Влада просить інвесторів у найближчий час її не турбувати!

Економічний експерт, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку Дмитро Виноградов

Економічний експерт, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку Дмитро Виноградов – про те, чому Черкащина не приваблює інвесторів і найближчим часом не привабить.

Біля 410 млн. доларів США – таким на кінець минулого року був загальний показник обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку області. Парадоксально, але цифри не брешуть: на початок 2014 року цей показник становив 890 мільйонів доларів США, - розповідає Дмитро Виноградов кореспондентові онлайн-газети Новини Черкас.

Минулого року наша область змогла залучити лише 5 мільйонів доларів інвестицій – і то, лише завдяки проекту, реалізація якого розпочалася ще у 2013 році…

У чому причина такої плачевної ситуації із інвестиціями на Черкащині? Я свідомо не буду торкатися теми АТО.

Бо одна із головних проблем - це нинішня «інвестиційна стратегія» Черкащини, що нагадує набір хаотичних неперіодичних дій. Вона не має стратегічного спрямування і не сприяє розкриттю внутрішнього потенціалу регіону – спрямована лише на приваблення інвесторів до реалізації окремих інвестиційних проектів або недопущення припинення діючих проектів. Загальне враження від здійснення регулювання інвестиційної діяльності на місцевому рівні - розрізнена і неупорядкована система. І головне, засоби та інструменти регулювання інвестиційної діяльності на рівні районів та окремих громад не імплементовані до базових нормативно-правових документів регіонального розвитку, у першу чергу – до стратегії регіонального розвитку.

На другому місці – проблема розкриття потенційним інвесторам внутрішнього потенціалу області. У чинній «Стратегії регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року» можна знайти лише аналіз окремих галузей економіки регіону - проте він не має стратегічної спрямованості як загалом, так і в контексті підвищення інвестиційної привабливості Черкащини, зокрема. Зі «Стратегії…» інвестору важко зрозуміти перспективи своїх капіталовкладень у наш регіон.

Третя проблема - неефективність окремих інструментів фінансування регіональних проектів. Ресурси Державного фонду регіонального розвитку поки що спрямовуються на фінансування “поточних”, а не стратегічних (як це мало б бути згідно законодавства) проектів. Тим самим, не лише нівелюється принцип діяльності фонду, але й “поточні” проекти фінансуються за кошти, які б мали спрямовуватися на стратегічно важливі для громади проекти.

І останнє – можливо, найважливіше. Коли представники влади у публічних виступах декларують всіляку підтримку інвесторів, обіцяють створити сприятливе регуляторне середовище для бізнесу, тощо - їм слід пам’ятати, що бізнес дуже уважно слідкує за ФАКТИЧНИМИ діями влади. Наприкінці 2015 року бізнес дуже чітко побачив, як влада НАСПРАВДІ йому «сприяє».

У прийнятому бюджеті Черкаської області не передбачено фінансування ЖОДНОЇ програми, яка б сприяла розвитку бізнес-середовища регіону. Навіть тісно пов’язаних зі «Стратегією регіонального розвитку» (стратегічна ціль№1 – «Підвищення конкурентоспроможності регіону» (стимулювання залучення інвестицій, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу).

Так само представників бізнес-середовища регіону вразило призначення на посаду першого заступника голови ОДА людини без досвіду роботи у реальному секторі економіки – це дає ще один сигнал для бізнесу, що на найближчий час влада не ставить серед своїх головних пріоритетів економічний розвиток Черкащини.

Іншими словами – влада просить і місцевих підприємців, і іноземних інвесторів у найближчий час її не турбувати!


Для довідки:
П'ятірка основних країн-інвесторів Черкащини, на які припадає 87,6% загальних інвестицій – це Беліз, Кіпр, Велика Британія, Німеччина та Чехія. Найбільші обсяги прямих інвестицій до сьогодні припали на підприємства промисловості – майже 78% загального обсягу. У сфері переробної промисловості суттєві обсяги інвестицій було спрямовано на виробництво харчових продуктів та напоїв. У підприємства торгівлі залучено     майже 8% загального обсягу прямих інвестицій, у підприємства та організації, що здійснюють операції з нерухомим майном – 7 %, у підприємства сільського, лісового та рибного господарства – 4,2%, транспорту та логістики - 1,6%.

 

ІНШІ НОВИНИ

Коментарі

Додати коментарій
Ваше ім'я:
Ваш E-Mail:

Питання:
Відповідь:
Введіть код:
НАЙПОПУЛЯРНІШЕ / ЩО КОМЕНТУЮТЬ
  1. За апеляцією прокурора ухилянта засуджено до реального позбавлення волі
  2. У Черкаській області за попередній тиждень двоє людей померли через ускладнення коронавірусної інфекції.
  3. Черкаська область посідає девʼяте місце за рівнем захворюваності на туберкульоз в Україні
  4. Батьки, учні та викладачі виступили проти закриття професійного ліцею у Черкасах (ВІДЕО)
  5. Черкаси підтримують армію: на сесії міськради проголосували за суттєву підтримку ЗСУ
  6. Україна може претендувати на 280 мільярдів доларів російських активів
  7. У Черкасах виявили водія, у якого норма алкоголю перевищувала у понад 15 разів
  8. На Черкащині судитимуть директорку підприємства, яка привласнила бюджетні кошти
  9. На Черкащині розпочався сезон кліщів
  10. 15000 доларів за незаконний перетин державного кордону: на Черкащині викрито схему
ОПИТУВАННЯ

Оцініть наш портал


 
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Співачка Анна Асті, родом з Черкас, стала громадянкою Росії
Артистка Анна Asti з Черкас, справжнє ім'я якої Ганна Дзюба, отримала російський паспорт.     Читати далі
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Литовський рок-музикант переспівав популярний хіт, аби зібрати кошти для України
Відомий рок-музикант Андрюс Момантовас виконав хіт Laužo šviesa українською. Читати далі
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
Італійська група Maneskin випустила хіт, що висміює Путіна (відео)
До Путіна часто звертаються різні публічні особистості, які намагаються привселюдно висміяти діяльність російського лідера та Читати далі
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору "Євробачення-2023"
Суспільне оголосило імена 10 фіналістів Нацвідбору
Суспільний мовник продовжує свою роботу у підготовці до Національного відбору на "Євробачення-2023". Тому вже оголосили список Читати далі
Всі новини шоу-бізнесу
КУРЙОЗИ