО-2024
  5. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  6. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  7. США запустили "скасовану" гіперзвукову ракету повітряного базування
  8. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  9. Рейтинги игровых веб-казино: как попадают в число лучших?
  10. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
ОПИТУВАННЯ

Чи треба Україні вступати в НАТО?


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ